Provocarea roboticienilor ploieșteni: Maraton de lectură și creativitate

Sunt Tea și astăzi doresc să vă povestesc despre Echipa de Robotică RO2D2 de la Colegiul Mihai Viteazul, din Ploiești.
 
A fost odată ca niciodată o tânără echipă de robotică dintr-un colegiu din Ploiești. Era o echipă mixtă, formată din băieți și fete cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, cu talente și pasiuni diverse. Tinerețea, pasiunea și entuziasmul erau cele trei elemente care lega frumoasa lor prietenie.
 
Echipei i-a venit ideea organizării unui concurs de desenat roboți. Și se gândiră și se gândiră până ce idei le veniră și ateliere născociră. Au organizat ateliere creative pentru copii, au desenat și au construit roboți și au pictat cu copiii un mega afis pentru un eveniment menit să ducă vestea în toată ”împărăția” despre tărâmul nou al tehnologiei stăpânit de roboți prietenoși.
 
Apoi, pornind de la pasiunea lor pentru citit, s-au gândit cum să îi determine și pe alți copii să citească. Și au pus la cale un mega maraton de citit și activități creative și atractive, un maraton de 10 ore de distracție organizate de tineri pentru tineri și copii.
 
Să vă povestesc despre ele:
 
1. Cultură și știință fără frontiere –  este un atelier care se desfășoară în limba franceză. Vor vorbi despre viața pariziană a oamenilor de cultură și știință români: Constantin Brâncuși, George Enescu, Henri Coandă, Emil Cioran și Eugen Ionesco… O provocare care, odată acceptată, te aduce mai aproape de personalitățile României.
2. Cui i-e frică de povești? – este o întrebare la care se caută un răspuns. Vor încâlci povești, vor fi păpușarii imaginației lor, iar eroii lor imaginari vor prinde viață alături de păpușile a căror mișcare va trebui regizată. Cei ce vor avea curajul să participe la acest atelier vor fi povestitori, actori, regizori, scenariști și păpușari și vor transpune viziunea lor despre lume și viață.
 
3. Magia științei ne va arăta experimente cu reacție și distracție. Cei ce vor să descopere puterea de seducție a științei vor înțelege că drumul cel mai bun către cunoaștere este descoperirea prin experiența. Lumea privită la microscop va avea alte dimensiuni, circuitele electrice vor lumina, lumina se va propaga, aerul va fi cântărit și anumite corpuri vor pluti. Va fi știință, nu vrăjitorie!
4. România – 100 de ani în file de poveste
Dar toate aceste activități sunt dedicate sărbătorii celor 100 de ani de la Marea Unire. Istoria va fi parcursă în file de poveste și vor fi descoperiți oameni și destine, iar faptele și poveștile lor vor intra în patrimoniul nostrum colectiv. Booktuberița Tea-scrie-și-citește va prezenta cartea apărută la editura Niculescu. 
5. A fi sau a nu fi distracție – este un atelier desfășurat în limba engleză: teatru de păpuși, rebusuri, concursuri… totul într-o manieră non-formală.  
6. Generația R(obot) – este o invitație la creativitate, inspirație și motivație. Se va desena tridimensional, se vor construi roboți și membrii echipei FTC Ro2D2 vor face cunscute proiectele lor de viitor. Un atelier definit ca o sursă de inspirație și motivație pentru tânăra generație. Cei ce vor participa vor avea parte de un test drive cu un robot adevărat.
 
7. Dinozauriada – este o calatorie prin lumea dinozaurilor alături de unii dintre cei mai faimoși și creativi membri ai generației tinere de BookTuberi și Editura Corint jr. O experiență inspirațională!
Alături de Andi, un băiețel de 9 ani, unul dintre cei mai tineri BookTuberi români, Tea care, la 12 ani, organizează atelier de lectură „Cititul este Kooool” și Ștefi care, la 14 ani, se poate mândri că este prima BookTuberiță din România. Nu vor lipsi membrii echipei de robotică Ro2D2. Sunt copii și tineri pe care  i-ai văzut la televizor, dar acum există ocazia de a-i cunoaște personal și a petrece o oră împreună, călătorind pe tărâmul dinozaurilor. Ai ocazia să îi cunoști și să călătorești alături de ei prin lumea fascinantă a dinozaurilor. La sfârșitul acestei călători, se va afla de ce Andi, Tea și Stefi sunt surse de inspiație pentru mulți copii.
 
8.  Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! Este titlul cărții care va fi lansată într-unul dintre atelierele acestui maraton.
Atunci când magia ajunge în mâini nepotrivite, totul poate fi pierdut. O pădure întunecată și rece, plină de vrăjitoare palide și neînduplecate, și Mup — o eroină curajoasă, așa cum rar ne-a fost dat să întâlnim.
Sâmbătă, 1 Decembrie, are loc lansarea titlului „Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase!” de Celine Kiernan.Osesiune de lectură alături de booktuberii vostri preferați 
Tea – Tea-Tea scrie și citește, Ştefania Claudia – Biblioteca Ștefaniei, Andi – Biblioteca lui Andi.  
 
Atelierul de creativitate este susținut de Iarina – Miss Art&Craft
 
10. Atelier de educație non-formală , în care
Erika, IaryNa, Nicholas și Tea vor arăta cum te poți descoperi, cum poți lega noi prietenii, cum se poate petrece timpul liber… și toate acestea vor fi prezentate în limba germană, într-un mod amuzant și creativ.  
 
11. 100 de ani în viitor – este tema unei dezbateri despre lumea de mâine și provocările ei.
Se va vorbi despre VIITOR în fața unei căni cu ceai fierbinte și aromat, în jurul unor idei, a unor profesori și antreprenori… Vor fi puse întrebări care nu au curajul să fie exprimate din bancă . Este o provocare lansată de membrii echipei de robotică Ro2D2 și a colegilor sau a prietenilor, sunt frământările unei generații tinere căreia ÎI PASĂ DE VIITOR, o generație care dorește să conjunge verbul A FI, nu verbul A AVEA!!!
Dar, mai bine,  să vă fac cunoștință cu eroii poveștii noastre.
 
T: Salut! Haideți să vorbim, ca la orice început de interviu, despre echipa voastră. Cine sunteți voi și cu ce vă ocupați?
 
RO2D2: Suntem o echipă de robotică la început de drum, construită prin motivație și aspirație. Vom participa la FTC România și multe alte competiții și vom încerca să obținem rezultate cât mai bune. Promitem că nu vom uita niciodată că „Este cât se poate de bine să ajungem la finalul unei călătorii, dar, ceea ce este cu adevărat important până la urmă este însăși călătoria.” (Ursula K. LeGuin)
 
T: Aveți în desfășurare o mulțime de proiecte atractive. Despre ce este vorba?
 
RO2D2: Toate proiectele noastre sunt izvorâte din dorința de a împărtății cu cei mici și cu tinerii experiența noastră, de a trăi alături de ei emoția descoperirii unei lumi fascinante, și anume robotica
 
T: Ce mesaj ați dori să transmiteți tinerei generații?
 
RO2D2: Să fie, nu să aibă… Să spere, nu să dispere… să caute, nu să aștepte… să descopere, nu să accepte… să nu creadă, să cerceteze… și să nu uite să se distreze.
 
T: Mulțumesc pentru timpul acordat și succes în ceea ce vă propuneți să faceți!
 
RO2D2: Veniți alături de noi !…
 
Pagina echipei este :
 
https://www.facebook.com/Ro2D2teamFTC/
 
 
 
TEODORA SLOBOZEANU- 12 ANI, PLOIESTI
 
CLASA A 6A G “COLEGIUL NAȚIONAL MIHAI VITEAZUL “
 

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare