După multe discuții prin prin care se caută rețeta ca  Bucureștiul să nu mai fure nimic de la Transilvania – cea mai prosperă regiune a țării, patru mari orașe, care sunt universitare, au decis să spună STOP STORSULUI LA NEGRU de bani, resurse și altele. Cluj-Napoca, Timișoara, Arad și Oradea își aleg singure drumul!
În urma unor lungi discuții, Emil Boc, Nicolae Robu, Gheorghe Falca și Ilie Bolojan au stabilit, GATA, Bucureștiul își ia adio de la stăpânire. Acești patru primari, care au dus numele orașelor lor pe podiumul celor mai dezvoltate localități ale țării, au declarat într-o conferință de presă că vor înființa, legal, o Alianță a Vestului prin care cele patru orașe își unesc drumurile, iar banii pentru dezvoltare vor veni nu de la București, ci de la coloratul Brussels. Deci, ar veni bani dați cu cap și prosperitatea ar continua… fericită toată lumea până acum. Partea mai nasoală pentru unii este că Transilvania e posibil să se separe de Vechiul Regat (denumire istorică pentru Țara Românească și Moldova). Ceea ce, nu cred că n-ar crea dispute. Oricum, Transilvania e un fel de Catalonia a Spaniei, doar că aici sunt și mai mari problemele. Iar cum la români le trebuie doar o scânteie ca să facă rău și un foc cât casa pentru a face bine, mereu vor exista conflicte. Absolut… mereu. Cum se întâmplă și acum pe baze și considerente etnice și lingvistice. Practic, conflicte din nimic. Dar așa-i românu’! Din nimic face mult.

Orașele se vor uni prin drumuri directe și vor forma o alianță. Va urma „recrutarea” celorlalte orașe transilvănene, cum ar fi Hunedoara sau Brașov. De ce nu și Bistrița sau Tîrgu-Mureș? Va urma schimbul de idei și proiecte pentru a da un exemplu național din această mișcare unitară și oarecum independentă.
„Ne propunem ca această structură să fie cadru pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de inițiere împreună de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate. Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte.” – declară Nicolae Robu în gazetadecluj.ro

Ilie Bolojan spune că acest parteneriat este esențial și că legătura dintre orașe merită să fie îmbunătățită.

Au fost prezenți specialiști de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană, experți internaționali din Olanda, Suedia și Finlanda, lideri ai administrației publice și din domeniul business-ului.

„Umblând un pic și prin oraș, inclusiv prin mall, am fost surprins de notorietatea pe care o am în rândul clujenilor, de cât de la curent și de apreciativi sunt ei cu manifestările mele pe scena politică și cu ce fac ca primar în Timișoara și de simpatia pe care mi-au arătat-o. Atât pe stradă, cât și în mall, am fost solicitat la o mulțime de poze, iar șoferii celor două taxiuri cu care am circulat mi-au cerut ambii o amintire „selfie”. La rândul meu, vreau să-i asigur de toată prețuirea mea. Știu că sunt oameni harnici, deschiși la minte și la suflet, civilizați și de mare cumsecădenie. Și le fac o dezvăluire, Clujul e unul din orașele cu loc aparte în sufletul meu, din două motive: a fost primul oraș mare vizitat de copilul de la țară care am fost, la vârsta adolescenței și m-a impresionat profund cu frumusețile sale (Grădina Botanică, Parcul Chios, catedralele catolică și ortodoxă și piețele conexe, o mulțime de alte clădiri deosebite); la Florești, devenit între timp Dumbrăvița sau Girocul Clujului – mi-am efectuat stagiul militar de nouă luni și prin Cluj mi-am petrecut învoirile în oraș, „scăpările” din cazarmă.” – relatează primarul bănățean pe pagina sa de Facebook.