De foarte multe ori mă gândesc la ceea ce simțim noi oamenii, la ființa noastră, la ceea ce suntem noi de fapt. Rațional, omul este făcut să perceapă tot ceea ce se întâmplă în jurul lui prin cele trei facultăți ale sufletului: rațiune, voință și sentiment.

Rațiunea

Rațiunea omului, puterea de a judeca și de a percepe tot ceea ce se întâmplă în jurul său. De foarte multe ori nu ne dăm seama de ceea ce este omul cu adevărat, nu ne dăm seama că noi suntem mai mult decât un zâmbet, decât o sclipire, decât o mână de pământ. Uităm să valorificăm ceea ce-i mai bun în noi și să dăm sens vieții noastre, să o colorăm cu creioanele iubirii, ale onoratei fericiri și ale moralității. Suntem oameni înzestrați cu puterea de a vedea ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de a lua decizii, de a fii ceea ce alte ființe nu pot fii. Prin rațiune înțelegem că noi oamenii, nu suntem simple ființe pe pământ ci suntem mai presus. Rațiunea stă strâns legată de voință și sentiment.

Voința

De asemenea pe lângă rațiune și sentiment, am fost înzestrați și cu voință. Cea de-a doua facultate a sufletului, libera voință, liberul arbitru, lucrul pe care nimeni nu ni-l poate lua, de aceea voința trebuie mereu să fie păzită de conștiința fiecărui om, deoarece voința fără conștiință este ca leul sălbatic și înfometat în mijlocul unei turme ne antilope. Voința ține de moralitate, de dragoste, cât oferim, cât suntem dispuși să îndrăgim și să simțim.

Sentiment

Cea de-a treia facultate a sufletului, sentimentul. Subiectul delicat dar totuși cel mai frumos, al sentimentului, aduce în contextul vieții armonia și bunăstarea. Dacă până acum am văzut că rațiunea stă strânsă de voință, vine sentimentul și le desăvârșește. Sentimentul vorbește despre ceea ce noi oamenii simțim zi de zi. Tresăritul inimii când vezi persoana iubită, fericirea pe care o are un copil când îi oferi o îmbrățișare, zâmbetul părinților când te revăd după vreme îndelungată. Sentimentele trebuie văzute în adevăratul lor sens, sensul pozitiv deoarece noi oamenii suntem făcuți să fim fericiți, primind și în același timp oferind tot ceea ce-i mai frumos din noi, sentimentele de dragoste, de comuniune, de mulțumire.

 

Aceste trei se completează una pe alta și înțelese cu adevărat pot duce pe oricine la fericirea adevărată pe care toți o căutăm. De cele mai multe ori nu știm cum să le administrăm și să le îngrijim, de aceea avem de multe ori stări de eșec. Părerea mea este că dacă vom încerca, să oferim mai mult de la noi, astăzi puțină dragoste, mâine puțină jertfă pentru semenul nostru, poimâine să oferim cuvinte frumoase, vom intra într-o obișnuință continuă și ne auto-educăm, bunătatea primind contur în viața noastră și dragostea începând să facă parte din prioritățile noastre. Să ne umplem mintea de lucruri bune ca cele rele să nu mai încapă. Să ne colorăm viața așa cum ne dorim noi și să o facem așa cum trebuie să fie, minunată. Nu trebuie să fim mereu cu capul plecat, supărați și neglijenți cu noi și ci cei din jur. Cred că cel mai frumos sentiment este când oferi și primești zâmbete, iubești și ești iubit, oferi fericire și primești.

Din toate acestea putem trage o concluzie despre viață și sensul ei despre clipa schimbării, despre momentul în care decizi să fii mai bun, mai iubitor și iertător. Astăzi să fii mai bun ca ieri și mâine mai bun ca astăzi până viața ta intră în ritmul iubirii și a fericirii. Fii fericit în fiecare moment și nu uita să-ți propui ca viața ta să fie mai bună și tot mai bună în fiecare clipă din viață.

Cu stimă și respect onoraților cititori.

Vlad Maxim