Guvernul Ungar alocă un miliard de forinți pentru două echipe din România, respectiv Sepsi Sf. Gheorghe din Liga întâi de fotbal masculin și Csikszereda, adică Miercurea Ciuc pe maghiară, Liga a treia din seria a cincea masculină. Uimitor e faptul că ambele echipe au reușit să se remarce, cumva. Sepsi trece mereu de locul 6 din Liga întâi, iar Miercurea Ciuc a umilit titrata noastră iubită de câinii alb-roșii – Dinamo București.

Greșeala lor – niciuna. Greșeala noastră – sunt mai multe!

În primul rând, nu-i vine nimănui să înghită cum s-a putut accepta așa ceva… Adică să vină altul să investească unde tu ar trebui să-ți bagi nasul. Și mai umilitor – să se afle de incompetența federației care nu prea poate spune de ce da și de ce nu. Iar eu nu cred că Burleanu, acest minunat președinte FRF, nu știa că Guvernul, atenție, Ungar, investește 6,5 milioane de euro în echipe românești.

FK Csíkszereda, liderul Seriei I din Liga a III-a, echipă pregătită de fostul rapidist Róbert Ilyés, este finanţată de către statul maghiar, care şi-a făcut o academie de fotbal extrem de „faină” în Harghita şi Covasna, adică „Székelyföldi Labdarúgó Akadémia”. Echipa locală, Futball Klub Csíkszereda, înfiinţată încă din 1904, este pe primul loc în Seria I din Liga a III-a şi va putea trece în Liga a doua. Formaţia harghiteană este pregătită de fostul rapidist Róbert Ilyés care la 43 de ani continuă să şi joace. Deşi are dublul vârstei multora dintre coechipieri, acest lucru nu se cunoaşte deloc în momentele în care Ilyés intră pe gazon îmbrăcat în tricoul cu numărul 10 al „ciucanilor“. Născut chiar la Miercurea Ciuc, el joacă la Csíkszereda din 2012, de când a plecat de la actuala prim-divizionară ASA Târgu-Mureş. Echipa locală a reușit să o îngenuncheze acasă pe Dinamo, o echipă de suflet, un stâlp al fotbalului românesc de unde au plecat multe stele care s-au remarcat în fotbalul internațional. La penalty-uri, unde e ruletă sau loz în plic, Dinamo a fost pusă cu coada între picioare și, din păcate, drumul ei în Cupa României fiind oprit. În schimb, Miercurea Ciuc a pornit cu un moral și mai bun, iar acum este ocupanta locului 1 din Liga a treia, seria a cincea.

De altfel, site-ul oficial al clubului şi pagina de Facebook oferă exclusiv informaţii în limba maghiară. Toate antrenamentele din cadrul academiei se desfăşoară după un program stabilit de cei de la Puskás Akadémia. În România au ajuns şi câţiva specialişti din Ungaria, precum Lengyel Roland sau Varga Károly. Acesta din urmă a explicat, într-o conferinţă de presă citată de szekelyhon.ro: „Viktor Orbán m-a recomandat. În ţara mamă, academia de fotbal din secuime este tratată cu maximă seriozitate. Faptul că am fost solicitat mi se pare o adevarată misiune. Cumva o datorie“.

Începuturile Sepsi OSK datează din luna iunie a anului 2011, când doi prieteni – Diószegi László și Kertész Dávid – au avut un mare vis. Între timp, „roș-albii” au scris istorie, fiind singura echipă din județul Covasna care a promovat în primul eșalon al fotbalului românesc. În vara anului 2011, Diószegi László și Kertész Dávid au decis să fondeze un club de fotbal. De asemenea, respectând tradițiile fotbalului din Sfântu Gheorghe, au hotărât și asupra culorilor roșu și alb, iar la fel privindu-se în trecut le-a venit ideea ca numele clubului să fie OSK (prescurtare de la Olt Sport Klub – vechea echipă din Sfântu Gheorghe). Doar că au vrut ca și numele orașului să se regăsească în denumire și din acest motiv au completat cu Sepsi (Sepsiszentgyörgy – denumirea maghiară a orașului) și astfel a luat naștere numele asociației: Sepsi OSK. Culmea, Sepsi are foarte mulți români în echipă (majoritate).