Ne oprim din a crede că știm ce-i mai bine pentru ceilalți?

Fără să realizăm asta neapărat, de-a lungul drumului nostru, oricare ar fi el, ne lovim de anumite presiuni sociale. Se întâmplă asta în orice context. Cei de lângă noi au impresia că știu ce-i mai bine pentru noi. Uneori știu, pentru că reușesc să analizeze obiectiv ceea ce noi trăim trăim cu o savoare a momentului respectiv. Dar asta nu înseamnă că se aplică în orice caz. Asta nu înseamnă că altcineva are dreptul să pună frână în fața tuturor posibilităților care se deschid în fața noastră.

Uneori cerem noi sfaturi. Alteori ni se oferă, pe nepusă masă, și nu știm cum să reacționăm în fața lor. M-am săturat de cei care cred că dețin adevărul absolut, contestându-mi alegerile, crezând că ar fi mai bine dacă aș face așa și așa și pe dincolo, în funcție de context. Adevărul e că fiecare persoană trece prin ce are de trecut. Fiecare gustă viața prin prisma propriilor trăiri, conștientizări și alegeri.

Cine suntem noi să decidem ce-i mai bine pentru ceilalți? Excludem aici cazurile extreme când e cazul să intervenim. Am menționat asta și anterior. Dar mă refer la momentele de impas în care cineva are de luat o decizie și există acele presiuni exterioare care aduc mai multă frustrare, decât eliberare pentru cel în cauză.

Trebuie să înțelegem că avem percepții diferite asupra realității. Că ne fac fericiți lucruri diferite. Că ceea ce se aplică în cazul meu, nu se va aplica în cazul tău; și invers. Sunt atâtea exemple. Pornind de la preferințe, moduri de a petrece timpul liber, persoane, job-uri.. E-o listă infinită. Și-o problemă majoră a noastră că nu înțelegem diversitatea oamenilor. Complexitatea fiecăruia și a societății.

Fiecare ar trebui să aibă liber arbitru. Să știe ce vrea. Să știe spre ce se-ntreaptă, iar dacă alegerile nu sunt cele mai bune, foarte bine. Așa va învăța pe cont propriu să cântărească pe viitor posibilitățile. Adevărul e că noi, prin sfaturile noastre nu putem determina o persoană să acționeze într-un anumit mod, neapărat. Nu putem împiedica pe cineva să intre cu capul în furtună, dacă exact spre asta se îndreaptă cu tot avântul. Sfaturile ar fi inutile. Și exact de aceea e benefică furtuna. Pentru a învăța și evolua.

Fix din motivul acesta terapeuții nu vorbesc ca și cum ar fi în deplină cunoștință de cauză despre viața cuiva. Cu toată expertiza și psihologia știută. Nu o să spună: Ai ales greșit că ai luat decizia asta, job-ul ăsta, sau că stai cu o anumită persoană nu din dragoste, ci din nevoi de validare.

Nu așa merge treaba. Pentru că poate persoana respectivă nu va fi pregătită să proceseze asta. Așa funcționăm noi, oamenii. Nu putem vedea lucrurile așa cum sunt, decât atunci când suntem pregătiți. Ar fi nesemnificativ să ne spună cineva că nu procedăm corect, dacă noi ne știm motivele și dacă le vedem influențați de subiectivitatea momentului.

Terapeuții pun întrebări. Întrebări la care nu le răspunzi lor. Îți răspunzi ție. Ei te îndrumă, dar tu găsești răspunsul și calea către tine. Ei deschid o poartă în interiorul tău, pe care intri singur și îți analizezi trăirile, greșelile; și singur decizi ce-i de făcut în continuare.

Așa că ce-ar fi să ne oprim din a crede că deținem adevărul absolut despre o persoană? Nu îl deținem nici măcar legat de noi înșine; darămite despre ceilalți.

Ar trebui totuși să respectăm alegerile celorlalți și să aplicăm mereu ideea liberului arbitru. Viața ta nu e viața altuia și nu poți să știi ce motive îl îndeamnă pe cel de lângă tine să facă anumite alegeri.

Acestea fiind spuse, ne oprim din a ne da cu părerea?