Bohemian Rhapsody și tributul unei legende

"în Texte" by
        Industria cinematografică americană pare să fi lansat pentru marele public cinefil din toate colțurile lumii numeroase filme de orice gen, filme care abordează mai multe teme și aspecte, fie ele desprinse din scenariile SF sau în concordanță cu realitatea.
        Pe lângă Venom, A Star is Born sau Halloween, cei de la 20th Century Fox s-au asigurat că cireașa de pe tort va fi pusă chiar de către ei. Așadar, pe data de 30 octombrie 2018, avea loc avanpremierea filmului Bohemian Rhapsody pe marile ecrane din cinematografele românești.
        Nu inteționat am spus ca acest film a fost cireașa de pe tort, deoarece, pe lângă investițiile masive necesare pentru realizarea sa și, pe lângă regizarea și jocul actoricesc, care au fost mai mult decât mirifice, pot afirma cu tărie că filmul acesta merită un loc în Top 100 Greatest Movies of All Time, ca să nu mai spun ca lui Rami Malek, celebrul actor care-l joacă pe Freddie Mercury, i-ar prinde bine un binemeritat Oscar sau o binemeritată stea pe Hollywood Walk of Fame.
        În ceea ce privește povestea filmului, aceasta pune accentul pe viața tumultoasă a solistului celebrei trupe Queen, Freddie Mercury, o viață marcată de o familie cu origini persane, care, forțați să emigreze de pe teritoriul fostei colonii britanice Zanzibar, în Marea Britanie, încearcă să-i ofere tânărului Farrokh Bulsara (pe numele său adevărat) o educație cât mai bună.
        Însă, firea nonconformistă și energică a tânărului Freddie nu era tocmai pe placul tatălui său Bomi Bulsara, care își dorea ca fiul său să-și petreacă timpul într-un mod mai constructiv și să renunțe la ieșirile din ce în ce mai dese în pub-urile de rock…vă sună cunoscut, așa-i? În cele ce urmează Freddie este surprins lucrând la aeroportul Heathrow, scriind versuri în puținele pauze pe care le avea.
        Însă viața sa se schimbă radical când, într-o seară îi întalnește pe viitorii săi instrumentiști, chitaristului Brian May și bateristului Roger Taylor, care atunci cântau în formația Smile și care, în acea seară, îi remarca unica voce a lui Freddie Mercury.
        De aici în colo, filmul se axează atât pe viața trupei Queen și pe ascensiunea lor spre celebritatea mondială, cât și pe viața intimă și controversată a renumitului solist, punându-se în evidență căsnicia sa cu Mary Austin, precum și relația sa de mai târziu cu Jim Hutton.
        Cât despre impresiile lăsate, aici e necesar să subliniez, în numele tuturor celor care au văzut deja fimul, că acesta a reprezentat mai mult o emoție trăită decât o simplă experiență cinematografică. În primul rând, filmul ne aduce în prim-plan iubirea pe care Freddie Mercury o nutrea pentru Mary Austin căreia i-a dedicat și celebra melodie Love of My Life, în care spunea ,,When I grow older, I will be there at your side, to remind you/How I still love you – I still love you”.
        Primul gând la care m-au dus aceste versuri a fost faptul că indiferent ce s-ar întâmpla între noi și o persoană iubită la un anumit moment din viața noastră, trebuie să trecem peste bariera orgoliilor și să privim asupra modului în care acea persoană ne-a influențat, ne-a schimbat percepția și ne-a ajutat să ne dezvoltăm, dar, cel mai important lucru, indiferent de ce s-ar întâmpla, să o păstrăm mereu undeva în sufletul nostru.
        În al doilea rând, consider că filmul mi-a oferit și o lecție de viață foarte importantă, mai ales văzând că prin același episod a trecut și Freddie Mercury față de colegii săi de trupă: niciodată să nu lăsăm celebritatea să ni se urce la cap, pentru că riscăm să-i îndepărtăm pe cei dragi de lângă noi și să atragem de partea noastră doar persoane care profită de noi cu scopul de a trage foloase de pe urma noastră sau de a se bucura de avuția noastră.
        În cele din urmă, concluzia trasă de către toți cei din sală pare să fi fost următoarea: indiferent de ceea ce facem în viață, trebuie să mergem pe ideea că mereu ,,putem să o facem mai bine”, după cum afirma Rami Malek într-un schimb de replici din film.
        Mai mult, dacă este să faci ceva cu adevărat, fă acel ceva în așa fel încât să-ți placă cu adevărat, exact așa cum pe scenă Freddie Mercury devenea una cu muzica prin mișcările sale haotice și pline de entuziasm.
        În final, filmul s-a încheiat prin prezentarea concertului Queen de la Live Aid, un concert caritabil care făcea parte dintr-o campanie de combatere a foametei din Etiopia, unde formația Queen a fost în centrul atenției a 1,5 miliarde de oameni din peste 100 de țări.
        Iar ca tacâmul să fie complet, piesa aleasă pentru partea de credite nu a fost deloc întâmplatoare, piesă pe care, sunt sigur că o veți ghici după următoarele versuri care îți dau de gândit dacă filmul ți-a schimbat pe alocuri percepția asupra realității: ,,Empty spaces, what are we living for?”.
Puteți urmări trailerul aici!
Răzvan Ceuca

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*