Putem să ne gestionăm inteligent emoţiile, gândurile și reacţiile? Putem încerca să ne transformăm impresiile! Astăzi, 6 Noiembrie, de la ora 18 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Bistrița.

 

Sunt isteț, deștept, inteligent sau înțelept? Măcar una din ele? Hm… poate toate, poate niciuna. Cel puțin odată în viață ne macină astfel de întrebări. Apar ca o iritație, acolo, pe undeva prin cortexul cerebral și oricât ne-am scărpina în barbă, în frunte sau în ceafă nu le putem găsi liniștea și un răspuns mulțumitor.

 

Prin ochii unui persian erudit, poet, jurist și teolog din secolul XIII, prin ai lui Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī – consemnat în istorie, mai pe scurt, Rumi – ar fi așa „Ieri am fost inteligent, așa că am vrut să schimb lumea. Astăzi sunt înțelept, așa că mă schimb pe mine însumi.” Prea multă dreptate, în prea puține cuvinte. Nu-i așa? Este atât de ușor să observăm, să judecăm, să raționalizăm și să interpretăm aproape orice din jurul nostru. Dar noi? Cât de des privim înăuntrul propriei ființe? Câți dintre noi avem curajul de a ne autoanaliza? Dar câți dintre noi, raportându-ne la ceilalți ne considerăm inferiori ori cu mult „deasupra” lor, iar în urma unei introspecții și a unei reflectări asupra sinelui ajungem să constatăm fix contrariul? Terifiant… Cât trăim evoluăm sau involuăm, în funcție de valorile la care ne raportăm, dar ne și autocunoaștem constant.

 

Încercăm să înțelegem tot ce interiorizăm, tot ce ne definește și ne iese în evidență sau ce ascunde, dar și ceea ce facem; experimentăm viața, gândim, analizăm, raționalizăm, reflectăm, poate medităm și ne dăm de emoții, de motive de bucurie, dar și de probleme pentru propria noastră sănătate mintală mai grave decât o avalanșă pe Muntele Everest. Stresul, frustrarea, anxietatea și depresia – acele patru cărămizi, una mai mare ca cealaltă, care orbitează deasupra capului așteptând momentul „oportun” în care să-și reamintească gravitația de ele. Și, foarte-foarte-foarte pe scurt, astfel am putea interpreta auto-cunoașterea.

 

Hai să luăm în considerare și părerea doctorului Mario Alonso Puig: Când creierul nostru dă o semnificaţie la ceva, noi o trăim ca o realitate absolută, fără să fim conştienţi că este doar o interpretare a realităţii. Întotdeauna vom găsi motive pentru a justifica proasta noastră dispoziţie, stres sau tristeţe, şi aceasta este o linie determinată de gândire. Dar când ne bazăm pe felul cum ne dorim să trăim, de exemplu, fără tristeţe, apare altă linie. Sunt mai importante „ce-ul” şi „de ce-ul” decât „cum”. Ceea ce inima îşi doreşte să simtă, mintea ajunge să-i arate.

 

Într-adevăr, e de mare folos dacă putem afla cum putem să ne gestionăm inteligent emoțiile, gândurile sau reacțiile cu ajutorul unor tehnici psihologice simple și eficiente. Ce e asta? Meditația, fenomenul mental biofizic care descrie o stare de atenție asupra unui gând, asupra conștientului, subconștientului sau inconștientului. De cele mai multe ori implică ca atenția să fie îndreptată spre gândirea însăși, dar fără a ne lăsa duși de gânduri. De-a lungul timpului, acest exercițiu a fost practicat de mulți dintre gânditorii lumii (fiind diferențe, în funcție de cultura ori credința de apartenență). În zilele noastre? Multe celebrități, întreprinzători și milionari de succes și personalități puternice, precum Bill Gates și Oprah Winfrey, practică o formă de meditație. La prima încercare poate să pară un exercițiu de atenție, de răbdare, de concentrare, de calmare, relaxare ori de „eliberare a minții”.

 

Hai să o privim dintr-o lumină mai bună! Nu putem spune că neapărat eliberăm mintea de ceva, ci, într-un fel sau altul, o limpezim, o deschidem și încercăm să-i valorificăm și să-i exploatăm potențialul – potențial de care, poate, nici nu eram conștienți înaintea acestui exercițiu. Punem totul la punct și reușim să îmbunătățim, să dezvoltăm multe dintre calitățile noastre psihice, dar ajungem să percepem și să ne gestionăm și emoțiile (nu doar gândurle) într-o cu totul altă manieră. Înțelepciunea nu vine doar prin înghesuirea unei cantități cât mai mare de informație în creier. Pentru a putea ajunge la o înțelegere mult mai profundă a lumii, suntem nevoiți să reflectăm asupra ei, nu ne putem mulțumi doar cu informația pe care o primim sau o accesăm. Iar meditația este una dintre scândurile de care ne putem folosi cu încredere pentru a traversa oceanul menționat anterior, cu valurile line, dar și cu furtunile imposibil de evitat.

 

Fiind un subiect de interes personal, vă propun, vouă, celor care sunteți „out of subject” un exercițiu de meditație simplu și util, pe care îl puteți încerca pentru a avea o oarecare idee despre ce va urma. Dar, foarte important e să nu vă lăsați ghidați de prima impresie a acestei activități. Pot spune că impresia primei încercări mi-a rămas concretizată în cuvântul „ciudat”, dar pe parcurs se schimbă percepția și apar și beneficiile. Deci, este vorba de meditația îndreptată asupra respirației. Este ușor de remarcat corelarea dintre activitatea minții și respirație; starea de agitație ne alterează și ritmul cardiac, însă respirația calmă, ținută sub control, ne liniștește și mintea. Fără alte adăugiri: 10 minute dis-de-dimineață și încă 10 seara, cu puțin înainte de somn, într-un colțișor liniștit și cât mai îndepărtat de distrageri, în poziția Lotus sau o poziție cât mai apropiată de aceasta; pe parcursul meditației, respirația devine, în mintea noastră, punctul spre care ne vom focaliza atenția. Succes!

 

Cursul va continua în fiecare marţi la aceeaşi oră, cu alte teme de psihologie introspectivă, ştiinţă, metafizică, antropologie, etc.Activităţile cursului implică şi o parte practică în care se predau diverse tehnici de relaxare, concentrarea atenţiei, meditaţie etc. Astăzi, și în fiecare zi de marți de acum încolo, oricine este dispus să se lipsească de 10 RON pentru a se califica pentru provocarea de a se autocunoaște și pentru a intra în tainele și tehnicile meditației, este așteptat în Bistrița, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, de la ora 18:00.

 

Iar pentru informații suplimentare: 0773 856 865 / [email protected]

 

Articolul precedentEvoluția este de fapt involuție!
Articolul următorS-a ales cea mai frumoasă femeie din lume. Antonia, loc fruntaș!
„Libera me de ignem fidem scriptum est enim in ortum tenebris...”✌?? Student U.B.B. ~ Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Bună! Pe lângă educație, mă pasionează arta, scrisul - arta cuvântului - în mod special. Ador filosofia, ficțiunea, paranormalul, groaza, misterul, drama și îmi place să scriu, atât în proză, cât și în versuri. Valorific, prin cât mai multe detalii și, preponderent, prin narațiune subiectivă: acțiunea, impactul, latura moralizatoare și varietatea interpretărilor oferite unui text. De asemenea, în poezie, cultiv simbolism, o estetică a urâtului patologic, tristețe, nostalgie și profunzimea emoției încifrate. Îmi doresc să plasez cititorul în centrul poveștii ori să îl pun pe gânduri; să ofer idei, momente, perspective, teme și motive de reflectare sau contemplare.