Articolul acesta nu va prevedea probleme existențiale personale, ci generale. M-am gândit să vă prezint lucrurile negative la care România e fruntașă, iar acestea nu sunt puține. Pe final voi specifica și câteva lucruri pozitive, na; că există și de-ale, culmea…

România, țara noastră dulce, se confruntă cu niște greutăți greu de dus pentru poporul ei. Iată aici câteva dintre elementele perturbatoare pentru liniștea românilor.

1. Corupția. În Europa, noi ne situăm în top trei cele mai corupte state Europene, în Uniunea Europeană clasându-ne, după aprecierea unor specialiști, pe primul loc. Nu învinuim pe nimeni, deoarece inclusiv tainele vechi bătute-n cuie de către strămoși în care se spune că la doctor trebuie să mergi cu găina sau cu banii, la popă cu damigeana sau cu banii… sau cu damigeana și banii, la polițai să te scape de amendă-i oferi sau îi propui șpagă, și dacă e corect te alegi cu dosar penal destul de baban. Deci să fim corupți este, cumva, moștenire.
2. Consumul de alcool. Noi suntem cam pe locul patru la consumul de bere, cam pe același loc la consumul (și producția de calitate) de vin, dar la tărie, unde se clasează țuica, votka, crampălul, coniacul sau alte spirtoase, batem până și inventatoarea băuturii alcoolice din cartof și cereale, Rusia. Iar noi suntem renumiți pentru produsul ”made in Romania”, pălinca de prune, pere, mere sau gutui. Ne reprezintă și în afara țării berea, dar într-o gamă redusă. Regiunea istorică cea mai populară pentru consumul de spirtoase este Moldova, iar cea mai renumită regiune istorică pentru producția de spirtoase este Transilvania, aici producându-se cea mai mare cantitate de țuică în județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Baia Mare și Oradea.
3. Traficul de persoane. Prostituția și traficul de minori sunt în floare-n România și Republica Moldova, de unde pleacă cele mai multe fete tinere, fără studii și cunoștințe, care sunt obligate să se prostitueze și să trăiască în condiții mizerabile și departe de țara lor. Din fericire există numeroase asociații care se ocupă cu recuperarea, tratarea traumelor, educarea și cazarea tinerelor victime ale traficului de persoane. Poliția Română prin inspectoratele județene de poliție transmit în școli filmulețe în care foste victime își declară părțile negre ale vieții lor, prin ce au trecut și cum au scăpat.
4. Sistemul de învățământ cu cele mai multe probleme. Pe lângă o complexitate absurdă care preia sistemul de învățământ prusac de acum 250 de ani, sistemul nostru de învățământ este prost structurat și inadaptat noilor sisteme de predare, cum ar fi cel norvegian sau suedez unde bazele se pun pe practică, nu pe teorie, iar majoritatea orelor se petrec în natură sau în laboratoarele de știință.
5. Educația- cu ce rămân elevii în urma orelor de curs. Examenele Naționale și Bac-ul ne arată că nivelul elevilor nu este peste mediu, ci sub. Există câteva județe în care educația are un rang mai ridicat, dar foarte multe trag cota în jos, iar acest lucru nu deranjează o statistică, ci viitorul unei țări care trebuie să fie purtată pe mâini sigure.
6. Traficul de NET. Ne putem da mari că Internet-ul nosru merge puțin de tot mai lent decât cel de la NASA, întrecând aproximativ toate țările Europene, Asiatice și Americane când vine vorba de viteza traficului de rețea. Vedeți? De-asta mulți români se fac hackeri. Că au net bun…
7. Pădurile virgine din Transilvania. România e singura țară europeană cu cele mai multe păduri virgine. În Transilvania, mai bine de trei sferturi din suprafața de codrii nu este exploatată și explorată. Aici fiind cea mai mare populație de urși bruni de pe continentul European. Pădurile noastre, cât și râurile, plus fluviul Dunărea, ascund cea mai bogată floră și faună din spațiul indo-european.
ROMÂNIA, țara în care trăim; implică-te și  adu o  schimbare!