E adevărat că gelozia se naşte din teama de a nu pierde persoana pe care o iubim; dar ce te faci atunci când, într-un mod voit sau nu, începi să abuzezi de asta şi îţi transformi partenerul într-un obiect pe care îl maneverezi cum vrei tu, privându-l asftel de libertate?
Dacă tu, cel care citeşti asta, fie că eşti într-o relaţie cu o persoană geloasă sau prin natura ta eşti o persoană geloasă, ar trebui să ştii că o relaţie, de la început şi până la sfârşit este construită şi susţinută de patru stâlpi importanţi şi anume: încredere, sinceritate, înţelegere şi comunicare. Dacă unul din aceşti stâlpi cade, tot ceea ce aţi construit se poate transforma într-o ruină. Nu spun că gelozia ar fi ceva rău neapărat, spun doar că, la fel ca oricare alt lucru, trebuie folosită cu măsură, astfel încât să nu intri cu bocancii în viaţa persoanei de lângă tine; făcându-te stăpân/ă pe viaţa partenerului, pentru că de cele mai multe ori, dacă nu e împărţită cu atenţie, poate face exact ceea ce face o termită lemnului şi anume: o distruge încet, dar sigur.
Ca să înţelegi mai bine ceea ce vreau să spun, încearcă să-ţi imaginezi că eşti într-o relaţie şi gelozia atinge un punct critic. Ce se întâmplă în acel moment? Păi, în primă fază începe cearta, automat acel stâlp numit înţelegere începe să se clatine. O dată cu el şi cel numit comunicare, după care urmează şi ceilalţi doi şi ce s-a întâmplat? Absolut tot ceea ce aţi investit în relaţia respectiva s-a dărâmat. Merită? Crede-mă, dragă cititorule, că nu merită nicidecum să pierzi o relaţie din cauza geloziei pentru că de cele mai multe ori gelozia nu are un fundament stabil şi poţi ajunge să regreţi mai târziu, după ce afli că de fapt totul a fost doar în capul tău – ne mai putând să repari nimic şi chiar dacă ai reuşi să repari ceea ce s-a stricat, niciodată nu va mai fi la fel.
După cum am spus mai sus… de cele mai multe ori gelozia nu are un fundament stabil, ea se naşte dintr-o impresie pe care ne-o facem datorită faptului că partenerul nu se mai comportă cu noi la fel cum o făcea în trecut; pentru că avem impresia că ne ascunde ceva sau din oricare alte motive şi asta ne duce cu gândul că persoana de lângă noi e infidelă. Acum, ceea ce îţi pot eu spune este să nu tragi concluzii pripite şi să apelezi la unul din cei patru stâlpi de susţinere ai relaţiei şi anume: comunicarea. În 90% dintre cazuri comunicare este soluţia şi doar discutând cu partenerul poţi rezolva o astfel de problemă, pentru că dacă tu începi să cauţi în tine argumente solide şi să-ţi faci propriile convingeri că persoana de lângă tine este infidelă fără să fi discutat despre asta, pe lângă că exact cum am spus mai sus – rişti să pierzi relaţia, se poate transforma într-o boală. O boală care nu doar că se revarsă asupra partenerului actual, ci se poate revărsa şi asupra viitoarelor persoane cu care decizi să întemeiezi o relaţie. Toată lumea ştie că gelozia apare la un moment dat în orice relaţie, dar nu te lăsa condus de ea – nu provoca ceva ce nu poţi controla. Fii sincer cu persoana de lângă tine! Discută despre asta, ascultă ce are partenerul de spus şi ai încredere în persoana cu care îţi împarţi viaţa; o să ajungi mult mai departe şi mult mai bine procedând astfel. Bine, asta în cazul în care nu ţi-ai surprins partenerul cu fapta-n mână, atunci deja lucrurile sunt foarte simple şi finalul e destul de clar.
Nu că m-aş da eu un fel de „Doctor Love”, dar dacă stai puţin şi analizezi ceea ce am spus, poţi foarte uşor să observi că a fi gelos cu măsură şi a discuta despre asta este mult mai benefic pentru amândoi decât dacă i-ai da în cap persoanei de lângă tine cu o bâtă imaginară, formată din ideile tale absurde despre infidelitate. Nu suntem la vreo emisiune despre infidelitate în care mergi cu câţiva mascaţi şi nişte camere de filmat pentru a-ţi surprinde partenerul cu fapta în mână, ba mai mult, să mai vadă şi alţi 200.000 de oameni, pe puţin, ceea ce ai tu de împărţit cu partenerul. Dacă ar fi să procedezi sau să procedăm aşa, atunci am face una dintre cele mai mari prostii, una pe o scară destul de largă; astfel nu ne-am face un bine nouă ci am face un bine altora prin simplul fapt că am promova prostia, ura, vulgaritatea, violenţa şi aşa mai departe… lăsând practic tot ceea ce ţine de pace, moralitate şi valoare să moară în sărăcie şi regrete. Asta vrei? Eu nu cred că îţi doreşti aşa ceva.
Ţi-am scos în evidenţă unele dintre punctele cele mai critice ale geloziei, tocmai în ideea de a te ajuta să-ţi dai seama cât mai uşor până unde poate ajunge gelozia dacă nu este controlată. Cred că fiecare dintre noi a văzut sau a auzit la un moment dat de cazuri de genul şi sigur în mintea ta era o cu totul altă reacţie şi toate pentru că nu erai tu în situaţia respectivă. Dacă stai puţin să te gândeşti o să înţelegi, pentru că tu te cunoști cel mai bine, mai bine decât oricine şi bănuiesc că eşti destul de conştient încât să îţi dai seama că la nervi, nimeni nu mai gândeşte limpede. Îţi spun ţie, dragă cititorule, exact ceea ce îmi spun şi mie mereu: orice ai de gând să faci, gândeşte-te de două ori înainte. Discută despre asta şi orice ai de gând să dăruieşti, dăruieşte cu măsură pentru că orice este peste măsură, strică!

Filipoi Andrei-Gabriel