De mii de ani încoace conviețuiesc cu noi; sunt foarte prietenoase, dar uneori inabordabile, constituie o companie plăcute, dar pot fi și enervante, sunt foarte curioase și jucăușe, dar cea mai mare parte a zilei și-o petrec dormind… Și în același timp, sunt feline extrem de periculoase; prădători feroce înzestrați cu o construcție a corpului, cu abilități și cu „arme” care le permit cu ușurință să curme viața multor viețuitoare de dimensiuni medii și mici.

Pisicile, alături de câini, păsări mici, pești și altele, sunt animale de companie foarte populare. În cea mai mare parte a timpului sunt inofensive și afectuoase față de noi, dar… Oare oricine care are un mic ghemotoc de blană pe lângă casă – sau în casă – știe că ține pe aproape un criminal de top înrudit cu cele mai periculoase mamifere carnivore ai regnului animal? Știe că în trecut – mai exact în Egiptul Antic – au fost venerate și considerate similare zeilor? Ori… Are idee cât de mult ne seamănă aceste micuțe creaturi?

Citându-l pe Leonardo da Vinci: Cea mai mică felină este o capodoperă. O capodoperă este frumoasă, misterioasă și greu de înțeles. Interesantă analogie, nu-i așa? Pisicile sunt extrem de complicate și de ciudate, însă cine vrea cu adevărat să le înțeleagă nu doar că-i va face viața micuței feline de mii de ori mai bună, dar se va putea bucura mult mai mult de compania acesteia. Până la un punct e foarte simplu, au nevoie de mâncare, apă și un loc în care să-și facă nevoile (dacă sunt ținute în casă). Intrând în detalii: mâncarea oferită trebuie să-i fie pe plac, atlfel pur și simplu nu va mânca, iar dacă nu suntem atenți cu modul în care este întreținută poate avea probleme cu greutatea, dar și de sănătate; ar trebui să nu uităm nici de medicamentația necesară… de vaccinuri, de faptul că există paraziți, atât interni cât și externi, care colcăie, mișună și se lăfăie în sau pe animăluțul tău de companie. Atenția și afecțiunea noastră este extrem de importantă, la fel și mediul în care trăiește – cât este de liniștitor, de confortabil, de stimulativ etc.

În afară de hrană, de igienă și de modul în care o abordăm, trebuie să ținem cont și de faptul că o pisică are la rândul ei modul propriu în care comunică cu noi. De atât de mult trăiesc cu noi, încât știu și sunt capabile să ne înduioșească, să ne controleze și să se folosească de aspectul și comportamentul lor pentru a obține tot ce-și doresc. Nu e chiar așa, dar nu strică puțină atenție oferită în acest sens pentru că dacă vrea ceva sau îi lipsește ceva poță să fii sigur că-ți va spune – într-un fel sau altul. De la tors și mieunat, până la modul în care te privește, la aspectul blănii, la poziția corpului sau a cozii, fiecare în parte poate constitui material de dezbătut într-o întreagă carte. Greu? Chiar deloc, toate acestea nici nu se întâmplă și nici nu trebuie să le înveți într-o singură zi. Plus că spre deosebire de alte animale, pisicile trec cu ușurință peste multe nemulțumiri sau gafe ale stăpânului.

Există peste o sută de rase, dar luând în calcul rasele hibride nu putem delimita printr-un număr. Fiecare rasă în parte e specială și are caracteristici specifice, la fel și fiecare pisică. Afecțiunea față de familia în care trăiește, cât de multă blană are, cât este de sensibilă din punct de vedere al sănătății, cât este de jucăușă, de comunicativă, de prietenoasă cu copiii mici, cu străinii sau alte animale sau cât este de inteligentă – toate sunt trăsături semnificative.

Tigri și lei în miniatură?
Sunt similare felinelor mai mari, există și o rasă hibrid între o pisică domestică și un tigru (Toyger). Însă așa cum pisicile domestice nu pot rage, nici leii nu pot să toarcă. Nu sunt doar înrudite ca și familie sau subfamilie a speciei, dar aspectul măiestuos și impunător, comporamentul – atât social cât și ca și prădător – și multe trăsături specifice le aseamănă. Să nu uităm că leii și tigri sau alte feline sunt animale sălbatice și din multe puncte de vedere foarte diferite pisicilor domestice. Totuși, frecatul de lucruri, somnul îndelungat, zgâriatul lucrurilor și modul în care vânează și cum interacționează între ele e cam la fel; într-o oarecare măsură ai un tigru în miniatură, dar unul puțin mai prietenos, afectuos cu oamenii și mai comunicativ.

Câini sau pisici?
Unii oameni pur și simplu nu agreează pisicile sau câinii… sau ambele. Însă sunt diferențe colosale între cei doi companioni care de foarte mult timp încoace au trăit alături de noi și ne sunt de folos – evident, fiecare în felul său. Cel mai probabil nu vei opta pentru o pisică dacă vrei să-ți păzești curtea de acei musafiri nepoftiți care la plecare poate iau cu ei ce și cât apucă din bunurile tale, dar nici nu te vei aștepta la un câine să te scape de toate rozătoarele nedorite. Situația e complicată, depinde de tine, de ceea ce-ți place, de spațiul de care dispui, de condiții, de timpul pe care îl poți dedica și multe altele. Pe scurt, câteva dintre beneficiile companiei unei pisici ar fi: nu ocupă foarte mult spațiu, costurile de întreținere nu sunt foarte mari, pot să-și trăiască întreaga viața fără a ieși afară din casă fără a avea o problemă cu asta, sunt mai tăcute, o pisică ține departe și multe insecte nedorite, iar curățarea unei litiere necesită mai puțin efort decât plimbările zilnice și să nu uităm că pisicile se curăță singure și… Personal, un aspect foarte important e că pisicile înțeleg spațiul personal. După o zi lungă, obositoare, stresantă, poate tot ce ai vrea e liniște. Dacă o pisică e foarte atașată de tine, după ce ai lipsit ore în șir evident că-ți va acorda atenția ei, dar nu va sări pe tine să te lingă pe față și nici nu va face prea mare gălăgie. Mulți cred că pisicle sunt animale distante, nepăsătoare și de multe ori chiar și modul în care se comportă inspiră asta, dar ele doar înțeleg și apreciază ideea de spațiu și timp personal.

13 Curiozități despre pisici
De multe ori, cel mai bun mod de a înțelege ceva nu e prin a citi articole interminabile cu paragrafe kilometrice, ci prin a ține minte cât mai multe idei esențiale.
1. Pisicile scot undeva la 100 de sunete diferite, pe când câini doar vreo 10.
2. Viteza de deplasare a unei pisici poate ajunge până la 49 de kilometri pe o distanță scurtă.
3. Pisicile se freacă de oameni nu doar pentru a-și exprima afecțiunea ci și pentru a-și marca teritoriul cu mirosul specific. La fel și cu orice obiecte.
4. Biologic, creierul unei pisici este mult mai asemănător cu al unui om decât cu al unui câine și au 300 de milioane de neuroni, pe când câinii au aproximativ 160 de milioane.
5. O pisică își poate sări de cinci ori propria înălțime, dintr-un singur salt.
6. Pisicile petrec 2/3 dintr-o zi dormind. Adică o pisică de nouă ani a fost trează doar 3 ani.
7. Revenind la punctul 6 și la faptul că pisicile se curăță singure, 30% din timp și-l petrec făcând acest lucru. Adică, acea pisică de nouă ani din care doar 3 a fost activă, cam un an și l-a dedicat curățându-se.
8. Pisicile, de obicei, miaună doar în prezența oamenilor, fiind modul lor în care comunică cu noi. Față de alte pisici sau animale vor scoate alte sunete.
9. O pisică are aproximativ 20.000 de fire de păr pe un centimentru pătrat al corpului. Mă întreb cine a avut răbdare să le numere…
10. S-a întrebat cineva cât trăiește o pisică? Media de viață la pisicile vagaboande este undeva la 3-5 ani și aproximativ 16 ani pentru cele domestice. Însă, Creme puff, o pisică din Statele Unite a trăit 38 de ani și 3 zile.
11. Cea mai bogată pisică din lume este Blackie, stăpânul ei, Ben Rea, i-a lăsat o moștenire de 15 milioane de lire sterline.
12. Asemănătoare cu relația șoarecelui cu cașcavalul este și a pisicii cu laptele. O mare parte dintre ele pot avea intoleranță la lactoză.
13. Modul în care o pisică își percepe stăpânul este asemenea unei „pisici mame”. Nicidecum ca pe un sclav (să nu uităm de conceptul de spațiu personal, menționat anterior), așa că… dacă sunteți o familie numeroasă și dintre toți tu primești cea mai multă atenție și afecțiune din partea ei… Felicitări! Te-a acceptat ca fiind unul dintre ei!
+ Asemenea oamenilor, pisicile pot suferi de diverse boli psihice. Chiar și de anxietate sau depresie.
Așa cum orice, oricât ar fi de mare sau de mic, poate avea o întreagă istorie și știință în spate, la fel este și la micuțele noastre patrupede feline. Nimeni nu este obligat să le adore sau să le agreeze, însă dacă îți dorești genul de afecțiune necondiționată, o companie foarte energică care la aproape orice faci reprezinți întreg entuziasmul din lume pentru acel animăluț și-l duci în extaz… atunci nu-i îngreuna viața unei pisici și caută un cățeluș. Dar dacă dorești un coleg de cameră blănos, mai liniștit, care să nu trezească tot blocul în miezul nopții și în prezența căruia să poți avea suficient timp pentru propriile tale preocupări… cel mai probabil o felină care va ocupa un colț de pat se va potrivi de minune în decor.

Articolul precedentPasiune sau viciu?
Articolul următorSă învățăm să fim Fericiți din nou
„Libera me de ignem fidem scriptum est enim in ortum tenebris...”✌?? Student U.B.B. ~ Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Bună! Pe lângă educație, mă pasionează arta, scrisul - arta cuvântului - în mod special. Ador filosofia, ficțiunea, paranormalul, groaza, misterul, drama și îmi place să scriu, atât în proză, cât și în versuri. Valorific, prin cât mai multe detalii și, preponderent, prin narațiune subiectivă: acțiunea, impactul, latura moralizatoare și varietatea interpretărilor oferite unui text. De asemenea, în poezie, cultiv simbolism, o estetică a urâtului patologic, tristețe, nostalgie și profunzimea emoției încifrate. Îmi doresc să plasez cititorul în centrul poveștii ori să îl pun pe gânduri; să ofer idei, momente, perspective, teme și motive de reflectare sau contemplare.