Ajuns deja la cea de-a cincea ediție, renumitul „Târg de Purici” din Bistrița își va da startul oficial vineri, 26 octombrie, începând cu ora 10:00 și se va termina duminică, 28 octombrie, la ora 14:00. Organizatorii acestui eveniment, membrii Clubului Lions Bistrița, alături de voluntarii implicați, pregătesc cu repeziciune standurile, aranjând într-un mod impecabil mărfurile – de la mobilă și electrocasnice, la haine și articole de menaj și până la jucării și cărți. Pe scurt, aici se pot găsi vrute și nevrute, la prețuri fără concurență.
Inspirația de a înființa un asemenea târg a venit acum cinci ani când o delegație din cadrul Clubului Lions Bistrița a fost în Austria și văzând ce se întâmplă acolo, mai exact cum lucruri uitate prin casă cu lunile – și de multe ori chiar anii – reușesc prin intermediul unui asemenea tip de manifestație să prindă viață în casele altor oameni, s-au decis să organizeze unul și la Bistrița.
De atunci, „Târgul de Purici” a reprezentat pilonul multor altor proiecte desfășurate în cadrul organizației, printre care amintim „Ziua Internațională a Bastonului”, „Vedere clară, ochi sănătoși”, „Copii frumoși cu dinți sănătoși”, „Tineri voluntari pentru bunici solitari”, „Pădurea Lions” și lista poate continua.
Pentru a afla mai multe despre aceste programe, în continuare puteți citi interviul pe care Alex Mureșan, Președintele Clubului Lions Bistrița l-a acordat revistei POV21:

Ce diferențiază fiecare ediție a acestui târg de cea precedentă?

Fiecare ediție vine cu noi provocări. De exemplu, față de ceilalți ani, în 2017 am avut vânzări de carte record. Am avut donații de carte în limba germană din partea colegilor din Austria care s-au vândut până la epuizarea stocului. De exemplu, față de anul trecut, în anul acesta am inclus un nou stand de articole de menaj, veselă și obiecte de uz casnic pentru bucătărie. Nu credeam că le putem transporta în siguranță, fiindcă anul trecut am făcut o încercare de felul acesta; însă anul acesta avem un sortiment mai bogat, iar față 2017, acum vom avea și mai multă carte și vom introduce și partea de mobilier, canapele, fotolii, scaune și așa mai departe. Deci, cam tot ce este nevoie în casa unui om, aici la noi se poate găsi.

De ce poartă această denumire?

Este dificil să vă spun acum. Există o istorie a târgurilor de purici, ele provin din perioada medievală pe când se făcea frecvent schimb de bunuri; anumite obiecte pe care unii nu le mai foloseau, intrau în posesia altora care aveau imediată nevoie de acele bunuri.
Având în vedere că s-a ajuns la ediția a 5-a, înseamnă că a reprezentat și reprezintă în continuare un mare succes. De ce credeți că a ajuns să fie atât de bine primit un asemenea târg?
Este un real succes. Nouă ne-ar fi plăcut să fiți prezenți din faza în care s-a montat acest cort, la fiecare ediție și până la instalarea standurilor și sortarea lucrurilor de către voluntari; să vedeți în primul rând spiritul acestui eveniment. Voluntarii, oameni ce doresc prosperitatea societății, elevi și studenți, vin și fac zile de voluntariat în cadrul acestui târg și o fac din plăcere. Socializează, sunt conștienți că fac un lucru bun, întrucât toate fondurile pe care noi le obținem, le folosim în diverse scopuri: proiecte social-culturale, de învățământ, sănătate și așa mai departe. Deja, atât voluntarii noștri, cât și cetățenii bistrițeni au înțeles ce se întâmplă în cadrul Târgului de Purici și mulți dintre ei, dacă nu vin să participe în postura de voluntar, vin aici ca și donatori.

 

Care credeți că este percepția lumii când vine vorba de astfel de târguri?

Părerile sunt împărțite. Marea majoritate a bistrițenilor – și când spun asta, mă refer la peste 90%, statistic vorbind – consideră că acest gen de acțiune este un lucru benefic pentru Bistrița, pe de-o parte pentru educația tinerilor în spiritul voluntariatului și pe de altă parte spre deschiderea sufletească, spirituală a cetățenilor din Bistrița care pot să vină să doneze cu dragă inimă diverse obiecte ce lor nu le mai sunt de folos. Anul trecut am avut parte de niște momente emoționante. Elevii din ciclul primar de la diverse școli din județul Bistrița-Năsăud – pe lângă cei din oraș, au fost prezenți și cei din Leșu – au venit cu doamnele învățătoare și au donat lucruri: hăinuțe și jucării. A fost un moment deosebit. De aceea spun că majoritatea percep acest eveniment în mod foarte pozitiv.
Desigur, există și persoane care sunt deranjate de asemenea activități. Țin să menționez faptul că astfel de manifestări se desfășoară în corturi special montate în zonele centrale, în toate orașele civilizate din Europa. Pe termen scurt, atunci când vremea nu permite amenajarea într-un spațiu exterior, astfel de evenimente nu fac altceva decât să aducă populația din zonele periferice sau din afara orașului în zona centrală, punând-o în același timp în valoare. În general, în zona centrală s-au făcut multe investiții. Astfel că, oamenii vin cu ocazia asta, vizitează și centrul istoric, zona pietonală și așa mai departe. Repet, acest tip de evenimente sunt organizate în toate orașele europene civilizate și nu numai… Faptul că am instalat un cort aici, în centrul Bistriței, nu este o dovadă a lipsei de civilizație, ci din contră, e o dovadă clară a pasului pe care Bistrița, chiar față de alte orașe din România, l-a făcut în sensul civilizației și a deschiderii spre Europa.

 

Ce credeți că îi oprește pe oameni să doneze lucruri?

Aici s-ar încadra unii oameni, eu zic foarte puțini. Din păcate, venim noi, românii, dintr-o zonă a unui bloc fost comunist în care lipsurile materiale erau foarte numeroase și oamenii s-au atașat de tot ce însemna venit. Oamenii se dezlipesc foarte greu de un obiect pe care l-au cumpărat și nu l-au folosit niciodată. Sau l-au cumpărat, l-au folosit o perioadă, dar acum nu mai au nevoie de el. Faptul că au dat un ban pe acel bun, pentru ei este un motiv suficient de întemeiat ca să îl păstreze; deși de cele mai multe ori, obiecte pe care le cumpărăm și le păstrăm ani de zile în casă ne încurcă și sunt poate alte persoane care au nevoie de aceste obiecte, dar nu au posibilitatea să și le procure în varianta de nou.

 

De ce este important „Târgul de Purici” pentru Clubul Lions?

Câteva dintre proiectele pe care Clubul Lions le-a desfășurat și care nu ar fi fost posibile fără existența acestui Târg de Purici… Aș începe cu cele din calendarul Lions International; diverse proiecte de ajutor pentru nevăzători, deoarece clubul Lions, promotor al implementării bastonului alb în legislația internațională, își desfășoară o mare parte din proiecte în sprijinul acestor persoane cu deficiență de vedere. Avem o colaborare foarte bună cu Asociația Nevăzătorilor din Bistrița, ceea ce a dus la înființarea a diverse programe cu ei, spre exemplu: șah cu nevăzători. Apoi, Ziua Bastonului Alb în calendarul internațional, unde noi le sponsorizăm întâlnirile unii cu alții. Concursul de cultură generală, unde nevăzătorii bistrițeni stau foarte bine, surprinzător, într-un fel, însă dacă stai de vorbă cu ei, vei descoperi niște oameni minunați și nu în ultimul rând programul Bat Pro.
Este un proiect al Clubului Lions District 124 România, prin intermediul căruia pe calculatoarele primite ca și donație de la diverse firme este instalat programul Bat Pro și orice nevăzător din România, printr-o simplă apăsare de tastă, poate accesa de la sute posturi de radio la biblioteci virtuale cu cărți audio de zeci de mii de volume cu titlu gratuit.
Avem iarăși două proiecte foarte frumoase pe filiera de sănătate: „Copii frumoși cu dinți sănătoși” în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi, unde mii de copii din județ, de obicei din zone defavorizate, pe lângă periuță și pastă de dinți, primesc o educație pe partea de igienă dentară. „Vedere clară, ochi sănătoși” este alt program bazat pe sănătatea vederii, prin care Clubul Lions efectuează controale în zonele defavorizate pentru mii de copii în fiecare an, iar cazurile sociale depistate cu probleme primesc ochelari cu titlu gratuit.

Un proiect foarte important care a debutat anul acesta este achiziționarea unei unități mobile de intervenții în stomatologie pentru persoane cu dizabilități. În principiu, noi am conceput acest program în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi și într-un protocol cu Spitalul Județean, pentru intervenții stomatologice la persoanele cu dizabilități de tipul celor cu tulburări din spectrul autist. Am colaborat foarte bine cu Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț” Bistrița, asociația Anei Dragu. Noi am creat această unitate pentru diverse persoane care pot beneficia de servicii stomatologice instantanee, fără să fie nevoie de acele luni de acomodare cu doctorul.

Iarăși un program, dar de data aceasta pe filiera mediului, „Pădurea Lions” I,II și probabil urmează și III. În cadrul acestuia, hectare întregi de pădure au fost împădurite cu ajutorul colegilor de la Clubul Lions și al voluntarilor. La prima ediție Pădurea Lions am avut suportul celor de la Tășuleasa Social.
Programul de logopedie din centrul de Autism „Micul Prinț”, unde noi asigurăm ceea ce ține de logopedie pentru copilașii care au nevoie.

„Tineri voluntari pentru bunici solitari”, unde îi încurajăm pe liceeni să întâlnească bătrâni singuri, care nu mai au pe nimeni și la rândul lor, îi încurajăm pe acești bătrâni să socializeze și unii cu alții. Nu o dată s-a întâmplat transportăm elevi voluntari din diverse azile, ca să socializeze și cu persoanele de acolo. Multe alte proiecte. Am putea să povestim destul de multicel, avem un calendar foarte încărcat, pe lângă „Târgul de Purici”, însă putem să stăm de vorbă punctual despre proiectele noastre.

Credeți că pe viitor va fi posibilă organizarea mai multor ediții în decursul aceluiași an?

Am analizat această posibilitate. Din păcate însă, din punct de vedere logistic a avea mai multe ediții ale aceluiași eveniment într-un an ar presupune totuși să avem un spațiu mai generos și stabil, să nu creăm acest mic deranj pe o perioadă de două, trei săptămâni aici, în centrul Bistriței. Probabil că după ce Bistrița va beneficia de un pavilion expozițional sau de un centru expozițional, vom putea să discutăm în vederea organizării mai multor astfel de evenimente.

Ce ați putea să le spuneți cititorilor noștri despre Clubul Lions?

Clubul Lions împlinește 101 ani în 2018. În America s-a înființat acest club, la inițiativa unor întreprinzători care au ajuns la concluzia că o parte din beneficiile pe care ei le au datorită activității lor în domeniul afacerilor ar trebui să se întoarcă în societatea unde ei își desfășoară activitatea, practic de unde ei își extrag aceste beneficii. Punctual, ajutând acolo unde este nevoie și unde oamenii sunt în diverse suferințe, nevoi.
Spiritul este acela de voluntariat. Lions International este cel mai mare club de voluntariat din lume. Rețineți, e club de voluntariat, nu este un club de caritate. Noi tot ceea ce facem, facem împreună cu voluntarii și în mod voluntar. Nu facem altceva decât să îi ajutăm pe aceia care au o înclinație către a face bine, pentru a-și putea pune în aplicare această înclinație de a face bine, prin intermediul nostru.
Bistrițenii deja au ajuns la un nivel de cultură foarte ridicat și marea majoritate înțeleg ce facem noi, care e scopul nostru.