Ilie Balaci a fost un extraordinar jucător de fotbal al generației de Aur a fotbalului românesc. Acesta a activat la Craiova Maxima, FC Olt și Dinamo. I se spunea Minunea Blondă și era un geniu al tacticii. Toți rămâneau gură-cască în momentul în care la 1.72 metri ai săi, acesta se bătea „la cap” cu fundași de până la doi metri, de multe ori înscriind goluri frumoase din aceste poziții imposibile.

A iubit atât de mult Craiova încât a ales să moară, nu foarte departe de stadionul pe care s-a făcut remarcat și cunoscut. A fost de două ori declarat cel mai bun fotbalist român.

Alcoolul și țigările se pare că i-au adus moartea subit și prematur, la 62 de ani. Medicii sunt suspicioși în legătură cu moartea lui, bănuind un accident cardio-vascular și insuficiență respiratorie.

Spunea că fuma în jur de două pachete pe zi de țigări și tot performa pe prima scenă a fotbalului, în calitate de jucător sau de antrenor. Era neglijent și cu consumul de alcool. Într-o vreme era pe cale să-și piardă casa pentru a da banii pe băutură și țigări, iar viața îi era împărțită între bar și… alt bar. S-a redresat și a renunțat la vicii, așa, cu juma’ de gură la propriu.

Probabil acest consum excesiv i-a adus și moartea. La autopsie, avea în sânge alcoolul a trei pahare de vin, băute lent.

Cei care au ajuns la reședința lui Balaci nu i-au putut face nimic, cu toate că au încercau. Se bănuia totuși că a suferit un infarct sau un accident vascular cerebral. N-au fost departe de adevăr, iar acesta a decedat pentru că inima lui de leu s-a decis să se oprească. Poate că se putea porni, căci el era un luptător, dar țigările i-au afectat plămânii și aceștia au ales cursul inimii. Tot organismul lui Ilie s-a decis să îi saboteze mintea de geniu și să îl treacă printre „cei care au fost și mai sunt, în pământ”.

Pentru echipa națională a fost selecționat de 65 de ori și a marcat opt goluri. Cel mai mult a jucat la Craiova și în toată cariera lui a marcat undeva la 84 de goluri. A luat trei titluri ale României cu Maxima și a declarat că visează să prindă în viață un al patrulea titlu pentru Craiova. Se pare că visul acesta nu și-l mai poate împlini.

Un fapt important este că la echipa națională, Minunea din Bănie avea 17 ani și șase luni. A crescut cu stelele fotbalului și a cunoscut bine cum este să fii văzut ca și cel mai bun. Echipa României pornea mereu favorită și se oprea înainte de semifinale, urmărită de un veșnic ghinion. Știa și cum e să fii în cupele europene. Pentru Craiova a marcat șapte goluri și coordona perfect jocul, fiind mijlocaș.

Acesta va fi înmormântat religios pe data de 23 octombrie la Cimitirul Sineasca și până la groapă acesta va vizita pentru ultima dată Stadionul Ion Oblemenco.

Dumnezeu să-l ierte.