Nu cred că există român adevărat care să nu fi auzit de acest incredibil cântăreț, actor, regizor, poet, compozitor, traducător și realizator de emisiuni radio. În luna octombrie îi sărbătorim nașterea și nemurirea! Da, fizic a decedat pe 5 august 2007, la București.

Născut pe 4 octombrie 1943, la București, când încă era război, Pittiș rămâne în suflete, gânduri și înregistrări.

lucrat la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra”, colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A tradus și a regizat piese de teatru. În domeniul muzical s-a făcut cunoscut într-un trio alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, în regia TV a lui Alexandru Bocăneț, iar mai târziu a activat cu același succes în Cenaclul Flacăra. În anul 1992 întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici, formația Pasărea Colibri, cu care concertează până în 2001 și împreună cu care înregistrează patru albume.

 

Semnează cronică muzicală în diverse publicații, iar în 1998 devine directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Române, urmând ca apoi să devină redactor-șef al postului de radio Radio 3net, ce emite exclusiv pe Internet. A adus o contribuție notabilă în popularizarea muzicii pop-rock prin realizarea unor emisiuni radiofonice în cadrul seriei Pittiș Show.

 

Florian Pittiș a tradus in limba română cântecele lui Bob Dylan: A Hard Rain’s A-Gonna Fall (Va veni iar o ploaie grea), Death is Not the End (Sfârșitul nu-i aici), Don’t Think Twice, It’s All Right (Nu-i nimic, asta e! ), Mr. Tambourine Man, Rainy Day Women#12 & 35 (Toți suntem puțin luați…), She Belongs to Me (Alo! Ea-i a mea), Silvio (Oameni buni).

S-a căsătorit la 12 martie 1999 cu Niculina Anda, educatoare.

 

La 30 iulie 2007, Pittiș a fost internat la Institutul Oncologic Fundeni. Artistul a impus medicilor să nu dezvăluie amănunte despre starea sănătății sale. Boala care l-a doborât, cancerul de prostată, era diagnosticată de mai bine de un an, timp în care Pittiș a urmat cu regularitate tratamentele prescrise. Florian Pittiș se stinge din viață la 5 august 2007 (ora 15:15) și este înmormântat cu onoruri masonice.

Apropo, era francmason, cu gradul 33 și acesta fiind grad final în francmasonerie.