CNAM a lansat anul trecut un proiect cultural care a avut scop principal ca lectura elevilor să fie sistematic organizată şi îndrumată. Iubitorii de cuvinte au avut prilejul să-și citească în liniște de bibliotecă cartea  adusă, timp de o jumătate de oră. Anul acesta proiectul a fost mai frumos decât atunci și a venit cu o regulă nouă! Elevii au putut aduce la școală o carte pentru un prieten, în cazul în care acesta nu a avut posibilitatea să-și aducă. Plus că timpul a fost puțin mai lung și imaginația și-a jucat rolul puțin mai mult, adică cu douăzeci de minute în plus. Organizatorii au pregătit semne de carte care vor folosi de acum tuturor cititorilor, indiferent de carte. Laude pentru acest semn de carte extrem de estetic!

Cincizeci de minute, elevii de la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” Bistrița și-au savurat o pauză pentru… lectură! Elevii au creat  armonia unei grandioase biblioteci. În clasă existau două sunete- creionul care sublinia fraze și citate interesante, și întorsul paginii.

Inițiatoarea proiectului este profesoara de limbă și literatură română Irina Vlas, iar coordonatorii sunt Venera Roth-Gross, profesoară de engleză și consilierul educativ, Nicoleta Butuza. Colaboratorii sunt profesoara Aurelia Hîruța, de asemenea profesoară de română și echipa de reporteri ai liceului. Evenimentul este în parteneriat cu alte două școli importante din țară, respectiv CN „Stefan cel Mare” Hîrlău, Iași, CN „Mircea cel Bătrân”, Râmnicu Vâlcea. Adică, Ardealul, Moldova și Țara Românească se unesc prin citit, în an centenar.

Irina Vlas a declarat pentru POV21 că anul trecut s-a desfășurat doar la nivelul CNAM, dar acum alte două licee au abordat acest proiect, la propunerea dumneaei. Un liceu este din locul în care s-a născut profesoara, în Hîrlău, Iași, iar altul în Râmnicu Vâlcea. Elevii au cerut, în urma unui chestionar, să se repete acest eveniment, iar organizatorii au ținut cont. S-a urmărit o unire simbolică prin lectură a celor trei mari regiuni istorice românești. Școlile partenere au răspuns imediat invitației și au trimis mulțumiri, toată lumea a fost receptivă la chemarea pe drumul pavat cu cuvinte al lecturii. În principiu, această activitate va fi concentrată o dată pe semestru ca să nu-și piardă din simbolism și ne așteaptă încă un eveniment de acest gen, în februarie, de această dată doar la nivel local.

Reporterii de liceu și-au făcut din nou foarte bine apariția. Amalia Rus, Sharon Crețu și Ioana Boca au perindat clasele unde au făcut poze și au luat interviuri. Pozele și interviurile vor fi postate în site-ul oficial al școlii la rubrica ziarului CNAMONLINE.RO. Nimeni nu a fost nemulțumit. Pot spune că doar așa se poate obișnui un adolescent cu lumea cărților, într-o eră dominată de telefoane și tehnologie absurdă, inutilă și de prost gust. Mulți nu știu mirosul unei cărți proaspăt tipărite sau a petelor de cerneală de pe degete, de la atâta scris. Formează în jurul lor o cochilie impenetrabilă pe unde cultura nu trece, în schimb are cale liberă prostia. Și când avem de unde învăța, de ce să nu o facem?