Trupa de teatru AnOnimus din Bitrița este condusă de către cuplul Toma&Toma (mamă și fiică). Ambele se implică în culturalizarea orașului și a regiunii, dar nu numai!

Camelia Toma, profesoară de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” are grijă să predea în două școli. Școala de Sus și cea de Jos, adică la Colegiu și la Penitenciar. Preferă să îi spună „Academia de pe Tărpiului” și merge acolo cu cel mai mare drag. Cei care sunt privați de libertate sunt uimiți că noi mergem la spectacole și că îi apreciem cu adevărat.

Am fost spectator și am vrut să fiu și critic, cum sunt mereu. Cuvântul din sală de la sfârșitul spectacolului – genial. Nu contest. Camelia s-a bazat și și-a format scenariul după o temă dată elevilor ei – Amintirea primului tuns.

Artistul plastic Ion Barbu și-a pus amprenta în spectacol prin penelul lui magic, cu care dă niște forme interesante literelor și cifrelor, transmițând mesajul, ca de obicei, de un umor și o subtilitate de geniu. Ei fiind modești, spun doar că-și fac treaba, na…

Spectacolul în sine poate fi considerat ca și o paletă variată de umor și momente tensionante; a avut o tentă umoristică de bun gust care, spre încheiere, ne-a lăsat cu lacrimi în ochi. Replicile atingeau orice om din sală, chiar dacă s-a distrat lumea.

Spre finalul spectacolului, protagoniștii s-au așezat pe marginea scenei pentru a povesti cu cei din public. La întrebarea: Ce sfaturi aveți pentru tineri? Unul dintre ei a răspuns cu: E foarte important să ne continuăm studiile! Să nu ajungem unde a ajuns și el, fiindcă își regretă trecutul și ar da orice pentru a recupera anii tinereții. Toate acestea s-au întâmplat din cauză că mediul familial – poate și anturajul în care s-a aflat – nu a fost unul favorabil pentru el. Nu a fost susținut de cei dragi… Asta ar fi o lecție de viață pentru mulți dintre noi!

După încheiere, Camelia Toma a spus că a fost o repetiție cu public. Greul cel mare va fi la București, la un festival al trupelor de teatru pentru persoanele private de libertate, iar de precizat e că nu a fost nicio repetiție pe scenă! Dar nici măcar nu s-a observat, totul părea firesc și cursiv. Greu de crezut că jumătate din scenariu a fost schimbat cu trei zile înainte de spectacol. Parcă vedeai teatru profesionist. De ce? Pentru că așa a fost gândit – profesionist!

Cristian-Raul Peterlin

Negrușa Lorena-Doris