Bălan Briana Cleopatra are 16 ani și în prezent este elevă la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, în clasa a XI-a, secția arhitectură. Este pasionată de multe lucruri, în special cele care definesc un frumos artist. Dans, cântat, desen, citit, istorie și jonglerii cu focul (mai nou), și nu în cele din urmă, de șah – pasiunea dusă până la performanță.

După părerea ei, cele mai mari realizări i-ar fi rezultatele la șah din ultimii aproximativ doi ani și că în același timp se descură la fel de bine și cu școala, dar și cu muzica.

Pe viitor și-ar dori foarte mult să urmeze o facultate pe secția la care este acum la liceu, mai concret: arhitectură. Mai departe, drumul ei este încă incert, dar probabil într-o direcție înrudită. Practic, Briana este un micuț geniu de Bistrița.

 

Î: Când ai început să joci șah și de unde vine această pasiune?

R: Păi, am început să joc șah chiar de mică de tot. Am dat pentru prima dată de el când mi l-a arătat bunicul, el e foarte pasionat de șah și mereu mă punea să joc cu el. Peste ceva timp a început să mă fascineze și să joc cu tata zilnic, iar mai apoi să mă antrenez cu cineva priceput în domeniu. Deci, pot să spun că pasiunea provine din familie, dar mai mult din propria voință.

Î: Cine te-a încurajat în așa măsură încât să devii campioană europeană?

R: De încurajat, am fost încurajată pe tot parcursul anilor de o mulțime de cunoștințe, de la prieteni până la oamenii cu care relaționez mai puțin. Cei mai statornici și mai susținători au fost antrenorii și mai ales cei din familia mea, pentru asta sunt foarte recunoscătoare… pentru că probabil nu aș fi ajuns niciodată la așa rezultate fără să fiu atât de apreciată de persoanele la care țin.

Î: Care este antrenamentul zilnic pe care îl practici?

R: Ca antrenament zilnic nu pot să zic că e ceva foarte provocator, câteva probleme de șah și câteva partide jucate pe internet consider că mă ajută și sunt benefice, asta însemnând cam jumătate de oră pe zi, o oră, dar am și antrenamente mai complexe și mai intense, cam de două ori pe săptămână cu antrenorul meu din Satu-Mare, timp de două ore fiecare.

Î: Care este cheia practicării șahului?

R: Ca și cheie a practicării acestui sport nu o pot spune eu pe nume, ci pot să spun doar că ai nevoie de multă dedicare, ca în orice sport, și de multă răbdare; este, de asemenea, competitiv și dorința de a învăța e foarte mare, iar beneficiile acestuia vin pe parcurs.

Î: Pe lângă șah, ce alte pasiuni mai ai?

R: De mică am fost învățată cu cât mai multe activități extrașcolare pentru a-mi găsi vocația/vocațiile, astfel că iubesc arta muzicii, atât în dans cât și în cântat, desenul și culoarea, pentru că sunt și la un liceu de arte, cititul, voluntariatul, pentru că fac parte din Interact Bistrița Nosa și particip la activitățile de la Tășuleasa Social, scrisul, iar mai nou jongleriile cu foc.