Nu știu câți dintre voi s-au gândit vreodată cum sunt scuzele profesioniste. Dar, o civilizație care se respectă își creează elementele propice scuzelor, într-o companie înfloritoare. Și cum știm că japonezii sunt cei mai extrovertiți și „cretini” într-un sens foarte bun, cine altcineva să aibă companie de cerut scuze dacă nu ei?

Da, da, nu e o glumă proastă, chiar au companie de cerut scuze. Am auzit că această companie, absurdă după noi, este destul de căutată. Nu știi cum să-i spui că ai uitat de ziua ei? Inviți acasă vreo zece japonezi mititei care îi bagă scuze la subiect, pe bandă rulantă.

Traducerea companiei nu o cunosc, dar o puteți căuta pe internet (folosiți limba engleză). Dar abia aștept să se ridice între fabrica de oțet de la Bistrița și primul PECO, o companie uriașă cu muncitori înzestrați cu harul scuzelor de bun gust… Să uităm de „Mi-a mâncat câinele tema!”.

Ce sunt scuzele? Vă explic acușica…

Sunt un ritual important, un mod de a arăta respect și empatie față de persoana rănită. Este și un mod de a conștientiza faptul că, dacă nu este observat, acest lucru poate compromite relația.

Scuzele au abilitatea de a-i dezarma pe ceilalți de furia lor și de a preveni alte neînțelegeri. Dacă scuzele nu pot schimba acțiunile trecute, ele pot totuși să schimbe efectele negative ale acestor acțiuni, dacă sunt făcute sincer.

Scuzele sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Studii recente au arătat că a primi scuze din partea cuiva are un efect pozitiv notabil asupra corpului, în sensul că afectează funcțiile corpului persoanei care le primește- tensiunea arterială scade, bătăile inimii și respirația devin mai regulate.