Din păcate țara noastră se confruntă cu un fenomen greu de înghițit. Este vorba de părăsirea spațiului statului român. Pe cât este de greu de ingerat, pe atâta e de simplu de explicat. Practic românii pleacă din țară pentru a avea un trai mai bun afară unde totul e mai cu lapte și miere.

Oare e totul roz în afara țării? Cu toții avem rude în străinătate. Numărarea lor nu poate constrânge suma degetelor unui om. Fiecare sunt împrăștiați peste tot pe glob. Dar care este explicația acestei „debarcări” omenești neforțate?

Explicația, cum am spus, este simplă! Oamenii au nevoie de bani. Banii reprezintă acum definirea rangului în societate (depinde cât ești de cretin), iar ei mai reprezintă și moneda de schimb pentru alimente, haine, imobile, automobile etc. Ce să vezi? România stă prost la capitolul ăsta… cam cel mai prost, dacă faci un raport calitate- preț. Calitate- preț la români nu există. Nu știu de voi dar eu m-am dat de niște lucruri foarte enervante. Haine de calitate slabă (în aparență de calitate superioară) și preț… în măsura aparențelor! Destul de tranșant cu situația trebuie să fii ca să nu-ți atingă o fărâmă de orgoliu tipic omenesc.

Salariile sunt mici comparativ cu cerințele firmelor, în legătură cu ceea ce ele produc și vând. Da, e normal să fie un preț estimat de către producător/ vânzător. Dar prețurile din România sunt exact așa cum le găsim și în străinătate. Un kilogram de mere în țară este 4,5 lei? În țările cu moneda Euro, este aproape un euro. Și e perfect valabil pentru toate produsele. Noi avem un salar de 2000 lei (norocoși) ei 2000 de euro (și ăștia sunt considerați oameni cu situație financiară precară). Deci, unde e greșeala? Normal că la noi. Ne „euronizăm” pe de-o parte și pe cealaltă ne românizăm (în stil socialist). Mna, e grea și complicată treaba când ai analfabeți în scaun de ministru.

Oamenii pleacă, se satură. Și nu prea cred că există clopoțel de incendiu și adunare în curtea școlii valabilă și pentru ei… Acasă nu mai sună românește, limba nici atât.

Mai bine-i la altul, ca la noi la nimeni!