Nu înțeleg de ce încă oamenii, în România, se critică și se împart în diferite categorii sociale pe baza regiunilor în care s-au născut. Mai apoi nu înțeleg de ce se urmăresc stereotipurile.

Ardelenii sunt catalogați ca țărani. Ceea ce nu e departe de adevăr, Ardealul având o importanță majoră în economia țării (din Ardeal pleacă majoritatea contribuțiilor pentru stat și materie primă), și aceștia sunt adăugați toți în aceeași oală, chit că a avut mari poeți, prozatori, regizori și alți oameni de cultură. Dar nu. Toți ardelenii sunt lenți, leneși, cu un miros apăsător de brânză și… inculți.

Moldovenii, vecinii noștri, sunt și mai rău văzuți. Toți sunt „vasluieni” bețivi fără loc de muncă, incontestabil de proști și de iubitori cu persoanele care au trecut de șaptezeci de ani. Ba mai mult, de ei se spune că au un trecut cufundat în lucruri negre și confundabile, fără o cultură proprie. Dar când pronunțăm Eminescu sau Creangă, automat ne duce gândul la moldovenii ăștia doi ce ne dau bătaie grea de cap la BAC. Care să recunoaștem, scriu genial. Râzi la poveștile lui Creangă așa cum o faci când te uiți la cel mai bun film de comedie.

Oltenii sunt mâncători de praz. Și dă-i cu praz în suc, prăjitură, tort, colivă… orice. Dar oare e așa? Eu unul sunt de părere că nu. Se spune că sunt extrem de imprevizibili, agresivi și impulsivi. No, aici nu contest cu nimic, dar să te legi de o legumă sănătoasă pe care ei o cultivă că le permite clima mult mai caldă, și să o asociezi cu acești cultivatori, trebuie să-ți dea de gândit.

Așa că, ce facem? Generalizăm și punem etichete în funcție de accent și regiunea de baștină? Mă întreb cum își bat joc ceilalți locuitori ai Croației de cei care locuiesc în orașul din țara lor care în română se traduce cu… o înjurătură care încadrează organul sexual masculin.