Ştefan Guzu este bistriţeanul care a uimit România când a devenit primar într-o comună din Germania. Acesta a fost ales în anul 2014 primarul comunei Ivenack. De atunci şi până acum bistriţeanul a reuşit să câştige încredere şi admiraţie din partea celor din comuna pe care o conduce.

 

Ştefan Guzu are 50 de ani şi s-a născut în judeţul Bistriţa-Năsăud,  în comuna Poiana-Ilvei, o localitate pitorească de munte de la poalele Rodnei. Al patrulea copil din cei 13 ai familiei Guzu, Ştefan a crescut într-un mediu rural, tradiţional şi tipic perioadei comuniste. A visat să ajungă poliţist, dar din pricina perioadei tensionate postcomuniste, acesta a fost nevoit să emigreze în Germania pentru a-şi atinge ţelul.

Astăzi conduce o comună din fosta RDG, la mii de kilometri distanţă de locurile natale. Este primar, după o lungă carieră în poliţie. În fiecare zi îşi îmbracă uniforma şi merge să îşi îndeplinească datoria de apărător al securităţii. La terminarea programului se întoarce la primărie, unde, meseria de edil este mai mult un hobby pentru el. E o meserie făcută din simţ civic, cu plăcere şi onoare.

 

„Când am plecat din ţară nu ştiam ce mă va aştepta. Cu frică, dar cu speranţă am plecat prima dată la 25 de ani,  în ’92. Am trecut graniţa ilegal, pentru că alte şanse nu existau, iar în momentul în care am ajuns pe pământ străin am simţit libertatea chiar dacă nu ştiam încotro să o iau. Am cerut azil politic dar mi-a fost refuzat şi am fost nevoit să mă întorc. Dar acest lucru m-a motivat şi mai mult să nu mă dau bătut, iar în ’96 am obţinut ceea ce mi-am propus.” ne spune Ştefan Guzu.

Rămas în Germania, necunoscând limba şi nici legile, a cerut ajutorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de muncă, la departamentul de Ajutor Social pentru Integrarea Străinilor în Germania.

„Îmi căutam un loc de muncă, şi am fost testat de agenţie pentru a vedea ce meserie mi se potriveşte şi la ce m-aş putea descurca. Mă amuz, pentru că îmi aduc aminte că mi s-a propus să mă calific în meseria meşteşugăritului, dar am refuzat ştiind că am două mâini stângi” îşi aminteşte el.

„Visul meu era să ajung poliţist, dar acest vis era greu de atins. I-am spus acest lucru şi doamnei ce mă ajuta să mă integrez, iar ea mi-a răspuns cu nonşalanţă < nu se poate, eşti român> . Ştiam că are dreptate, dar nu după mult timp m-a contactat şi mi-a spus că visul meu urma să devină realitate.”  relatează primarul. Acest lucru s-a şi întâmplat. Intrat la Şcoala de Subofiţeri , acesta „şi-a dat tot ce-i mai bun” din el pentru a se califica în examene. „Am fost 25 de persoane străine, turci, polonezi, ruşi, ucraineni şi eu, singurul român. Dar dintre toate cele 25 de persoane doar eu şi un rus am reuşit să trecem de examene şi să devenim poliţişti cu acte” explică bistriţeanul. Astfel germanii i-au permis să devină om al legii, după ce în România i-a fost respins dosarul pe motiv că este daltonist. Nu după mult timp a obţinut şi cetăţenia germană, căsătorindu-se cu o nemţoaică din mica localitate Ivenack.

În timp ce era şi poliţist, Ştefan Guzu s-a implicat în numeroase acţiuni din comună, ajutând la diverse proiecte sociale şi sprijinind organizarea unor evenimente culturale, cot la cot cu pompierii voluntari din comună. „Prin 2006-2007 mi s-a propus să candidez pentru funcţia de primar dar am refuzat din lipsă de timp. Mă gândeam că am deja destul de multe pe cap iar la sfârşit de săptămână eram adesea plecat din ţară. După 7 ani mi s-a propus iarăşi. Am spus să încerc. Am demarat o campanie electorală ca şi independent. Spre surprinderea mea, am câştigat cu 58,6% din voturile cetăţenilor din Ivenack.”  mărturiseşte mândru edilul.

„Nu a ştiut nimeni de planurile mele, excepţie fiind soţia mea care m-a susţinut total. Abia după ce am ieşit primar le-am spus.”  mai declară bistriţeanul.

Românul recunoaşte că în mare parte, atitudinea a fost cea care l-a ajutat să devină primar „Prietenii îmi spun mai în glumă mai în serios că sunt mai neamţ decât nemţii” completează amuzat  Ştefan.

În sufletul edilului „se găseşte şi se va găsi mereu identitatea mea românească” spune el, fiind mereu cu gândul la România şi la familia sa din comuna natală. Dar din punct de vedere administrativ şi social gândeşte şi acţionează ca un adevărat cetăţean neamţ. De când a devenit primar, edilul a modernizat Căminul Cultural din Ivenack, a restaurat strada principală cu piatră cubică dar cel mai important lucru pentru el este faptul că împreună cu cetăţenii comunei face voluntariat şi acţiuni caritabile în scopul dezvoltării localităţii.

Poliţistul spune ca relaţia atât de strânsă pe care o are cu cetăţenii săi se datorează faptului că a crescut într-o familie atât de numeroasă. „Cetăţenii din Ivenack sunt pentru mine ca o familie. Am luat ca exemplu familia mea, fiind una numeroasă, a trebuit să ne sprijinim părinţii şi totodată noi fraţii, unii pe ceilalţi. Încerc să creez o comunitate unită, pentru că eu cred că doar prin unitate şi reciprocitate putem să avansăm. Pentru mine familia este pe primul loc! atât cea pe care o am alături, cât şi cea care mă aşteaptă cu braţele deschise in România.” spune Ştefan.

Pe lângă statutul de poliţist, edil şi voluntar, Ştefan Guzu este şi vicepreşedintele Asociaţiei de Prietenie germani-română Neubrandengurg- Bistriţa. De peste 13 ani, acesta a reuşit să organizeze donaţii importante pentru societatea bistriţeană. „Legăturile cu judeţul Bistriţa-Năsăud au început în anul 2004, în cadrul unei vizite la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, creându-se un parteneriat între instituţia germană şi cea din România.” susţine primarul.

Poliţistul-primar încearcă să ajute cum poate judeţul natal. De la aparatură medicală care a servit la dotarea spitaluilui Judeţean Bistriţa cât şi a spitalului orăşenesc Năsăud, până la aparatură muzicală donată la Colegiul Muzical „Tudor Jarda”, edilul a donat şi 50 de cărucioare pentru oamenii cu dizabilităţi de la un azil din oraşul Bistriţa.

 

Nu a uitat însă nici de concetăţenii săi din comuna Poiana-Ilvei, astfel că în anul 2015 a donat o autospecială pentru pompieri SMURD  şi o alarmă de siguranţă pentru pompierii voluntari ai comunei, urmând ca la sfârşitul anului 2017 să doneze aparatură medicală pentru dotarea cabinetului localităţii. „Nu mă opresc aici” susţine Ştefan Guzu „cât voi putea să aduc donaţii importante o voi face. Dacă noi nu ne ajutăm, atunci cine?” se întreabă bistriţeanul.

Lorena Beatrice Pintilie