Ioana Pop și experiența memorabilă din European Youth Parliament (EYP). Află de ce ești îndemnat să te alături organizației

0
63 views

Ştii că e toamnă când…încep Regionalele! Am luat legătura cu Ioana Pop, o fată foarte îndrăgită în European Youth Parliament Romania, ca să vă povestească câte ceva despre experienţa ei în organizaţie şi, implicit, cât de mult a ajutat-o.

Bună, Ioana! Ce te-a făcut să aplici pentru EYP?

Cred că am aplicat pentru EYP datorită unor motive destul de comune, mereu mi-a plăcut să fiu la curent cam cu orice se întâmplă în lumea asta, am auzit de la mulţi prieteni care au mai fost ce experienţă genială e, şi, totodată, diriginta mea m-a încurajat. Problema a fost că după regionala mea, am plecat cu un gust destul de amar din Buşteni. Acolo am cunoscut o mulțime de oameni pasionați și întreaga sesiune m-a binedispus din primul moment, însa comitetul din care făceam parte pur şi simplu nu a fost potrivit pentru mine şi cine eram eu atunci. Cumva am avut parte de un noroc extraordinar, un noroc de care probabil ai parte maxim de 2-3 ori în viaţă. Chiar dacă eu nu am „click-uit” cu colegii mei de comitet, ideea de EYP era o amintire plăcută a unui weekend în care mi-am întrecut limitele și am simțit că am pornit pe un nou drum în viață. Am început să vorbesc tot mai mult cu o persoană care acolo mi-a fost chiar dragă, și anume Ioana Gopşa. Am realizat că am mai multe lucruri în comun cu ea decât cu prietenii pe care îi aveam de o viaţă. Am primit acceptul de naţională şi am știut că voi porni spre o nouă aventură. Desigur, în mare parte îmi doream doar să mă revăd cu persoana care devenise pentru mine mai apropiată decât o soră. Şi acum urmează punctul cheie care m-a determinat să continui să aplic la sesiuni găzduite de EYP RO. La NSF (National Selection Forum) am avut parte din nou de un noroc inimaginabil. Am avut un comitet atât de “fun and loving”, iar acum, după un an, pot să îţi spun că încă câteva persoane de acolo îmi sunt atât de apropiate şi pur şi simplu refuz să îmi imaginez viaţa fără ei. Pe scurt, am aplicat pentru o nouă experienţă şi am dat de o nouă familie.

 

Cum te-a schimbat pe tine EYP-ul?

La prima mea interacțiune cu EYP-ul am realizat că nu sunt deloc  perfectă, cum mă vedeam atunci, şi că e complet în regulă să nu fiu aşa. Sunt destul de ambiţioasă şi mereu îmi doresc să dau 200%, dar niciodată nu puteam să ghicesc că sunt complet înspăimântată să vorbesc în faţa unui public numeros. Tot ce pot să spun este că momentul în care am realizat asta a fost acolo şi totodată momentul în care am realizat că am şi uitat de această frică a fost tot acolo. EYP-ul te face să îţi doreşti să ajungi cea mai bună versiune a ta, te face să îţi demonstrezi ţie cât este de important să ai încredere în tine, te face să te accepţi, îţi arată că mereu poţi ajunge tot mai sus şi poţi oricând să îţi depăşeşti orice limită. Ţin însă să menţionez că mai presus de orice EYP-ul te invaţă ce este prietenia adevărată. Oamenii pe care i-am cunoscut acolo fac parte din categoria „ încă mai sunt oameni buni pe planeta asta”. Absolut fiecare persoană pe care am cunoscut-o la cele 6 sesiuni la care am participat a avut un impact asupra a tot ceea ce sunt eu azi. Datorită lor cred în prietenie, cred în aventuri şi în vise împlinite, datorită lor cred cu tărie că oricine eşti, de oriunde eşti, aici, alături de noi, ai avea un loc.

 

Am auzit că încep regionalele, de ce ar trebui lumea să aplice?

Urmează ultimele sesiuni regionale de selecţie ale acestui an în mai puţin de 2 luni. Doresc să încurajez absolut orice elev din judeţul nostru, şi nu numai, să-i ofere o şansă acestei organizaţii. Locul ideal în care să te descoperi pe tine este EYP, iar şansele să îţi schimbi viaţa pentru totdeauna sunt extraordinar de mari. Transylvania Regional Selection Session Autumn 2018 va avea loc în minunatul orăşel parcă desprins dintr-un basm al copilăriei, Buşteni (în 16-18 Noiembrie), unde fiecare participant îşi va începe o nouă poveste şi sper din adâncul sufletului că povestea fiecăruia să aibe un cuprins cel puţin la fel de colorat ca al meu.

 

În ce constau regionalele?

Ce se întâmplă la EYP? Pe scurt, după ce se strâng 11 elevi, dintre care cineva trebuie să fie cântăreţ, completaţi un formular de înscriere pe care îl trimiteţi apoi organizaţiei. La scurt timp veţi primi un mail în care sunteţi informaţi că aţi fost acceptaţi la sesiune, veţi afla comitetul din care faceţi parte, topicul alocat comitetului vostru şi chairul care va urma să vă ghideze de-a lungul întregii sesiuni. Înainte de sesiune trebuie să pregătiţi un research pe baza topicului vostru. Ajunşi în Buşteni, încep cele mai intense şi posibil cele mai minunate zile din viaţa voastră. Prima zi este alocată uneia dintre celei mai fun părţi ale sesiunii- Teambuilding-ul. Aici chairul vostru va avea grijă să deveniţi o adevarată echipă care va lucra la o capacitate maximă, atât la Committee Work, cât şi la General Assembly. În timpul CW-ului veţi discuta în detaliu topicul vostru şi veţi identifica adevăratele probleme care îi oferă complexitatea şi, totodată, şi soluţii către acestea. În ultima zi, la GA, veţi afla ce înseamnă adrenalina adevărată deoarece trebuie să demonstraţi de ce rezoluţia pe care aţi constituit-o în ultimele 2 zile este revoluţionarăşi merită să fie luată în considerare. GA-ul este partea preferată a oricărui EYP-erşi pot spune din experienţa personală că sunt orele în care eşti cu adevărat cea mai bună versiune a ta, orele în care descoperi cine eşti şi unde vei învăţa să apreciezi frumuseţea sufletelor oamenilor din jurul tău.

 

Ce te-a motivat pe tine să continui în EYP ca oficial?

După cum am menţionat anterior, am continuat în mare parte să aplic ca oficial pentru că am fost înconjurată de nişte oameni minunaţi, dar mi-am dorit extraordinar de tare să văd cum e şi experienţa de oficial. Deloc surprinzător, mi-a plăcut la nebunie, am cunoscut şi mai mulţi oameni frumoşi şi am tot continuat şi continuat. Părinţii mei m-au încurajat mereu să aplic, deci le datorez şi lor o mare parte. La ultimele două sesiuni la care am participat, am început să mă străduiesc să le ofer delegaţilor o experienţă memorabilă, iar acele zâmbete minunate de la sfârşitul GA-ului acompaniate de mici lacrimi sincere sunt cu adevărat motivul fundamental pentru care continui să aplic şi mă dedic atât de tare acestei organizaţii. Nu ştiu dacă ceva poate să depăşească sentimentul pe care îl ai atunci când realizezi că ai influenţat într-o oarecare măsură viaţa unei persoane şi că eşti unul dintre motivele pentru care persoana respectivă e fericită (chiar şi pentru o singură secundă), dar când în ecuaţie intervin 70 astfel de persoane, eşti cu sinceritate împlinit.

 

Ce îti propui pe viitor în EYP? Vei continua să aplici cu toate că eşti a 12-a?

 

Chiar dacă sunt clasa a 12-a şi BAC-ul pare ceva extraordinar de înfricoşător pentru elevi, nu plănuiesc să mă opresc prea curând din a susţine şi a participa la cât mai multe sesiuni. Îmi e destul de uşor să-mi gestionez timpul, ştiu ce merită şi ce nu (datorită acestei organizaţii în mare parte), şi nu plănuiesc să marginalizez EYP-ul pentru un simplu examen. Tot ce îmi doresc de la EYP este să ajungă în sufletele tuturor tinerilor din ţară, iar când vine vorba de ambiţii personale în această organizaţie, datorită unui mic proiect al unui prieten mi-am dat seama acum recent ce îmi doresc cu adevărat de la această organizaţie. El m-a întrebat: „ Ioana, dacă de mâine persoana ta preferată din EYP ar dispărea complet din viaţa ta şi nu ai mai putea să vorbeşti vreodată cu această persoană, ce i-ai spune?”, iar după ce i-am dat răspunsul, a urmat o altă întrebare care suna cam aşa: „ Cum ai reacţiona dacă mâine vine o persoană complet necunoscută la tine şi îţi spune că tu pentru el/ea ai fost exact ceea ce mi-ai spus tu înainte?”. Şi atunci am realizat că vreau să fiu persoana aceea pentru cineva, acesta e scopul meu de viitor în EYP.

 

Ce sfat dai tinerilor?

Follow your fire.

 

Cum e Ioana-oficialul faţă de Ioana-omul? Cum relaţionezi cu delegaţii?

Eu îmi doresc să studiez anul următor la London College of Fashion, Fashion Communication, sper ca într-o bună zi să ajung un fashion editor la o revista faimoasă sau chiar propria mea revistă, vreau ca vocea mea să influenţeze lumea şi vreau să îi fac pe toţi din jurul meu să înţeleagă cât de important este să îţi dai silinţa în orice faci. O anumită persoană mi-a inspirat extraordinar de mult respect şi, pentru mine, a fost modelul de „aşa da” în viitor şi îmi doresc să fiu şi eu pentru delegaţi la rândul meu acest model, totodată Ioana în relaţie cu delegaţii încearcă să fie cât mai amabilă cu ei şi să le arate că suntem și noi oameni ca ei care au exact aceleaşi interese şi anume să facă din EYP ceva minunat. Desigur că mereu o să existe o mică barieră între delegaţişi oficiali pentru că trebuie totuşi să menţinem într-un fel profesionalismul, dar asta pentru că încercăm să oferim ambelor părţi o experienţă memorabilă.

 

Cei care doresc să aplice ca delegaţi sunt rugaţi să o contacteze pe Ioana Pop.

 

Pentru mai multe informaţii: https://www.eypromania.eu/en/

https://www.youtube.com/user/relationsdep (aici puteţi viziona aftermovieuri)

https://www.facebook.com/eypromania/

https://www.instagram.com/eypromania/