Situația educației românești este mai mult sau mai puțin cunoscută de vasta populație a țării, iar lipsa interesului, ce în mod normal ar fi trebuit manifestat de  autorități, pune în discuție diverse neajunsuri ce se încearcă a fi atenuate din exterior, adică prin implicarea activă a ONG-urilor sau a altor organizații, cu scopul de  a se realiza diverse proiecte ambițioase, care să acopere aceste neajunsuri ale educației.

Așadar, Biblioteca POV21 este  o campanie axată pe filiera educațională, ce s-a desfășurat de luni până miercuri, 24-26 septembrie; premisa de la care a pornit totul se găsește în extensiunea termenului „educație”, mai precis amenajarea integrală a unei biblioteci pentru copiii de la Școala Generală „Ioan S. Pavelea” din Runcu Salvei.  Timp de trei zile, în toate școlile și liceele din județ au fost amplasate cutii special pregătite ca cei doritori să doneze cărți și manuale școlare, menite să ajungă la elevii din Runcu Salvei, care nu aveau  o bibliotecă școlară  proprie până la momentul respectiv.

Cum s-a născut acest proiect?

E un lucru bine știut faptul că proiectul acesta, la fel ca și multe altele, a pornit de la o idee. Prezentată în fața întregii echipe în termeni foarte simpli, viziunea referitore la fondarea unei biblioteci școlare într-o localitate din județ ce nu beneficia de una a stârnit interes; impactul ideii a fost unul pozitiv, iar inițiativa – foarte rapid  preluată  de membrii echipei. După o cercetare riguroasă prin școlile din Bistrița-Năsăud, a  ajuns să fie selectată Școala Generală „Ioan S. Pavelea” din Runcu Salvei.

Ulterior, din idee, s-a dezvoltat cu o viteză amețitoare, dobândind  un contur  din ce în ce mai clar și o formă foarte bine definită. Sesiunile  incitante de brainstorming, în timpul cărora  se împroșca cu propuneri noi,  au trezit entuziasm în sânul echipei care a țesut un plan,  denumit oficial  Biblioteca POV21.

Următoarea etapă, așteptată  cu  mari emoții, a constat în aplicarea celor discutate în timpul ședințelor; așadar, sosește ziua cea mare și cutiile sunt amplasate în școli și licee. Colectarea, atent monitorizată de cei implicați în proiect, a decurs excelent în majoritatea instituțiilor de învățământ. Însă asta nu este tot; la un moment dat, am avut parte și de o surpriză din partea domnului Marcel Ciobanu, care a donat copiilor din Runcu Salvei un număr  de 300 de cărți. Astfel, în urma unei numărători, s-a constatat că pe parcursul a celor trei zile, s-a reușit atingerea unei performanțe semnificative: peste patru mii de cărți!

În cele ce urmează, vom afișa clasamentul promis:

 1. Școala Gimnazială ,,Artemiu Publiu Alexi’’ Sângeorz-Băi  600
 2. Colegiul Național George Coșbuc Năsăud 467
 3. Colegiul Național Andrei Mureșanu Bistrița  413
 4. Marcel Ciobanu  300
 5. GN 5- Bistrița 250
 6. Școala Gimnazială ,,Enea Grapini’’ Șanț 210
 7. Colegiul Național Liviu Rebreanu 158
 8. Liceul Tehnologic Florian Porcius Rodna 141
 9. Liceul cu program Sportiv 140
 10. INFOEL 135
 11. GN 3 110
 12. Școala Gimnazială ,,Iustin Ilieșiu’’ Anieș  102
 13. Liceul de Muzică Tudor Jarda Bistrița 100
 14. Sepia Print 100
 15. GN 1 90
 16. Primăria Comunei Rodna 80
 17. Școala Gimnazială Nr. 1 Rebra 80
 18. Școala Gimnazială Ilva Mică 71
 19. Regimentul II Rodna Airsoft 70
 20. Liceul Teoretic ,,Solomon Haliță” Sângeorz-Băi 60
 21. Ionuț Cârdan 51
 22. GN4 50
 23. Școala Gimnazială Sever Pop- Poiana Ilvei 40
 24. Liceul Tehnologic Agricol Bistrița 30
 25. Școala Gimnazială Nr.1 Lunca Ilvei 30
 26. Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu- Maieru 30
 27. Școala Gimnazială Vasile Scurtu Parva- 25
 28. Pop Nastasia Lenuța 25
 29. Primăria Comunei Șanț 20
 30. Liceul tehnologic de servicii 12
 31. Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Năsăud 4
 32. Anonim 114

 

Joi, 27 septembrie, cărțile adunate au fost transportate la școala din Runcu Salvei, urmând ca vineri, 28 septembrie, de la ora 12:00, să aibă loc inaugurarea  bibliotecii.  O parte din membrii echipei POV21 au fost prezenți și au asistat la acest eveniment, urmărind emoționați reacțiile copiilor.  De-acum, elevii din Runcu Salvei  se pot bucura în sfârșit de lecturi școlare, manuale, dar și de diverse romane din domeniul amplu al literaturii, în propria lor bibliotecă, amenajată cu ajutorul unor copii, adolescenți și adulți generoși, ce au oferit, timp de trei zile, cărți pe care le-au considerat potrivite pentru școlarii din această comună.

Bontaș Gina

                 Diana Fiscutean