Prima căsătorie gay din Familia Regală – ce ar trebui să învățăm

0
14 views

Anul centenarului a fost un an cel puțin interesant pentru români. Am avut gafe de premieri de care să râdem, epidemii de boli de care să plângem, frustrări despre sistemele noastre de infrastructură, sănătate și educație, care au devenit aproape tradiționale, și, una peste alta, evenimente demne de urmărit. Am avut parte de orice, numai centenar nu, iar în vreme ce luna august a fost dominată de faimosul miting al diasporei, din care a derivat mai apoi conflictul intern Dragnea VS Firea, luna septembrie a fost ștampilată categoric de eventualul vot de la referendumul familiei tradiționale.

 

Totuși, în timp ce în România lupta dintre cei ,,familiști” și cei pro LGBT ajunge la cote maxime, alte țări consideră subiectul la fel de firesc ca până acum, ba chiar făcând pași noi în istorie.

 

În Anglia, familia regală se bucură de prima sa căsătorie dintre persoanele de același sex. Lordul Ivar Mountbatten nu este cea mai faimoasă persoană din familia regală, dar în aceste zile a făcut istorie. El este un verișor al reginei Elisabeta, are 55 de ani și s-a căsătorit sâmbătă cu James Coyle. După o căsnicie cu soția sa Penny, acesta a divorțat în 2011, dar ambii au rămas prieteni atât de apropiați încât Penny a fost prezentă la nunta Lordului Ivar. Chiar și fetele acestuia au decis că persoana care merită să îl conducă spre noua sa căsătorie e mama lor.

 

Ba mai mult, gesturile fără precedent merg așa departe încât invitații au fost rugați să nu aducă la nuntă cadouri, ci să doneze pentru o cauză nobilă. Lordul Ivar a admis că știa de la 17 ani că este bisexual și că, dacă și-ar fi întâlnit soțul cu 10 ani mai devreme, un parteneriat civil ar fi fost drăguț, pentru că el a trecut deja prin agitația unei nunți. Dar cum James nu s-a căsătorit și căsătoria gay este acum legală în Regatul Unit, el crede că și-a arătat dragostea în acest fel.

Mai interesant este faptul că, prin această căsătorie, regina Elisabeta a II-a și-a arătat chiar ea suportul pentru uniunea de acest fel. Nu mulți știu, dar printre singurele drepturi pe care le mai are regina este să își dea acordul pentru căsătoriile din familia regală. Astfel spus, dacă ea nu ar fi dorit ca nunta să aibă loc, nu ar fi avut.

Ne rămâne să ne întrebăm ce înseamnă acest fapt. Familia regală constituie un model și o mândrie pentru Regatul Unit, iar această căsătorie neobișnuită provoacă, fiți pe fază, 0 reacții de ură.

Sigur, faptul că o țară, implicit o populație străină, susține relațiile dintre persoanele de același sex este nesemnificativ și un semn de nebunie pentru românii care susțin familia tradițională, ne-am obișnuit cu asta. Dar ce se întâmplă atunci când însăși familia regală susține asta? Un simbol al regalității, eleganței, puterii și bunei purtări s-a ,,murdărit” cu uniunea acestui cuplu fericit și a dat o lecție întregii  lumi: nici măcar nobilimea nu își permite să calce iubirea.