Cercetași, gata oricând! – ce presupune, de fapt, cercetășia și cum arată ea din interior

0
120 views

De cercetășie au auzit mulți, cel puțin din filmele americane, care ne-au lăsat cu impresia că cercetașii trebuie să supraviețuiască în vârf de munte, cu un briceag și un chibrit sau să vândă prăjiturele din ușă în ușă. Mai puțini sunt însă cei care știu că cercetășia este prezentă și în România, încă din 1912, când au apărut primele grupuri la București, Blaj și Brașov. În Bistrița, cercetășia este reprezentată cu succes prin centrul local Oscar Skrabel.

Am participat la întâlnirea patrulei „Gheară de lupișor” de la Cercetașii Bistrițeni și am stat de vorbă cu unii dintre cei implicați direct, pentru a afla ce presupune, de fapt, cercetășia și cum arată ea din interior.

Sorina Ioja are 19 ani, a absolvit Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și, în timpul liber, face voluntariat la Cercetașii Bistrițeni, fiind lider de patrulă.

Î: De cât timp faci parte din centru?

R: Cam din 2011. Am fost într-un proiect al Cercetașilor Bistrițeni și mergeam în weekend-uri la Castelul Dracula, după care am fost aleși câțiva care am plecat în Austria. Între timp, am fost întrebați dacă vrem să mergem la întâlnirile de cercetași și am mers, pentru că mi-a plăcut ce am făcut atunci la castel și am zis că vreau mai mult, vreau să văd ce se întâmplă. Cercetaș cu acte în regulă, ca să zic așa, am devenit cam după un an, când am primit eșarfa de temerar, pe 17 noiembrie 2012. A fost foarte emoționant… Ne-am adunat la sediu cu ocazia împlinirii a optsprezece ani de cercetășie în Bistrița și, în final, a fost o surpriză pentru noi, devenind cercetași.

Î: Care sunt etapele prin care trece un cercetaș?

R: Asta depinde de vârstă, în primul rând. Noi suntem împărțiți pe patrule de lupișori, temerari sau exploratori: 7-10 ani – lupișori, 11-14 ani – temerari și 15-18 ani – exploratori. Deci, în funcție de vârsta la care ajungi la cercetași, intri în una dintre ele. Cel mai tare, cred eu, e să vii de când ești lupișor și să continui, ajungând să te implici și ca lider. De aceea vreau să duc cât mai departe patrula, să fiu alături de ea în toate etapele, să o văd crescând și să cresc și eu împreună cu ea. De obicei, patrulele se fac la începutul anului școlar, înscrierile au loc în luna octombrie, apoi trece o perioadă până ce primești eșarfa. Ce îmi place mie foarte mult e că o primești când ești pregătit, nu neapărat când împlinești vârsta sau când o primesc ceilalți și noi încercăm să alegem un moment special. Prin faptul că nu primesc toți eșarfa în același timp, încercăm și să îi motivăm să se implice mai mult, să se autodepășească.

Î: Personal, cum ai ajuns să fii lider de patrulă?

R: Cum am zis, am început de la temerari, apoi, în 2015, am primit eșarfa de explorator. M-am bucurat, bineînțeles, mai ales că mă așteptam într-un fel, adică presupun că fiecare așteaptă momentul acela și se gândește că va fi chiar atunci. Totuși, uneori nu este și îți dai seama că mai ai de lucrat la ceva sau că, pur și simplu, nu a fost atunci momentul tău. Apoi, după o perioadă, am început să lucrez cu un alt cercetaș la o patrulă – el era lider, iar eu eram lider-asistent. Atunci am primit în grijă copiii pe care îi am și acum. Eram foarte fericită că mi s-a dat această responsabilitate. Ne-am împrietenit destul de repede și am învățat foarte multe de la ei… Chiar dacă nu aveam o zi bună la școală, îmi transmiteau energia lor și uitam de alte lucruri. Un an mai târziu, eram pregătită să devin lider și am dus mai departe patrula, alături de o colegă din fosta mea patrulă de exploratori. Pentru că cel mai important la noi este că încercăm să formăm lideri pe lângă lideri, adică tot timpul să fie cineva care învață. Să transmitem mai departe ceea ce am primit.

Î: A existat vreun moment în care ți-ai dat seama că ai vrea să fii lider sau s-a întâmplat pur și simplu?

R: Îmi amintesc că am fost la o Adunare Generală, dar mai mică, la Cluj, pentru crearea viziunii pentru 2023 și fostul președinte al Organizației Naționale „Cercetașii României” m-a întrebat ce îmi doresc pe plan cercetășesc și i-am zis că vreau să fiu lider, că vreau să am o patrulă. Cred că atunci mi-am dat seama că vreau într-adevăr să fac asta.

Î: Ce semnifică, pentru tine, cercetășia?

R: Un mod de viață. Cel mai fain lucru mi se pare, cum am spus, faptul că noi transmitem ceea ce am primit la rândul nostru și, atunci, dacă eu transmit și următorul transmite, asta nu se poate sfârși.

Î: Care sunt valorile/principiile unui cercetaș?

R: Cercetășia se bazează pe o promisiune și pe o lege. Avem trei valori principale, simbolul nostru este floarea de crin, care are trei petale, și semnul nostru cu mâna presupune trei degete ridicate. Deci sunt trei principii – spiritual, social și personal. Un lucru important este că cercetașul face o faptă bună în fiecare zi, oricât de mică și de neînsemnată ar părea ea.

Î: Care îți sunt cele mai dragi activități/proiecte ale cercetașilor bistrițeni?

R: Cea mai tare e tabăra, organizată în vară. Cred că pentru toată lumea e cireașa de pe tort. Sunt șapte zile sau, pentru lupișori, patru, în care suntem doar noi, pe munte, și putem aplica și mai bine valorile cercetășiei.

Copiilor le place mai ales că se distrează, merg în excursii și fac multe activități. Personal, am învățat, în ora petrecută la patrula de lupișori, despre comunicare și muncă în echipă, despre fapte bune și despre cât de important este să le faci, toate într-un mod plăcut și distractiv, prin joc. Silviu Claudiu Secară, tatăl Mayei, una dintre membrele patrulei, mărturisește că a aflat de cercetași de pe internet, căutând activități la care Maya să își petreacă timpul liber, iar aceasta i s-a părut cea mai potrivită pentru vârsta ei. „Influența a fost una pozitivă, pentru că a reușit, mult mai rapid, să lucreze în grup, să socializeze mai ușor. Fiind primul meu copil, a fost mai alintată, îi era mai greu să se acomodeze în grupuri și, din punctul acesta de vedere, s-a dezvoltat pe latura pe care ea avea nevoie să lucreze. Cred că asta e cel mai important”.

Mai multe informații despre activitățile cercetășești se pot găsi pe www.scout.ro (Cercetașii României) sau pe www.scoutbn.ro (Cercetașii Bistrițeni).

Alexandra Andrecuț