Cu toții ne-am confruntat sau ne confruntăm la un moment dat cu ideea, uneori obsesivă, că o persoană cunoscută ne copiază sau că noi înșine suntem cei care copiază. Care este însă diferența dintre a (fi) copia(t) sau a fi/a avea un model în viață?

La început, în cazul meu, această diferență mi se părea neînsemnată, prea puțin evidentă sau o chestiune ,,de nuanță”. Cu timpul, însă, întrebarea de mai sus își croia drum tot mai des și mai profund prin mintea mea, așadar, am decis să meditez, să pun lucrurile într-o balanță, iar concluzia mea a fost următoarea: a copia pe cineva presupune o substituție, totală sau parțială a propriei personalități, a  propriilor convingeri. Pe scurt, o renunțare permanentă sau temporară la ceea ce se numește originalitate sau unicitate. Fie că este vorba despre stilul vestimentar, preferințele culinare, opinii, comportament sau reacții, atâta timp cât ele nu sunt rezulatul unor dorințe, convingeri sau idei proprii, ele nu se pot numi decât ,,preluări” mult prea superficial ,,șlefuite” de persoana care și le însușește. De exemplu, îmi amintesc că aveam în copilărie o prietenă foarte bună care, la un moment dat, începuse să mă copieze. Mă întreba mereu: ,,Tu mergi acolo? Dacă mergi tu, merg și eu..” sau ,,De unde ai cumpărat bluza aceea? Vreau să-mi iau și eu una exact la fel…” Uneori, chiar își  ,,modela” părerile în funcție de ale mele (Ea: Mi-a plăcut mult episodul de ieri din serialul X…; Eu: Mie nu, a fost mult prea…; Ea: A, da, nici mie nu mi-a plăcut acela, credeam că vorbim despre altceva…) Țineam mult la prietenia noastră, dar episoadele acestea care se repetau zilnic mă deranjau cumplit, motiv pentru care ne-am și distanțat, vorbind doar ocazional. Trebuie să recunosc însă că, mai târziu, am avut și eu tendința să copiez și mi s-a atras atenția…

Cât despre modele… mi se pare genial să ai o persoană de la care să te INSPIRI cu măsură și care să-ți dea sfaturi, să te îndrume. Pentru unii, acest model este un părinte, un bunic, o rudă, un prieten sau un frate mai mare. În cazul meu este vorba de o profesoară… Atunci când te ghidezi după cineva, nu îl copiezi, ci reții, prelucrezi și preiei aspecte ale personalității sale, caracteristici care te ajută să-ți îmbogățești/ completezi personalitatea sau ideile, însă fără să le înlocuiești, fără să încetezi să iei propriile decizii sau să-ți spui părerea just, fără a fi influențat sau manipulat. Pentru mine, intențiile pentru  viitor s-au construit după planul făcut de ,,arhitectul” pe care l-am ,,angajat” grație portretului  pre-desăvârșit pe care l-am realizat eu, așa cum m-am priceput, inspirată fiind de modelul demn de respect pe care-l am în față.

Așadar, nu sunt convinsă că ceea ce am concluzionat mai sus coincide cu rezultatele unor cercetări științifice, dar, totuși am decis să realzez și o reprezentare grafică pentru a percepe și vizual, logic afirmațiile: un ,,discipol” și modelul său pot fi reprezentați prin două cercuri care se intersectează în anumite puncte, în timp ce persoana care se ,,inspiră” în mod obsesiv de la o altă persoană și cel care este copiat se pot reprezenta, la fel, tot prin două cercuri, însă concentrice, foarte rar juxtapuse perfect.