Sunt tânăr. Ce cred eu despre referendum

0
35 views

Referendumul care redefinește familia va avea loc pe parcursul a  două zile – pe 6 și pe 7 octombrie, a anunțat Viorica Dăncilă în ședința de guvern. Avem într-adevăr nevoie de referendum?

Românii vor fi întrebați la urne dacă sunt sau nu de acord ca familia să fie redefinită în Constituție drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum apare acum în legea fundamentală. Întrebarea pe care doresc să o lansez este: Avem într-adevăr nevoie de un astfel de referendum?

Modificarea constituției însă, nu are o miză reală, în codul civil fiind deja specificat faptul că o căsătorie poate fi realizată doar între persoane de sex opus. Mai concret, articolul 258 specifică:

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora, precum și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea și educarea copiilor lor.

Urmând ca la alineatul 4 să scrie următoarele:

(4) În sensul prezentului Cod civil, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie.

 Aceasta culminând cu faptul că cei 43 de milioane de euro necesari organizării referendumului puteau fi folosiți pentru construirea și dotarea unui spital ce ar putea să acomodeze 250 de pacienți. Într-o țară în care capitolul transport pare a fi dispărut în ultimii zeci de ani sau în care majoritatea școlilor din țară funcționează fără avize. Cu toate acestea, premierul susține aberant că:

,,Pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea să își exprime opțiunile cu privire la definirea familiei, referendumul va fi organizat timp de 2 zile: 6 și 7 octombrie 2018. Referendumul nu este unul împotriva minorităților sexuale.”

M-aș hazarda prea tare să presupun că acest referendum nu este decât un pretext al partidului pentru a-și realiza interesele? Oare aș greși fundamental dacă aș presupune un ménajeàtrois al puterii între Dragnea, Guvern și BOR, care își trimite enoriașii la vot? Oare chiar aș fi impertinent să întreb dacă v-ați atins scopul? În an centenar ați dezbinat România și ați arătat comunității gay că nu are dreptul să fie la fel ca cea heterosexuală, că după ce ani de-a rândul a fost discriminată din pricina articolului 200, acum vreți să încetiniți dezvoltarea societății civile?

E tipic românesc să realizăm un referendum pe bani mulți ca să redefinim ceva care oricum a rămas neschimbat în ultimii ani. Guvernul vrea să nu contestăm  referendumul și să abordăm o ,,poziție clară” asupra lui. Oare de ce?

Sper că am tras un semnal de alarmă și v-am îndemnat să gândiți și să vă informați, pentru că asta ne rămâne nouă, cetățenilor: să gândim, să ne informăm, să boicotăm.

 

Sebastian Ivan