În România, educația dorește să împrumute stiluri diferite: occidentale, finlandeze, suedeze sau norvegiene; adică unde-i mai faină și interactivă școala. Încercările eșuează când autoritățile întâmpină două bariere uriașe. Este clară una. Lipsa de buget. Această barieră ține de dezvoltarea țării și de gradul de civilizație, România ocupând un loc aproximativ sub mediu în Europa. Inflația bate la ușă, trebuie doar un vânt să o deschidă și, gata, România e un bun pierdut. Școlile din România suferă amarnic din pricina această și din păcate, mai există școli cu toalete în curte, pereți căzuți sau lipsă de material și cadru didactic.

Al doilea lucru care ține baza asta a incompetenței este neimplicarea autorităților, când și cum trebuie. Auzim mereu că „Nu mă învață nimeni cum să fac politică așa cum eu nu învăț un inginer să-și facă treaba.” Da, e adevărat. Dar cu siguranță omul este cel mai bun arbitru și are un ochi în plus când îi sunt folosiți banii în scopuri nefondate. La multe licee sportive din țară, subiectul de acum, elevii sunt puși să își plătească echipamente, materiale de practică, să își plătească diferitele cantonamente din țară sau concursuri. Dacă vreți un sistem așa ca afară, trebuie să asigurați elevilor ideea că vor face performanță în sport, că vor avea susținerea autorităților locale și a sponsorilor, că dacă ei au performanțe merită premiați sau că pur și simplu tot le este asigurat, nu există niciun ban pe care sportivii să ii dea.

Ministerul Tineretului și Sportului alocă zilnic 25 de lei, pentru sportivii care deja au în palmares premii la nivel european și național. Este sau nu este o nedreptate?