Daria Biriș, bistrițeanca ce ne duce numele în țări străine… și o face cu mândrie!

"în Texte" by

 

Daria Biriș este o tânără din Bistrița care practică sportul ce vine direct din  Țara Soarelui Răsare, adică Japonia, de 10 ani. La 16 ani, este elevă la LPS Bistrița și beneficiază de un palmares stufos în cadrul național și internațional. Antrenată la Bistrița de Vasile Bodea, aceasta este o luptătoare pe prima scenă a judo-ului, luptând chiar și cu un umăr sărit! Și nu a fost orice concurs! La cei  16 ani ai ei, a participat la finala națională, categoria de vârstă Under21, unde a obținut locul V! De nu te pus cu ea! Dramele din acest sport din păcate au devenit pentru ea cea mai mare putere. Aceasta declară că a avut intervenții chirurgicale, în special în zona umerilor, și cu toate astea, Daria a putut lupta în Serbia cu umărul „în pungă” luând locul I. A făcut un an de pauză după care a revenit pe tatami. La nici două săptămâni, aceasta și-a reconsolidat titlul de campioană națională. Ea susține că ambiția este arma de fier a unui sportiv. De ceva timp cântă și promovează diferite cover-uri pe un site de socializare foarte popular, Instagram, și este model în Germania unde și astăzi are ședințe foto.

Î: Cum ai început să practici judo-ul?

 

R: Îmi amintesc cu drag ziua în care unchiul meu m-a luat de mânuță și m-a dus într-un dojo. Eu pe atunci eram o mică dansatoare, însă când am trecut pragul ușii de la intrare, am rămas plăcut impresionată de tot ceea ce se întâmpla acolo… de vocea calmă a antrenorului care explica judokanilor fiecare procedeu în parte, încât mă atrăgea cu o putere inexplicabilă înspre el. Simțeam că aceasta este lumea din care fac parte, știam că aici e locul meu, și am avut dreptate în totalitate.

Î: Cum ți-a ajutat evoluția sportul?

R: Consider că atât pe plan mental cât și fizic, sportul a avut o contribuție foarte mare în dezvoltarea mea și a personalității mele, făcându-mă să percep viața cu alți ochi.

Î: Unde ai fi acum fără judo și unde ești acum cu judo?

R: Fără judo, acum probabil eram în aer, neștiind ce se va întâmpla cu viitorul meu. Dar, pot să spun că la momentul actual, la nivelul la care practic acest sport, îmi sunt deschise toate ușile spre viitorul pe care mi l-am dorit de foarte mult timp, anume acela de campioană.

Î: Cum se pavează drumul de campioană?

R: Un drum de campion necesită un pavaj foarte complex, care trebuie asamblat cu răbdare, ambiție și foarte multă muncă.

Î: Care este mesajul tău pentru cei care intenționează să (re)înceapă practicarea  judo-ului?

R: Mi-aș dori din suflet ca această comunitate a judo-ului bistrițean să se extindă, așadar îndemn tineretul să practice acest sport, fiind ceva unic și incomparabil cu alte sporturi.

 

 

Sportivii români sunt bulboane  aurite de talent pentru  străinii care promovează  și finanțează sportul, în timp ce România are un cerc restrâns și extrem de subiectiv când vine vorba de sport, cultură sportivă sau inteligența dezvoltată prin sporturile minții. Singurele sporturi în care se investește sunt și cele la care suntem campioni mondiali, europeni sau olimpici. În rest, putem și noi observa ce se întâmplă. Până la urmă, ce să facă un sportiv de performanță cu 25 de lei pe zi?

Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Lasă un răspuns