În România, obligația de a  purta uniforme școlare în unitățile de învățământ de stat nu mai există. A fost aprobat ca în cadrul instituțiilor școlare de stat, elevul să se îmbrace în haine normale, de stradă, dar să păstreze un minim de decență cerut de către directorii școlii.

Problema nu este la cei care cer decență, ci la cei care cer achiziționarea uniformelor în mod obligatoriu. Este sau nu este ilegal?

Și ca să răspund – este ilegal.

Legea îți dă libertatea să te îmbraci cum vrei tu, în timp ce ei îți îngrădesc acest drept extrem de important.

Primele criterii după care elevii refuză uniformele sunt:

  1. Uniformele sunt incomode. Materialele sunt de cele mai multe ori tari și iritabile. Ori materialul este de proastă calitate și nu sunt uzuale pe o perioadă mai lungă de maxim douăzeci de purtări. Tricourile sunt noua modă, dar și acolo sunt niște dubii privind calitatea, suma raportată la calitate și… legalitatea.
  2. Ești considerat „bisericuță”. Da, se întâmplă, din păcate. Aparent criteriile prin care se caracterizează interiorul unui om este și felul în care se îmbracă.
  3. Prețul. De multe ori sumele sunt extrem de mari în raport cu calitatea lor extrem de proastă. Plus că la școlile de stat unde învață elevi buni nu sunt doar elevi ce provin din familii înstărite. Printre ei se află și elevi cu diferite deficiențe materiale care învață extrem de bine și au fost acceptați în „familia” școlii.
  4. Consiliile Elevilor luptă pentru libertatea elevilor în gândire, studiu, modul în care se îmbracă ș.a. S-a hotărât în 2016 că toți elevii de la școlile de stat au dreptul de a alege sau nu să poarte uniformele.
  5. Felul în care sunt croite și data la care se iau măsurile. Uniformele sunt extrem de dificile. Măsurile pentru acestea sunt luate cu cinci- șase luni înainte de fabricarea sau expedierea către școli; între timp adolescentul, copilul sau elevul crește, se dezvoltă și cu siguranță ceva n-o să puște la mărimi… sau o să puște dacă va fi prea strâmtă uniforma. Nu e de vină elevul că a crescut… Cusăturile sunt de slabă calitate, prost realizate, și niciodată ceva prost nu o să țină prea mult.

Fie că vrei sau nu, fie ca rezonezi cu ideea sau nu, uniformele școlare reprezintă un subiect aprins pe care nu îl poți ocoli. Tu ce alegi?