liceu
liceu

Răsună clopoțelul.

Clopoțelul anunță un nou început!

Școala și ce trebuie să (nu) faci la liceu.

Liceul nu trebuie să sperie pe nimeni. Recunoaște, și pe tine te-a pus pe gânduri prima zi în care ai  ajuns în fața liceului. Îmi amintesc și acum boboacele fardate, pline de sclipici, aranjate, tocuri, platforme, unde mai pui că a dispărut clasicul ghiozdan,  fiind mai importantă o geantă de ultimă fiță. Boboceii erau ok; își îndreptau emoționați  ochii când către doamna/domnul diriginte, când către boboacele care străluceau mai tare decât razele palide ale bătrânului soare din luna septembrie.

Este o treaptă a vieții definită ca fiind cea mai frumoasă. Pot să confirm chiar și eu, care la ora actuală sunt încă licean. Am trecut de ,,bobocie” și pot să spun că nu am trăit  nicio poveste în care se regăsesc cele mai nasoale lucruri în experiența mea de boboc licean. Poate doar câteva, dar alea au fost cele pe care nu le poți ocoli niciodată, respectiv note mai mici, profesori mai incisivi și aici încep primele contacte cu anturajul neprielnic vârstei fragede.

Ești curios/curioasă cum poți evita neplăcerile din liceu la care te-ai gândit jumătate din vacanța de vară?

Nu este imposibil să ai o viață liniștită și lipsită de probleme chiar dacă ai ajuns să fii bobocel în liceu.

  1. Mă gândesc că ești 100% convins că te vei vedea în fiecare săptămână cu foștii colegi și că veți rămâne la fel de apropiați. Ei bine, trebuie să-ți reamintesc că în viață nu e ca-n High School Musical. Așa că, dacă ar fi să-ți dau un sfat, ți-aș zice să nu te aștepți la ieșiri săptămânale cu foștii colegi pentru că mai mult ca sigur nu va fi așa. Însă, să știi și că atunci când vă veți revedea va fi printre cele mai frumoase ieșiri, fiindcă vei vedea cât de mult s-a schimbat fiecare. Nu te bucura atât de tare dacă ai ghinionul să devii mai popular decât ei în scurt timp de la prima defilare pe coridorul liceului, foștii tăi colegi nu te vor mai saluta.
  2. Învățatul… ăsta e un subiect tare interesant. Așa că-ți spun. Nu te stresa! Dacă ești atent la explicațiile profesorului și citești acasă de două ori lecția, cu siguranță reții 95% din ceea ce trebuia să înveți. Dacă nu poți fi atent la explicațiile profesorului – pentru că, surpriză, cupidon, fix acum când tu ești boboc, te-a țintit –  nu ai decât să tocești acasă! Să nu uităm testele surpriză. Fii pregătit și pentru ele fiindcă e… surpriză.
  3. Anturajul este foarte important. Fă ceva inovativ, nu te lua după cei care-și spun ,,cool”. Probabil o să aibă probleme mai devreme sau mai târziu. Apucă-te de teatru, fotografie, muzică, sport, nu de fumat sau băut. Tentațiile sunt mari, te înțeleg… tu decizi pe care potecă alegi să mergi.
  4. Un lucru extrem de important pentru dezvoltarea și creșterea unui om. Fii voluntar, nu contează pentru ce. Un lucru și mai bun e că voluntariatul se recunoaște în CV sau la înscrierile la facultate. Plus că îți restrânge fricile, complexele și de cele mai multe ori, îți pavează drumul spre maturitate și îți arată oarecum înclinațiile.
  5. Gândește pozitiv! Ca și orice început, viața de boboc nu este întotdeauna ușoară; încearcă să te adaptezi și să te bucuri de ea și, nu în ultimul rând, să vezi  numeroasele avantaje ce vin odată cu această perioadă . Apoi învață cum să le valorifici. Trebuie să găsești ceva ce să-ți placă, oricât de neînsemnat ar părea; până la urmă, important este ce te face PE TINE fericit , nu pe altcineva.