Hrișcă Nicoleta-Ancuța- despre Box și viața de campion- interviu cu o luptătoare

"în Texte" by

Hrișcă Nicoleta-Ancuța este o tânără ce vine din Leșu, o comună din județ numită popular „Cracii Munților”. Are 17 ani și practică box, iar anul acesta a reușit să câștige medalia de aur la Campionatul Național de box feminin. Este voluntară la Fundația Inocenți și este nou venită în echipa POV21, boxând la CSM Bistrița. Este o fire ambițioasă și o adevărată luptătoare.

Aceasta a acceptat să răspundă câtorva întrebări.

Cum ai început să practici  boxul?

În urmă cu trei ani am început să practic kickboxing la Năsăud, la Clubul Sportiv „Catanele Negre”, eu fiind elevă la G. Coșbuc. Prima dată am mers la sală din pură curiozitate, să văd cum e. Eram cu o prietenă și după câteva antrenamente mi-am dat seama că e un sport în care mă regăsesc. Mai târziu, în toamna anului trecut am plecat la Bistrița, la un alt liceu. Mi-am dorit să practic și aici un sport de contact așa că am ales să practic boxul.

Cum te ajută boxul în dezvoltarea ta?

Practicând acest sport am devenit mai echilibrată, mai calmă, am învățat să gândesc înainte de a lua o decizie, am devenit mult mai disciplinată.

Sportul, după părerea ta, este o necesitate în viața unui om?

Bineînțeles. Aici nu mă refer neapărat la un sport în care să performezi până la cel mai înalt nivel, dar părerea mea este că mișcarea este necesară oricărui om, indiferent de vârstă.

Care sunt cele mai mari realizări ale tale?

Am susținut mai multe meciuri la nivel national dintre care doar unul l-am pierdut în Cupa României din martie 2018, dar dorința și ambiția au devenit și mai mari. M-am întors la sală și m-am pregătit intens. Într-o săptămână a trebuit să mă adun și să mă pun bine pe picioare pentru că urma Campionatul Național de box feminin din Eforie Nord pe care l-am și câștigat la limita categoriei de 48 de kilograme. Asta este cea mai mare realizare a mea de până acum.

Cum vezi viața ta fără box?

Nu îmi văd viața fără box și fără sport. Indiferent unde mă va duce viața, nu o să renunț niciodată la acest sport, fie că o să mă pregătesc singură, fie în sală.  Mi-am schimbat viața și modul de a gândi, de aceea respect acest sport.

Care este dorința ta cea mai mare? Unde vrei să ajungi?

Îmi doresc să îmi apăr titlul de campioană națională și să particip la competiții internaționale.

La ce te aștepți pe plan extern?

Sun conștientă că pregătirea mea nu se compară cu cea din exterior, dar voi încerca să dau randament maxim și să acumulez o vastă experiență în domeniul extern al boxului.

Cine te-a ajutat cel mai mult în acest sport?

Toți antrenorii pe care i-am avut până acum mi-au adus cunoștințe noi, încredere și stăpânire de sine. Dar cea mai frumoasă pregătire și amplă a fost la Bistrița cu domnul profesor și antrenor emerit al sportului Nicolae Zăpârțan împreună cu Alexandru Burz, oameni dragi mie care mi-au fost alături și m-au susținut în pregătirea mea pentru campionate și nu numai. Pentru dânșii am cel mai mare respect.

Care este mesajul tău pentru cei care vor să practice boxul?

Boxul este un pasaj clar al vieții prin care dacă treci, nu o să îți pară rău. Întâlnești oameni noi, vezi locuri noi, lupți, crești, cazi și te ridici. Trăiești o viață sănătoasă și frumoasă. Altceva, ce să mai vrei?

Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Lasă un răspuns