Interviu cu tattoo artistul Șoro

0
81 views

Tatuajul este una dintre cele mai vechi forme de artă practicate de om, încă din timpurile preistorice, prin care își imprima pe piele desene sau scrieri care aveau diferite semnificații. Cel mai vechi corp tatuat, cunoscut până acum, a fost descoperit în Munții Alpi  și are o vechime estimată la peste 5000 de ani. Pentru multe popoare, tatuajul reprezenta mai mult decât un simplu mod de înfrumusețare, era văzut drept o practică rituală de trecere, cu profunde semnificații sociale și spirituale. La unele triburi sălbatice, tatuajul ilustra un semn de noblețe sau marca funcția unui individ într-un trib. În societatea actuală, arta tatuatului și-a schimbat simbolistica, iar poveștile zugrăvite pe corp sunt văzute drept semne ale rebeliunii. Cu toate acestea, tot mai multe persoane aleg să-și exprime stările sau experiențele prin forme și culori impregnate pentru totdeauna pe corp. Mai multe despre această formă de manifestare o să aflați în cele ce urmează, într-un interviu dedicat exclusiv echipei noastre, de către artistul sângeorzean Andrei Șorobetea.

Î: Ce crezi că însuflețește dorința de a avea un tatuaj?

R: Eu personal cred că dorința are la bază ceea ce vrem să exprimăm printr-un tatuaj, anumite trăiri sau experiențe care ne-au marcat, dar se întâmplă ca, de multe ori, unii să-și tatueze corpul doar prin prisma faptului de a fi în rând cu moda.

Î: Ce este esențial să știi atunci când vrei să-ți faci un tatuaj?

R: Cel mai important este să îți alegi foarte bine tatuajul pe care o să-l porți toată viața, pentru a nu apărea regrete pe viitor. Bineînțeles, la modelul ales se adaugă întotdeauna și dimensiunea tatuajului, dar și zona în care urmează să fie imprimat.

Î: Crezi că persoanele care aleg să se tatueze se diferențiază cu ceva de „oamenii serioși”?

R: Într-adevăr, unii oameni se simt superiori având unul sau mai multe tatuaje. Dar mai există o categorie de oameni, cei care văd prin tatuaj o artă, iar eu îi numesc pe aceștia „oameni serioși“, cei care depășesc sentimentul de superioritate.

Î: În ce context ți-ai descoperit pasiunea de a tatua?

R: La vârsta de 17 ani vizionam o emisiune TV numită LA INK, care m-a captat extrem de tare și care a declanșat în mine această pasiune. Dar, desenul l-am avut în sânge de mic copil și trecând anii mi-am propus să-mi duc talentul la alt nivel și să mă apuc de tatuat.

Î: Procesul de învățare a fost autodidact? Cum ți s-a părut trecerea de la suport fix (pânză) la piele?

R: Într-adevăr, procesul de învățare a fost autodidact. Inițial, am început să mă tatuez singur, pe mâini și pe picioare, iar mai apoi am tatuat în cercul de prieteni, unde am prins foarte multă experiență. Cât despre trecerea de la suport fix la piele, a fost o extremă ca de la cer la pământ, dar, chiar dacă a fost greu, plăcerea meseriei mi-a ușurat situația. Nu am încercat niciodată să tatuez, în această trecere, pe piele de porc, așa cum fac alții și nici măcar pe piele sintetică.

Î: Cum este persoana din spatele artistului tatuator?

R: Ca orice om cu viziune artistică, mă încadrez cu ușurință în categoria overthinking. Dar în meseria asta am redescoperit împlinirea, iar fericirea pe care o aduce un tatuaj este împărtășită mereu între cel care se alege cu un tatuaj și cel din spatele aparatului de tatuat. Pot spune că finalizarea unui tatuaj îmi conferă un sentiment „duhovnicesc”.

Î: Cum decurge conceperea unui tatuaj, din momentul în care o persoană vine la tine, până la realizarea efectivă a acestuia?

R: La început, timpul parcă se oprește în loc;  îmi rezerv suficiente clipe pentru a-i explica clientului detaliile și ce este cel mai important la un tatuaj, ca de exemplu ce este degradeul nuanțelor și cum trebuie acesta executat. Intru în rolul profesorului, comunicând în același timp și cu artistul din mine, iar spre finalizarea tatuajului am mare grijă ca totul, inclusiv detaliile, să fie ca la carte, ca într-un sfârșit clientul să fie mulțumit.

Î: Cum reușești să aduci la un numitor comun viziunea ta asupra tatuajului și gusturile clientului?

R: Desigur, gusturile nu se discută. Majoritatea tatuajelor pe care le-am realizat, le-am modificat puțin (perspective, dimensiuni, detalii), iar clienții respectivi au fost de acord cu lucrul ăsta, pentru că mulți nu au o viziune în expansiune, iar eu îi ajut să înțeleagă tatuajul și le spun ce ar mai trebui adăugat sau ce ar trebui eliminat și astfel ajungem la un numitor comun.

Î: Cum văd sângeorzenii arta tatuajului, având în vedere că este un mediu cu influențe rurale?

R: Unii dintre ei văd tatuajul ca pe o modă, dar, desigur, există și persoane care pot vedea la un nivel artistic un tatuaj.

Î: Ce tatuezi cel mai des? Există un stil în care te regăsești sau o modă în ceea ce privește modelele sau culorile?

R: Mă regăsesc cel mai mult în portrete, iar dacă ar fi după mine, le-aș tatua tuturor numai portrete. Dar cel mai des tatuez citate, asta pentru că majoritatea clienților nu știu ce înseamnă arta. Desigur, am și o gamă de clientelă care se axează doar pe tatuaje complexe, cu multe nuanțe și o grafică cu un nivel mai mare de dificultate.

Î: Crezi că un tatuaj poate schimba viața cuiva?

R: Un tatuaj nu are capacitatea de a schimba viața cuiva, însă poate modifica atitudinea și poate oferi încredere respectivei persoane. De exemplu, caracterele care simbolizează întunericul conferă o atitudine mai rigidă, de multe ori de superioritate.

Î: Ne poți oferi câteva sfaturi pentru un prim tatuaj și pentru întreținerea acestuia?

R: Sfatul meu e unul singur, omul nu trebuie să se lase influențat de o modă anume, deoarece ea e trecătoare, iar tatuajul nu o să mai fie cool în scurt timp. Întreținerea unui tatuaj este destul de simplă, trebuie urmați doar anumiți pași. Având în vedere faptul că tatuajul reprezintă o rană deschisă, prin porii pielii va ieși un fluid care, în combinație cu sângele, va coagula zona tatuajului, lăsând în urmă o scoarță. Trebuie monitorizat fluidul respectiv, să nu rămână la suprafața pielii, deoarece va îngroșa scoarța care va apărea inevitabil, iar odată cu îndepărtarea scoarței, va exista o probabilitate mare să dispară și tușul. Se folosește o cremă specială numită Bepanthen sau orice cremă care conține panthenol. Nu este recomandat să se folosească unguente grase sau cleioase. Totodată, se spală cu săpun bacterian o dată pe zi și se acoperă 14 ore cu o folie, pentru îndepărtarea bacteriilor și pentru protejarea de razele ultraviolete. Trebuie ținut cont, de asemenea, că apa și soarele sunt dușmanii principali ai tatuajului.

Î: Ce ar trebui să faci sau să NU faci înainte de a te tatua?

R: Este important să nu consumi alcool nici înainte, nici după realizarea tatuajului. Alcoolul accelerează circulația sângelui și, prin urmare, zona vătămată va sângera mai puternic, ceea ce crește riscul de a se îngroșa scoarța tatuajului. În același timp, recomand ca persoana să fie relaxată, deoarece crisparea va duce la contractarea mușchilor și, în altă ordine de idei, realizarea tatuajului devine mai grea, iar nivelul de durere va crește.

Î: Crezi că un tatuaj vine la pachet și cu dezavantaje?

R: Desigur, sunt și câteva dezavantaje. Când un tatuaj este expus la soare, zona marcată va ustura puțin, deoarece tușul este compus din particule metalice. Un alt dezavantaj poate apărea la nivel grafic. Dacă persoana nu reușește să urmeze pașii de întreținere, pot apărea deficiențe de tuș, iar tatuajul se va vedea mai șters. De asemenea, pot apărea criticile din partea societății, dar acesta este un dezavantaj doar pentru cei care vor să-l vadă astfel.

Î: Crezi că tatuajele pot crea dependență?

R: Tatuajele pot crea chiar o mare dependență, atât fizică, cât și psihică. Dependență fizică, deoarece tușul este compus din particule metalice, deci practic ne „injectăm” metal, iar cu timpul corpul nostru poate simți dorința de mai mult și mai mult tuș. Iar la nivel psihic, dependența apare pentru că oamenii iubesc grafica, ne place să vedem fel și fel de nuanțe ale culorilor sau nuanțe de nonculori pe pielea noastră.

Î: Din punctul de vedere al carierei, care este următorul pas spre care tu tinzi?

R: Următorul pas este să obțin o diplomă în acest domeniu și să-mi deschid un salon de tatuat.

Andrei este doar unul dintre tinerii care au ales să-și urmeze pasiunea și s-o transforme într-un mod de viață. Culori în sus, culori în jos, culori pe corp. Tu ce mai aștepți?