Andra Gogan este actriță, cântăreață, dansatoare și vlogger. La 20 de ani se poate lăuda cu organizarea mai multor turnee naționale, realizarea primului serial pe youtube din România, prezența ei de două ori în Cartea Recordurilor, și nu numai. Cântă de la trei ani, a dublat vocile multor personaje Disney, antrenează copii în domeniul dansului și a avut mai multe apariții la televizor, fiind și semifinalistă la ,,Românii au talent”. Fie că o știți pe Andra de pe youtube, de la televizor sau din concertele ei, vă veți da seama că este o fire pozitivă, copilăroasă și care își dorește enorm să împartă voia bună!

Î: Pentru început, care a fost parcursul carierei tale?

R: Am început la 3 ani să cânt și pe la 9 ani să dansez. Mai apoi, am realizat un mini turneu prin țară datorită faptului că aveam niște CD-uri realizate de o firmă mai micuță, și distribuite prin școlile din România. Nu aveam prezentator, așa că am început să îmi fac propriile prezentări. Reușind să îmi fac singură prezentările în cadrul turneului plus experiența acumulată în muzică și dans am reușit să lucrez cu publicul foarte ușor pe youtube în urmă cu doi ani cand mi-am lansat canalul. Asta m-a ajutat foarte mult să cresc, atât pe youtube, cât și în toată lumea artistică.

Î: Ce atitudine aveau părinții tăi legat de ceea ce faci?

R: Aceștia m-au susținut de mică. Povestea familiei mele este una interesantă, mama era încă la facultate când m-a născut și am stat într-un cămin studențesc cu familia mea. Am început de jos, nu am avut totul de gata. Ei m-au dus pentru început la Palatul Copiilor, apoi m-au dus la un club particular, încetul cu încetul, pentru că au realizat că îmi doresc foarte mult să fac performanță. Apoi la vârsta de 9 ani m-au dus la dans sportiv. Mama și tata ne-au susținut mereu atât pe mine cât și pe fratele meu, și continuă să o facă. Deși am 20 de ani, încă mă plimb cu mama în oraș pentru că mă simt bine să am pe cineva lângă mine. Părinții ne-au dat idei mereu, ne-au încurajat să fim creativi.

Î: De ce ai ales să faci asta și nu altceva?

R: Pur și simplu când eram mică, pe la 2 ani sau 3 ani, mă urcam pe scăunele de copii cu un pieptene în mână și începeam să cânt. Odată îmi aduc aminte că am văzut o reclamă cu o emisiune de cântat, aveam 3 ani, și i-am zis mamei că vreau acolo. A fost o surpriză când mami chiar m-a dus acolo, pur și simplu. Nu am făcut cursuri, mi-a plăcut să cânt mereu și probabil m-am născut cu asta. Îmi place foarte mult să lucrez în mediul artistic.

Î: Ce te face să fii mandră de tine?

R: Faptul că pot să transmit acum ușor mesajele copiilor care mă urmăresc, sau adolescenților. Nu știu, poate sunt triști, poate părinții nu au timp să vorbească cu ei, poate sunt închiși, îmi place că le pot transmite sentimente pozitive. Este important să creadă în visele lor pentru că acest lucru o să conduca spre realizarea lor.

î: Care crezi că sunt lucrurile ascunse pe care lumea nu le știe despre faimă?

R: Despre faimă? Oh… eu pentru că am fost de mică în lumea asta, și am avut concerte de la 11 ani, m-a ajutat să îmi cresc popularitatea și am știut să mă comport în jurul meu, adică să nu fiu arogantă și să fiu ok, mă rog, cei care mă cunosc știu cum sunt în realitate. Partea nasoală e că poți să ai și hate. Asta e destul de trist. E logic să ai și hate la nivelul la care ajungi. Cu cât îți crește imaginea cu atât îți crește și hate-ul. Dar e nașpa că nu poți să stai cu oamenii aceia de vorbă și să le arăți: ,,sunt și eu o persoană normală ca voi!”.

Adică am și eu lucruri care îmi plac, lucruri care nu-mi plac, mi se întâmplă și mie chestii rele, doar că eu încerc să arăt partea bună a vieții. O chestie mai puțin plăcută e că te plimbi prin mall-uri sau parcuri și orice copil vrea o poză, orice hater face mișto. Îmi place să fac poze, mă amuz la un moment dat și de hateri, râd și eu cu ei să zic așa, dar e destul de enervant. Mi-aș dori și eu la un moment dat să mă duc la un film fără să zică cineva ,,ha ha” sau ,, hai să facem poză!”.

Î: Ce ai învățat de la actorii Disney cărora le iei interviuri?

R: Wow, păi chiar am vorbit cu mulți dintre ei! Actorii din Violetta și Thomas Doherty din Descendenții sunt foarte pozitivi și mândri de ei. E foarte important să fii mândru de tine orice ai face, să fii mândru de tine pentru că asta te face să poți să ajungi la ceea ce îți dorești. Chiar vorbeam cu o actriță din Violetta și mi-a spus: ,, Știi ce faci tu acum? Asta făceam eu acum cinci ani. Rămâi în lumea asta și o să ajungi aici unde îți dorești.” Mi-a plăcut că mi-au dat speranță, au fost foarte drăguți cu mine și m-au asigurat că sunt pe drumul cel bun.

Î: Cum reușești să gestionezi agitația și ura din viața ta?

R: Din fericire sunt o persoană foarte pozitivă și mândră de mine, nu într-un sens arogant, sunt mândră de ce am făcut până acum, conștientizez cât am muncit să ajung până aici. E foarte important, cum am zis, să fii mândru de ceea ce ești. Faptul că văd un copil pe stradă care zâmbește și îi cresc ochișorii și spune: ,,Mamii, uite-o pe Andra Gogan!”, mă face să fiu foarte bucuroasă, să știu că am ajuns la un nivel și copiii apreciază că le transmit mesaje pozitive. Iar atunci când văd un hater mă gândesc la acea făță drăgălașă de copil care zâmbește și îi crește tot sufletul când mă vede, astfel îmi trece orice supărare. Parinților și fratelui meu le e mai greu, fratele meu chiar a avut o mică alergie de la toată agitația și ura emanată de unii.

De asemenea, e multă agitație cu filmatul și editatul, e un job adevărat. Trebuie să stai toată ziua în casă pe laptop pentru că un vlog durează șase ore de editat și un serial o săptămână sau două, e muncă ca lumea, dar îmi place foarte mult ceea ce fac și trec peste orice.

Î: Cum te-ai simțit ca și copil când ai reușit să îți câștigi banii singură?

R: Foarte tare! Aveam zece ani când am început să dublez voci la Disney, cam ăia au fost primii bani. M-am simțit bine. Dar mă bucuram și mai mult când îmi ziceau colegii: ,,Nu pot să cred că îți câștigi banii de la vârsta asta, te apreciez foarte mult!”. Cred că asta mă bucura mai mult decât a avea bănuții mei, că oricum banii erau ai familiei și eu îi ziceam mamei dacă voiam ceva.

Î: Printre multe altele activități pe care le faci, ai realizat primul serial pe youtube din România. Cum ți-a venit ideea să îl realizezi?

R: Un vis foarte mare de-al meu este să devin actriță la Disney. M-am gândit că până devine, doamne-ajută, realizabil acest vis să îmi fac eu un serial. Mă gândeam ca o să fie experiențe foarte frumoase, o să ne distrăm, nu e atât de greu… de fapt este foarte greu dar nu știam. Și mai voiam să dau altor adolescenți ocazia să își îndeplinească visul de a fi actori într-un serial. Am făcut chiar și probe, a devenit o chestie foarte mișto pe care o facem acum cu mare drag. E greu, necesită mult timp, foarte mulți bani pe care nu neapărat îi câștigăm înapoi, dar măcar ne bucurăm că reușim să transmitem ceva frumos.

Î: Piesa ta ,,Stricați o generație” a tras un semnal de alarmă referitor la influențele negative de pe youtube. Având în vedere reacțiile controversate, cum vezi situația acum?

R: Wow! Sincer nu mă așteptam la atâta ură. Mă așteptam să existe, logic, pentru că am pus și numele unor vloggeri care sunt destul de puternici la capitolul copii și adolescenți. Am pus numele lor ca să direcționez în zona aia, nu ca să atac pe cineva, chiar nu aș fi vrut. Apreciez munca fiecărui youtuber pentru că știu cât de greu e și cât de mult timp necesită. Acum văd din altă perspectivă ceea ce s-a întâmplat, dar în același timp îmi susțin încă mesajul. Am făcut chestia asta pentru că nimeni nu a avut curaj să spună măcar odată ce se întâmplă și în ce direcție se duce youtube-ul, nu este atât de ok pentru copii și pentru generațiile care vor urma. Ideea este că vloggerii sunt atât de talentați încât pot să facă ceva frumos și fără să plece în zona aceea la care eu am încercat să le atrag atenția. Ei sunt foarte talentați și au făcut până acum un lucru foarte mișto pe care pot să îl continue. Nu trebuie să se ducă înspre mișto-uri și înspre a se arăta fetele pe youtube… adică există atâtea variante.

Ideea este că am luat toate părerile, am încercat să le iau pe cele constructive să îmi dau seama ce am greșit și recunosc că dacă ar fi să mă întorc în timp poate n-aș mai folosi numele vloggerilor, pentru că asta a creat controversă. După ce am postat piesa reacțiile au fost atât pozitive cât și negative, după cum m-am așteptat, dar după ce un vlogger mai mare a postat un video în care m-a atacat exagerat și poate chiar neadevărat, reacțiile de ură au fost uriașe. Eu încă îmi susțin mesajul și chiar mi-au zis niște părinți că îmi mulțumesc că le-am deschis ochii.

Î: Fiind o influență pentru copii și adolescenți, crezi că ai o responsabilitate în plus?

R: Da! E foarte important ce transmitem copiilor și cei care se uită cel mai mult pe youtube sunt ei, adolescenții să zicem că sunt un sfert. De aceea e foarte important să avem grijă ce postăm. Nu facem educație, dar ei sunt totuși influențați de ce zicem și în sensul ăsta ii educăm. De aceea am făcut și piesa și tot ce fac este pentru ei.

Î: Care sunt lucrurile pentru care ești fericită?

A: Faptul că am doi părinți care mă susțin super mult. Mă bucur că am avut parte de părinți care să se implice total în viața noastră. Fratele meu, care e mega deștept, și chiar mă bucur că e mai deștept ca mine și că mă ajută în diferite situații. Faptul că am prieteni, puțini dar buni, care rămân alături de mine orice s-ar întâmpla.

Și cel mai important faptul că Dumnezeu m-a făcut o fată foarte pozitivă și copilăroasă. Chiar dacă am 20 de ani, îmi place să trăiesc copilăria la maxim. Chiar mă gândesc că suntem copii

până la vârsta de 18 ani, după care devenim adulți. De ce să nu profităm de copilărie, de ce sa fim adulți? Să fim adulți avem toată viața la dispoziție.

Î: Mai ai timp să îți satisfaci nevoia de cunoaștere? Să citești sau să înveți ceva?

R: Îmi place foarte mult să citesc, deși nu am timp mereu, dar mi-aș dori. Când iau o carte în mână și mă prinde citesc și noaptea, și în metrou, și când merg pe stradă, deși ar trebui să am grijă. Dacă mă ia o carte, mă ia de tot!

Î: Fiind o vedetă, viața ta personală e influențată, ce ai învățat din asta despre persoane? Cine îți rămâne aproape la sfârșitul zilei?

R: Ce drăguță întrebare! În primul rând nu îmi place să zic vedetă, mi se pare prea puternic. Îmi place să fiu numită artistă sau youtuber. Nici pe urmăritorii mei nu îi numesc fani.

Cu cine rămân eu? Cu oamenii care sunt alături de mine, familia și prietenii. Chiar îmi place să mă plimb cu mama pe plajă, am nevoie și de momente de acest gen. Sau câteodată mă uit cu fratele meu la un serial pe Netflix. Avem timp să ne relaxăm și în familie, este foarte important să nu uităm de familie. Sunt sigură că ne pot susține dacă noi le arătăm foarte mult că ne dorim ceva.

Î: Care e sfatul tău pentru a trăi o viață fericită?

R: Ar trebui să practicăm o activitate. Să ne înconjurăm de oameni buni, nu să încercăm să fim populari. Un prieten dacă îl ai și te face fericit e destul. Apoi să încercăm să vedem partea plină a paharului, să ne gândim că s-a întâmplat cu un scop și că ne așteaptă ceva și mai bun. Ca să avem o viață fericită trebuie să fim mândri de noi, trebuie să facem o activitate extrașcolară și să nu ne mai concentrăm pe chestiile negative.

Î: Cât de important este să râmână în tine mereu un copil?

R: Dacă ești mereu copil poți să vezi viața mai roz, nu mai vezi chestiile negative. Există, e logic că există, dar dacă tu încerci să vezi chestiile pozitive o să te obișnuiești să nu mai vezi neajunsurile. Sau atunci când cineva e supărat o să încerci să îi arăți cât de frumoasă e viața, și o să ajuți și alți oameni să fie pozitivi. Trebuie să încerci să nu te cerți pentru că îți face rău, iar atunci când te cerți cu prietenul sau prietena nu o vezi ca și capăt de lume. Se întâmplă! Când te cerți cu părinții trebuie să spui ,,am greșit mamă, ai greșit și tu, dar hai să fim bine acum”. Trebuie doar să vadă partea frumoasă a paharului.

Î: Foarte multă lume se întreabă de ce ți-ai oprit comentariile pe youtube. Te afectează profund jignirile?

R: La un moment dat sunt destul de puternice încât te afectează. Ce pot să fac e să încerc să nu mai văd comentariile negative. A fost așa un val uriaș de ură pentru că toți s-au luat după părerea unui vlogger în loc să gândească singuri. M-a afectat ideea că amicii pe care îi aveam pe youtube au început să spună chestii false despre mine tocmai ca să pic într-o lumină proastă și faptul că

familia a fost cea mai afectată. Atunci când vezi că cineva îți insultă fata în toate felurile e normal să te afecteze ca mamă. Au fost cuvinte prea mari la adresa unor oameni care chiar muncesc. Noi trebuie să apreciem oamenii care muncesc indiferent de ceea ce fac, că ne place, că nu ne place. Măcar încearcă să facă ceva.

Î: Ce mesaj ai pentru urmăritorii tăi, dar și pentru hateri ?

R: Pentru hateri am pregătit o piesă foarte mișto, s-ar putea să fie controversă și cu asta dar aia e. Să știți că pe youtube asta se întâmplă. Scandaluri și jigniri, vloggerii le favorizează pentru că vizualizările cresc mai ușor. Eu pentru că nu obișnuiesc să fac asta, o să li se pară ciudat unora că am intrat în jocul lor.

Pentru cei care mă urmăresc vă mulțumesc că puteți să gândiți singuri și puteți să aveți propria părere, bravo vouă, sunteți oameni puternici! Haterii să încerce să nu mai vadă ceva dacă nu le place. Dacă vă apucați de înot, de fotbal, de baschet, n-o să mai aveți timp să fiți supărați pe ceva.

Î: Crezi că s-a ajuns prea departe, ca societate, să urâm persoanele pe care nu le cunoaștem de fapt?

R: Da, deci clar în România, față de alte țări, pentru că țin legătura cu influenceri și din alte țări, există un nivel de ură și bullying mai ridicat. Foarte mulți influenceri de pe youtube au instigatat la ură. Piesa mea nu a instigat la ură. Eu am transmis un mesaj și nu am aruncat cu hate în nimeni. Ei au spus cuvinte urâte despre fizicul nostru. Au făcut un băiat gay, astea sunt niște chestii care sunt foarte sensibile, să te iei de fizicul cuiva. Au instigat la ură și prin faptul că au reușit să le dea curajul unor adolescenți să bată persoane publice pe stradă, să îi înjure și să râdă de ei, nu e ok. Trebuie măcar să respectăm munca oricărui om pentru că altfel nu ne respectăm nici pe noi și de fapt ne urâm pe noi și aruncăm ura în alții.

Horea Emilian