Call me by Your Name (2017)

"în Texte" by

Call me by Your Name nu e un film despre persoane gay, după cum afirmă însuși regizorul. Este un film despre explorarea sexualității, despre tinerețe, despre iubire și impulsuri bruște, despre dorință și prietenie.  Ecranizarea  prezintă  o poveste cu  o acțiune simplă, cuprinzând cadre frumos filmate,  cu un decor natural și deosebit de reconfortant ce îți induce o stare de bine și te relaxează.

Eu foarte rar am tendința de-a revedea filme/seriale sau de-a reciti cărți și în orice caz, puține au fost acelea la care am revenit în mod absolut voluntar ( degetele de la o singură mână sunt mai mult decât  suficiente pentru a  le număra).  Dar și atunci când tânjesc să vizionez  o anumită ecranizare pentru a doua oară, parcă nu mă lasă inima să nu îmi schițez opinia și în scris – sau mai corect spus,  să-mi ordonez gândurile.

Call me by Your Name. Dacă ar fi să reduc întregul film la o singură frază, aceasta ar fi.

Call me by your name and I will call you by mine.

Filmul stă la baza romanului omonim  scris de autorul  american André Aciman și care – pentru cunoscători îndeosebi – va fi tradus și la noi, la editura Polirom în toamna acestui an, dacă nu mă înșel.

Apărută în 2017, pelicula îi are ca și protagoniști pe Elio Perlman (Timothée Chalamet), un tânar în vârstă de 17 ani și pe Oliver (Armie Hammer), profesorul  tatălui lui Elio, un student american de 24 de ani.

Anul 1983. Cei doi se întâlnesc la reședința de vară a familiei Perlman din nordul  Italiei ; acolo, tatăl adolescentului,  arheolog  de profesie,  îl invită pe Oliver să rămână peste vară cu scopul de a-l ajuta la finalizarea lucrării lui academice.

Trailer: aici.

Elio Perlman

Elio Perlman avea diverse preocupări:  scria și transcria muzică,  în mare măsură datorită pasiunii sale de a cânta la pian (era considerat un prodigy muzical). Pe lângă aceasta,  Elio era un bibliofil convins, având o înclinație spre a cunoaște cât mai multe informații.

Oliver

Trăsăturile lui Oliver trădau o fire exuberantă, lipsită de griji, intelectuală, calmă.

La început,  comportamentul lui Elio față de Oliver este evaziv, arătând urme de suspiciune;  însă cu trecerea zilelor, tânărul începe, inconștient, să-l urmărească  îndeaproape pe Oliver, căutând să petreacă cât mai mult timp în preajma lui.

Și aici încep dramele.

Elio, alături de iubita lui Marzia își  începe viața sexuală, dar asta numai pentru a vedea dacă Oliver va manifesta semne de gelozie; mare îi este dezamăgirea când nu descoperă nici unul.

Cât despre Oliver, acesta  a avut câteva tangențe cu o femeie din acea comună.

 

We rip out so much of ourselves to be cured of things faster than we should that we go bankrupt by the age of thirty and have less to offer each time we start with someone new. But to make yourself feel nothing so as not to feel anything – what a waste!

 

La un moment dat, apare o tensiune inexplicabilă  între cei doi. Acum Elio este năucit: semnele din partea lui Oliver sunt mixte și, totuși, adolescentul  alege să riște și  să facă pași mici, apropiindu-se  treptat de Oliver.

Acum știe cu siguranță un lucru: atracția pe care o exercită americanul asupra-i nu l-a lăsat indiferent.

Pentru puțin timp aceștia se distanțează; dar nu mare îi este surpriza când într-o bună zi Oliver răspunde unui bilet de la Elio, spunând să se întâlnească la miezul nopții  în dormitorul lui.

De aici, se leagă o frumoasă conexiune între tineri, dar pe care preferă să o țină ascunsă de restul familiei. Când se apropie data de plecare a lui Oliver, tatăl său le propune amândurora o ultimă excursie, ce este  acceptată  neîntârziat.

Finalul filmului Call me by Your Name m-a pus  într-o încurcătură serioasă; eram sigură că totul se va întâmpla într-un anumit fel, fără complicații, fără drame, fără…

Fără alte cuvinte, recomand acest film. Trebuie să-l vezi ca să mă crezi.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns