Parcul dendrologic Arcalia

"în Texte" by

Parcul Dendrologic Arcalia este unul dintre cele mai frumoase rezervații de acest tip din România. Parcul Arcalia și castelul Bethlen sunt în mijlocul satului Arcalia, iar aici găsim și o biserică evanghelică veche. Parcul este situat la marginea nordică a Podișului Transilvaniei, la 17 km vest de Bistrița, la o altitudine de 410 m, în satul cu aceeași denumire, sat ce aparține comunei Șieu Măgheruș.

Arcalia e foarte aproape de DN 15 A, șoseaua care leagă Bistrița de Reghin, satul Sărățel (se face dreapta din mijlocul satului Sărățel). Se mai poate ajunge și cu trenul Bistrița-Cluj. Parcul a fost amenajat propriu-zis la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, de către unul dintre cei mai bogați oameni ai zonei la acea dată, groful Bethlen, un mare iubitor de natură. Acesta a început să amenajeze în jurul reședinței sale un parc, iar amenajarea și extinderea parcului a durat zeci de ani, până în preajma celui de-al doilea război mondial. În timpul acestui război, armata sovietică a pătruns în sat, au arestat familia grofului și au devastat parcul și castelul.

Facem precizarea că proprietatea include și un castel, Castelul Bethlen din Arcalia, acesta fiind construit la începutul secolului al XVII-lea, de către înaintașii grofului, construcția acestuia reprezentând un amestec de stiluri arhitectonice, predominant fiind stilul mauro-bizantin, castelul fiind astfel unic in țară. Atunci au fost arse numeroase și prețioase cărți, au fost furate lucruri de valoare și au fost tăiate peste 150 dintre cei mai frumoși molizi ai parcului. În anii imediat următori celui de-al doilea război mondial, groful și unul dintre fiii săi decedează, fiind înmormântați în parc. După acest nefericit incident, restul familiei se refugiază în străinătate, iar parcul ajunge în proprietatea Gostatului Lechința. Acesta nu apreciază valoarea acestui minunat colț de natură: taie abuziv numeroși arbuști și transformă castelul parcului în depozit pentru cereale și magazine sătești. Între anii 1960-1964, fosta proprietate a familiei de nobili maghiari ajunge la taberele de pionieri, iar din anul 1963 proprietatea este preluată de Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Timp de trei decenii, aici a funcționat Centrul de Cercetări Biologice și Geologice, servind în același timp și ca bază de cercetare a facultății unde studenții desfășoară practica de vară. Din anul 2000, castelul Bethlen din Arcalia si parcul dendrologic Arcalia adăposește Centrul Regional al Francofoniei. Parcul se extinde pe o vastă suprafață, unde cresc peste 150 de arbori și arbuști (autohtoni sau exotici) din diferite zone ale globului (bradul argintiu, molidul caucazian, salcâmul japonez, pinul de mătase, scumpia, nucul american, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, oțetarul, salcâmul japonez, salcâmul, teiul cu frunză mare, chiparosul de baltă etc.).

Suprafața actuală a parcului este de aproximativ 16 hectare, la care se adaugă livada parcului extinsă pe 1 ha și frumosul castel în stil mauro-bizantin care adăpostește o sală de conferințe.

Parcul (fără livadă) are forma trapezoidală, laturile fiind alcătuite din alei, construite din diferite specii: aleea de molid, de brad, de carpen si de salcâm.

Parcul oferă un peisaj de vis. De exemplu:

– arbuștii cu flori roșii, merii, salcâmii etc. înfloresc în perioada aprilie-mai;

– florile multicolore acoperă pajiștile, aleile sunt pline de petale albe;

– verdeața te îmbie la relaxare și contemplare.

Arborii și arbuștii plantați aici, atât izolat cât și în pâlcuri, grupe sau în masiv, sunt specii exotice de interes forestier sau ornamental, iar studierea lor aduce noi contribuții privitoare la cultura speciilor străine din țara noastra. Astfel, parcul dendrologic de la Arcalia are o mare valoare științificaă, didactică și turistică.

Sursa- www.tvbistrita.ro

Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Lasă un răspuns