Orizont în flăcări

"în Texte" by

Ce poate fi mai frumos decât un apus de soare? Acolo unde razele soarelui rămân captive în nonculoare. Se lasă dominat  de mrejele  întunericului, o pată de culoare ce sfidează Universul. Probabil nu te-ai uitat niciodată să vezi ce poveste ascunde apusul, unde parcă speranțele mor atât de frumos, dar care învie în fiecare dimineață. Linia orizontului se transformă într-o iluzie, soarele domolindu-și strălucirea înflăcărată caută punctul unde poate să-și împrăștie culoarea, hm, ce pictor priceput! Oamenii leagă sentimentele de locații, iar apusul pentru mine aduce zâmbet, un zâmbet a unei amintiri „roz”.

Apusul se lasă în tăcere, chiar dacă noi trăim în haos, pașnic parcă acceptă să „ia foc” de fiecare dată și să se stingă atât de plăcut, de atâtea ori, de atâția ani, de atâtea secole…Reprezintă o explozie fină, undeva între real și ireal, un paradox. Mă întreb: întunericule, unde ți-e lumina? Ce vorbesc? Apusul nu are nevoie de cuvinte, se simte, e viu prin culoare, e viu prin noi toți, dar nu-i dăm importanță, nu-l vedem, nu-l auzim, fiindcă apusul cere gramul său de intimitate, se revarsă întru’ totul doar când suntem pregătiți să fim noi înșine, să-l privim și să exclamăm: „Ce frumos!”

Apusul îmi aduce prilej de analizare, o oarecare reflecție a zilei trecute, apusul înseamnă un „trecut”, chiar dacă apare la nesfârșit, parcă de fiecare dată e gata să uimească din nou și din nou, e un spectacol necesar, e un eu, e un tu…

Mai mult portocaliu, puțin mov, ceva roz și parcă și o nuanță roșiatică, care coboară prin mișcări lente spre acel „negru”, se definește a fi apusul, oare de ce după acel zâmbet și acea uimire mă cuprinde melancolia? Să fie „apusul” o latură a suferinței, sau poate ființele sunt prea distrase să se gândească la ziua de mâine, decât să privească spre soarele stins, ce prin acțiuni repetate, de a urca și a coborî ne dă atâtea de simțit. Tu ce trăiești când vezi apusul?

Foto: arhiva personală.

Elevă la Colegiul Național „George Coșbuc", dornică de a-și cunoaște propriul sine prin poezia contemporană. Este o persoană deschisă, pregătită să ofere sfaturi și să accepte la rândul ei!

Lasă un răspuns