Marta Trancu-Rainer s-a născut la 25 septembrie 1875, în orășelul Târgu Frumos din Iași, într-o familie de armeni. A urmat cursurile Institutului Liceal de Domnișoare din Iași până în anul 1894, apoi cursurile Facultății de Medicină din Iași, de unde, după ce a absolvit, vine în București pentru a-și îmbunătăți cunoștințele în medicină, urmând un curs de specializare la Spitalul Colțea, unde studiază anatomie patologică cu Victor Babeș. După cum relatează Neagu Basarab, odată venită la București „primul drum îl face la clinica profesorului George Stoicescu, unde era intern Ștefănescu–Galați, prieten cu fratele ei Grigore Trancu-Iași.

Obține, prin concurs, o poziție de medic secundar în chirurgie. Urmează o serie de probleme și opoziții din partea colegilor de breaslă, nefiind acceptată drept chirurg, pentru că era femeie. Reușește în cele din urmă și începe să profeseze.

Se căsătorește în 1903 cu Francisc I. Rainer, celebrul anatomist şi antropolog, întemeietorul Institutului de Antropologie din România și se mută definitiv în capitală. În 1904 s-a născut unicul copil al familiei Rainer, Sofia.

Odată cu începerea Primului Război Mondial, Marta devine medic militar, primind rangul de maior. Nu renunță la locul unde s-a specializat și reușește să conducă în paralel spitalul Colțea, cel al „Şcolii de Poduri şi Şosele”, precum și Spitalul de Chirurgie instalat în Palatul Regal, spital întemeiat la cererea Reginei Maria.  „Cele două erau mereu împreună în marile spitale şi în spitalele de campanie, în mijlocul răniţilor de război” (dr. V.T. Terenţiu). Marta Trancu-Rainer ajunge să o opereze pe însăși regina Maria care, datorită expunerii la infecțiile răniților, capătă o plagă la mână.

“În perioada 1915-1916, Marta Trancu Rainer devine medicul curant al reginei Maria. Va deveni apoi medicul curant al fiicelor acesteia, mai ales al principeselor Mărioara și Ileana. În aceeași măsură a fost și medicul curant al principesei moștenitoare Elena, cu care va păstra o corespondență amiabilă din anul 1921 până la abolirea monarhiei în decembrie 1947.”

Grija sa față de soldați nu rămâne nerăsplătită nici pe plan sentimental, mulți trimițându-i scrisori de mulțumire. O astfel de scrisoare primește de la un ofițer român, care-i dedică o poezie cu titlul: „Femeia dr. chirurg!” Ofițerul nu este altul decât generalul Mateescu, care-i trimite poezia din „lagărul spital Stralzund” din Germania, în 1917.

 

“În timpuri de astea grele și de vărsări de sânge

Soția își caută soțul, mama copilul și plânge!

Dar sunt femei născute, cu suflet, hotărâte

care nesocotindu-și sexul, cât răul să-l înfrunte.”

Primește la 18 februarie 1919 decretul prin care a fost decorată cu Ordinul „Regina Maria” clasa I-a, semnat de regele Ferdinand și de ministrul Văitoianu. „Dorind a răsplăti meritele D-nei Dr.Trancu Rainer Marta pentru devotamentul deosebit cu care a îngrijit răniții la palatul regal și la spitalul Colțea, a operat și a pansat mulți răniți, dovedind o pricepere și o putere de muncă neîntrecută”. (textul decretului)

Continuă să profeseze ca medic chirurg și după terminarea războiului. Își deschide și un cabinet particular, cu specializare în ginecologie. „La început de secol al XX-lea, era cunoscută în Bucureşti ca unul dintre cei mai buni şi mai solicitaţi medici ginecologi” (dr. V.T. Terenţiu).

Este primită în Academia de Medicină în 1935, recunoscându-i-se astfel activitatea de cadru didactic universitar.

Își pierde soțul la începutul lunii august 1944, iar ea se stinge din viață la 9 ianuarie 1950.

Femeile, până la emanciparea lor în societate, au fost extrem de prost văzute dacă voiau să urmeze studii superioare, în loc să facă 10-15 copii încă de la niște vârste fragede și să aibă grijă de casă. Marta a pornit revoluția femeii în cadrul sănătății.