Paul Moldovan, tânărul care a cucerit China și America prin dans!

0
344 views

Moldovan Paul Cosmin are 26 de ani și este absolvent al Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” Bistrița.  A început dansul în perioada liceului, după vârsta de 18 ani. Prima profesoară de dans a fost Dora Incert la trupa „In Action” Bistrița („Reborn” în prezent). La început a fost focusat mai mult pe concursuri. Își dorea să evolueze cât mai rapid.

Facultatea a terminat-o în Cluj-Napoca. Facultatea de mecanică – specializarea mecatronică. În perioada aceasta a început să predea la Transilvania Dance Center. Iar cea mai memorabilă realizare, fiind și prima dată când a intrat pe o scenă alături de un cântăreț, a fost în cadrul evenimentului Transilvania Music Event unde a performat alături de legendele retro: Nana, Loona, IceMc și Snap! (pentru care a și coregrafiat ).

S-a mutat în capitala țării, București, în anul 2015. A colaborat cu artiști români precum: Andra, Delia, Anda Adam, Carmen Simionescu. Paul a colaborat de asemenea și cu vedete de talie internațională precum Faydee. Branduri: Chio Chips, Coca Cola. Emisiuni TV: 1. Vocea Romaniei 2015 (coregraf Emil Rengle – actualul câștigător Românii au Talent ) 2. X Factor 2016 (coregraf Furnica )3. iUmor 2016 ( Furnica ) 4. Bravo România ( coregraf Bruce ) 5. Next Star (coregraf Oana Cocarta )Concerte, premii muzicale semnificative: MMA 2015 – DeliaForzaZu, 2016 – Anda Adam, MMA 2017 – Faydee (coregraf și dansator ). În 2016 a fost pentru prima dată în Los Angeles pe o periodă de 5 luni de zile. După ce s-a întors a început Faydee World Tour, pentru care a și coregrafiat piesele lansate în perioada în care a dansat pentru el. În vară a filmat scene pentru filmul american cu dans High Strung 2 (director Michael Damian ). În octombrie 2017 a început un contract de un an de zile în China. Dansator și coregraf la un club într-un oraș numit Guangzhou.

În noaptea dintre anii 2017-2018, a dansat pentru unii dintre cei mai faimoși artiști chinezi. Pe aceeași scenă a performat și NE-YO.

În aprilie 2018 a ajuns pentru a doua oară în LA, timp de o lună. Aici a trecut un casting pentru o agenție de talente numită MSA, cea mai mare din Los Angeles. La audiție au participat peste 600 de dansatori.

Ulterior s-a întors în China, unde și-a reluat activitatea. Între timp a filmat un rol într-un film chinezesc cu producție din Hong Kong. Pentru același film a coregrafiat și ultima scenă de dans.

 

Î: Cum ai început să dansezi?

R: Am început să dansez în singura trupă de dans din Bistrița care exista în momentul respectiv și anume In Action, astăzi cunoscută ca Reborn, sub îndrumarea Dorei Incert. Înainte de a începe să dansez, hobby-ul meu era baschetul. Am fost căpitanul echipei județului de juniori U18. Era primul an în care s-a înființat o echipă de baschet în Bistrița care să joace în Liga Națională. Însă am împlinit 18 ani și teoretic nu mai puteam să joc în meciurile oficiale. Ceea ce parcă a fost ca o portiță de ieșire, deoarece simțeam de mult nevoia de o schimbare în viața mea. Amicul meu Vidican Claudiu (,,Delu” ), care făcea parte din trupa In Action în momentul respectiv, m-a pus în legătură cu Dora incert. Aceasta a acceptat să particip la antrenamentele trupei, chiar dacă în momentul respectiv nu figura ca o școală de dans. Țin minte că două antrenamente am stat pe bancă, după care ei au început o nouă coregrafie. Dora mi-a spus că e timpul să încerc și eu. Mi-a plăcut la nebunie, și nu credeam pe atunci că îmi va schimba atât de mult cursul vieții.

Î: De unde vine această pasiune?

R: Mereu mi-au plăcut emisiunile cu dans de genul „American Best Dance Crew” sau filmele precum „You got served”, „Step Up” etc. Cred că ele mi-au stârnit această pasiune. Acasă încercam să mai învăț și să repet mișcări pe care le vedeam prin diverse locuri.

 

Î: Pe lângă dans, ai și alte pasiuni care își aplică gramul de talent?

R: Cam în aceeași perioadă în care am început să dansez, am încercat să îmi creez și propriile logo-uri sau design-uri de care mai aveam nevoie pentru trupa de dans. Practic am crescut ambele pasiuni în același timp. Chiar și în prezent lucrez ca și graphic designer când mai am cereri. Timpul nu îmi mai permite să îmi promovez acest mic business, însă mereu o fac cu mare drag, și de multe ori pierd ore întregi pe YouTube urmărind tehnici diferite sau urmând tutoriale.

O altă pasiune ar fi categoria foto-video. Până și masterul am ales să îl fac în Producție Multimedia și Audio-Video, ca să adaug mai multe cunoștinte peste cele actuale de design și să pun bazele pentru foto-video. Mereu când pun mâna pe un DSLR simt o anumită satisfacție, cred că ar trebui să îmi achiziționez propria cameră curând.

 

Î: Câți ani de experiență ai în domeniul dansului și cu ce ai rămas în urma lor?

R: Am început în februarie, 2010 în clasa a XI-a. Însă pot spune că am luat toată treaba în serios doar din al treilea an de facultate când am decis că după terminarea politehnicii să mă mut în București ca să îmi urmez pasiunea. Până atunci a fost doar un hobby.

Dansul m-a învățat că mereu ești capabil să îți depășești limitele. Atât fizice cât și mentale. Iar lucrând în această industrie, am înțeles destul de bine că toți oamenii sunt diferiți; nu trebuie să ne reflectăm propriile așteptări asupra celor din jurul nostru (în special când am  început să caălătoresc și să întâlnesc culturi și nații diferite ), ci ar trebui să înțelegem și să acceptăm ideea că mulți vor avea opinii diferite față de ale tale sau vor acționa cum nu ne așteptăm. Chiar dacă probabil asta e mai mult o lecție de viață, eu am învățat-o prin intermediul dansului.

 

Î: Te-ai gândit să îți deschizi școala ta de dans?

R: Aceasta e o întrebare întâlnită destul de des. Mulți apropiați sunt de părere că în cele din urmă acesta va fi drumul meu în viață, însă sunt ferm convins că am să îi dezamăgesc . Nu îmi place atât de mult să predau regulat, am încercat de multe ori să țin cursuri săptămânal însă la un moment dat mă plictiseam sau simțeam că nu mai ofer cursanților 100%, așa că preferam să pasez grupa colegilor mai pasionați de teaching. În locul a 4-8-12-x cursuri normale pe săptămână, prefer să țin un workshop mai mare o dată la ceva timp ca să împărtășesc din energia și experiențele mele din industrie.

Am ajuns să mă cunosc foarte bine și să îmi conștientizez abilitățile; sunt teacheri mai buni și mai pasionați decât mine, așadar locul meu este pe scenă.

 

Î: Care sunt cele mai memorabile momente de  pe scenă?

R: Categoric prima competiție națională „ Cupa Liceelor” cu propria trupă numită B-Cult, când după doar un an de când am început să dansez am reușit să obținem locul 2, competiția fiind foarte strânsă. Și nu am cum să uit prima dată când am intrat pe scenă alături de un artist sau momentul de bucurie pe care l-am avut când am trecut casting-ul pentru Vocea României.

 

Î: Care sunt locurile pe care le-ai vizitat prin intermediul dansului și nu credeai vreodată că o să le vezi?

R: Categoric Dubai și China. Niciodată nu mi-am imaginat că primul concert alături de Faydee va fi în Dubai sau că voi ajunge să lucrez un an de zile în China. Dar viața e plină de surprize și cred că e foarte important să nu ne fie frică de a ne asuma riscuri. Riscuri fără de care cel mai probabil nu vedeam sau trăiam nici un sfert din experiențele trăite până în prezent.

 

Î: Cum este să lucrezi cu vedetele?

R: În primul rând sunt și ei oameni ca oricare alții. Atât că meseria lor implică de cele mai multe ori utilizarea laturii artistice și nu a celei raționale ca în majoritatea celorlalte job-uri, iar că rezultatele muncii lor aduc într-o anumită măsură, pe lângă partea financiară, și faima. Această faima în principiu doar amplifică sau arată adevăratele trăsături ale persoanei în cauză, de aceea unele experiențe pot fi mai mult sau mai puțin plăcute.

 

Î: Care au fost cele mai importante parteneriate cu vedetele internaționale sau naționale?

R: Categoric cu artistul australian Faydee. Am început colaborarea alături de el în ianuarie 2017, având primul concert în Dubai, după cum spuneam. Această colaborare mi-a adus extrem de multe experiențe și oportunități unice până în momentul respectiv. Pe langă faptul că am călătorit în foarte multe țări prin intermediul Faydee World Tour, am avut și ocazia de a-i coregrafia piesele lansate în acea perioadă, iar pe lângă asta, am coregrafiat și momentul său de la Media Music Awards 2017.

 

Î: Ce ai vrea să faci pe viitor? Care e proiectul tău cel mare?

R: Tind să ajung cât mai departe, de aceea îmi doresc ca în scurt timp să pot performa alături de marii artiști ai lumii. Dacă e posibil Ariana Grande, dar mă mulțumesc și cu Chris Brown. (râde)

 

Î: În ce sens ajută dansul un adolescent?

R: Pe mine m-a ajutat să mă dezvolt enorm ca persoană. Mi-a adus o doză în plus de disciplină, mi-am înlăturat timiditatea și frica de competiție pe care am avut-o înainte de a începe acest capitol. Plus că mi-a adus o sete de informație. La început voiam să aflu cât mai multe despre stilurile de dans, după care au început să mă intereseze tot mai multe domenii și am început să mă preocup mult mai mult de dezvoltarea mea personală. Cu alte cuvinte, am început să îmi manageriez mult mai bine timpul.

 

Î: Ce mesaj ai pentru adolescenții și tinerii care doresc să urmeze cursuri de dans?

R: Să o facă fără ezitare. Îi costă o oră sau o oră jumătate din viață pentru a încerca prima oară să danseze. Și poate după acest prim curs își vor găsi un nou hobby care fără doar și poate, are doar beneficii. Iar pentru cei care deja dansează și doresc să transforme asta într-o profesie, aș putea să le spun doar să nu renunțe. E un drum plin de obstacole, frustrări și momente debusolante, însă sentimentele de după fiecare reușită, nu pot fi descrise; să scape de fricile că nu sunt destul de buni, sunt cazuri în care ideea asta e doar în capul lor (sfatul ăsta e și pentru mine), și eu de multe ori am fost surprins că am trecut audiții la care am participat cu ideea că merg doar pentru experiență, sau că efectiv nu făceam nimic în acel moment al zilei și ziceam că „Încercarea moarte n-are”.