Viitorul sună promițător, așa-i? Tehnologia este expresia și manifestarea imaginației noastre. Și cum Einstein spunea că imaginația ne poartă peste tot în timp ce logica ne duce doar dintr-un punct în altul, ne putem aștepta la un viitor multidimensional. Epoca de Mâine nu prezintă doar internet mai rapid și telefoane cu memorie mai mare. Ceea ce urmează este uimitor!

Când aveam 8 ani i-am cerut tatei să conduc și eu prima dată mașina. Tata mi-a răspuns: -Ești nebun? Ești prea mic! Nu ajungi la pedale! Nu ești pregătit!

-Dar tată, până ajung eu mare, în 10 ani, mașinile se vor conduce singure!  Anii au trecut. Companiile Tesla și Google se întrec în a scoate cele mai bune variante de mașini fără șofer. Bazate pe un computer sofisticat capabil să perceapă semnele de circulație și să se adapteze în trafic, mașinile viitorului vor reduce din cheltuielile firmelor mici și mari, iar producția va crește exponențial.

Ador robotica. Din acest motiv mi-am ales Facultatea de Mecatronică la Politehnica din București. Împreună cu echipa mea de studenți am făcut în primul an de facultate un robo-valet. O mașinuță autonomă cu un braț mecanic ce este capabilă să mute paharele pe masă. Pentru anul următor ne dorim deja să lucrăm la un robo-bucătar!

Ce văd în viitor? În anul 2028, ne vom deplasa cu mașini electrice prin oraș, iar acestea vor alcătui din totalul autovehiculelor un procent de 80%. Majoritatea obiectelor din casă vor fi conectate la internet și acestea vor fi obiecte precum mașina de spălat, cuptorul cu microunde, aspiratorul și multe altele, având software-uri ce își vor descărca singure update-urile. În timp ce casa va fi încuiată cu un cod PIN din telefon, vom călători cu mașini teleghidate de internet și GPS. Șoferia va fi o opțiune pentru pasionați.

Telefoanele se vor îndrepta spre conceptul de holograme. Ne vom putea vedea amicii în  3D ieșind din telefon. În cluburi și la prieteni acasă se va extinde conceptul de Hologram Party! Vom avea plăcerea să dansăm alături de vedete de mult decedate și să ne bucurăm de un spectacol fantastic de lumini și peisaje. Realitatea virtuală se va combina cu hologramele. Vom participa în carne și oase în jocuri cu inteligență artificială bine pusă la punct și vom putea pătrunde în tărâmuri ce nu pot fi explorate în viața reală.

Un sistem de operare controlat din primărie pentru fiecare oraș nu este exclus. De la roboți programați și teleghidați să tundă iarba din parcuri și să curețe străzile, până la cei care vor repara drumuri, poduri, canale și instalații electrice.

Fiecare familie va avea o dronă inteligentă fabricată pentru a face fotografii, filmări din unghiuri greu accesibile omului. Selfie-urile vor fi de domeniul trecutului. De la drone care plimbă câini și care livrează obiecte cu greutate redusă, până la drone medicale și polițiste bazate pe un sistem teoretizat de mine. Bazat pe GPS, un roi de drone pleacă de pe un spital către locul de unde s-a efectuat un apel la 112. Acolo dronele dotate cu cameră video și sistem audio, vor ajuta un paramedic din fața computerelor să transmită informațiile necasare martorilor unui accident, martorii putând să se folosească de o cutie medicală livrată.

Citeam cu maximă atenție cărțile futurologului Michio Kaku despre injecții cu naniți care vor putea servi ca anticorpi în corpul uman. Și cum nu am uitat de natură, văd un mecanism automatizat să poată planta și uda orice tip de plantă în fiecare moment. În camera mea de cămin anul acesta doresc să lucrez la un robot care să îngrijească florile.

Cum ar fi să vă salvați ce amintire vă doriți? Genial, nu? Putem retrăi din altă prismă trecutul nostru frumos și putem să ne înțelegem originile. Universități mari concurează pentru a dezvolta aparate RMN capabile să citească gânduri și visuri, iar apoi să le salveze.

Bibiliotecile online vor fi dotate cu inteligență artificială capabilă să ne traducă orice carte ne dorim.  Televiziunea și Internetul într-un final vor fuziona pentru totdeauna și în acel moment, fiecare om de pe Terra va avea acces la o rețea mult mai mare.

Vom fi fericiți când în casă vom avea un robo-valet care să ne aducă o ceașcă de cafea la pat. De la frigiderul care îți poate servi mâncarea la masă până la robotul ce îți spală vasele.

Energia electrică va fi obținută prin metodele convenționale de la hidrocetrale și eoliene până la fuziunea nucleară, o metodă de obținere a energiei rapidă și foarte productivă, dar ce necesită cercetare.

Ziua în care ne vom putea proiecta organe artificiale va fi ziua în care vom putea primi a doua șansă la o viață normală. Politica și economia statelor vor fi influențate exponențial de următorii ani de tehnologie.

 

Marian-Dorin Nițor, student la Facultatea de Mecatronică Politehnică București

Articolul precedentBătălia de la Călugăreni
Articolul următorMi-am aruncat inima la câini
Student la mecatronică, Universitatea Politehnica București, pasionat de robotică, știință popularizată și literatură Sci-Fi, consilier educațional, este un iubitor al psihologiei, leadership-ului și scrisului. În conflictul dintre umaniști și realiști, acesta continuă să demonstreze unificarea dintre imaginație și logică. Adoră călătoriile lungi, puzzle-uri și strategia, filozofia și simbolistica, dar mai ales, provocările intelectuale din știință și tehnologie.