În noaptea de 12 spre 13 august, a avut loc fenomenul astronomic cunoscut drept centura de meteori Perseide, și pe care, noi, echipa POV21, alături de coordonatorul Găvrilă Urs, l-am sărbătorit prin intermediul unui party în aer liber, ce s-a desfășurat pe Aerodromul din Unirea.

A fost o seară minunată, în care ne-am putut pune nenumărate dorințe, urmărind  traiectoria stelelor căzătoare, care au ajuns, într-un final, să  se piardă în sistemul nostru solar; asta după ocaziile scurte în care am avut șansa de a le observa.

Star Party Perseide de anul acesta a fost  un eveniment reușit, atingându-și scopul principal – acela de a ne bucura  privirile cu minunățiile astrale,  în primul rând datorită vremii; după ce bezna a acaparat Pământul, norii s-au evaporat, parcă din senin, permițându-ne astfel  să studiem cerul într-o manieră amatoricească, dar care a reușit să stârnească interesul numărului mare de persoane prezente.

Telescoapele puse la dispoziție ne-au permis să avem o imagine mai amplă, dar în același timp compactă, asupra aștrilor și planetelor despre care Găvrilă Urs a avut  plăcerea de a ne relata.

Acesta ne-a oferit ponturi utile, precum: modul în care putem descoperi  Steaua Nordului, constelația Cassiopeia care ne-a ghidat înspre descoperirea focarului Perseidelor; am mai aflat despre Triunghiul de Vară, care a jucat un rol vital în viețile geografilor și aventurierilor din secolul XVI, respectiv XVII, pe urmă ne-a caracterizat planetele: Marte, Jupiter, Saturn. Cu laserul astronomic, de asemenea, s-a trecut în revistă și Galaxia Andromeda, alături de constelația care îi poartă numele.

Informațiile aflate, referitoare la Perseide, au fost deosebit de interesante:

Ar trebui să vedem cam una pe minut, în medie; acele particole de 1 sau 2 milimetri fac dâre foarte mari de lumină, pentru că ele circulă prin atmosfera noastră cu 50-60 km/s. Ca să vă imaginați ce însemnă asta, gândiți-vă că de 3000-3500 de ori mai rapid decât viteza cu care mergem noi cu mașinile în mod normal. Chiar dacă sunt foarte mici, ele ard foarte violent, generând acea dâră luminoasă. Dacă am fi în apropierea lor, practic, ne-ar arde.

 

Focul de tabără mult așteptat ne-a mai încălzit puțin, căci deja de la o vreme încoace răcoarea nopții începuse să ni se strecoare printre oase; astfel, am rezistat până dimineața, discutând – uneori chiar contrazicându-ne, pe tema Universului, a materiei, planetelor, Teoria Big Bang… și încă mai câte!

În cele din urmă ne-am distrat, ca de fiecare dată, lăsându-ne purtați  de vraja muzicii, și, cu tot curajul, ne-am lansat într-un karaoke de excepție, în atmosfera – de data aceasta  arzătoare –  a focului de tabără.