De 3 ani de zile agenda publică este fracționată de două inițiative ce macină societatea românească. Coaliția pentru Familie a depus în anul 2015 o propunere de modificare a articolului 48 din Constituția României. Articolul 48 definește noțiunea de familie în jurisprudența românească ca uniunea liber consimțită între soți.

Coaliția pentru Familie, mișcare susținută de ONG-uri majoritar religioase dorește ca „normalitatea biblică” să fie transpusă în textul constituțional, având la baza propunerii lor girul al 3000000 de semnatari români.

Din surse interne, cât și din declarațiile politicienilor români un referendum pe tema redefinirii familiei va avea loc la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie a anului 2018.

Cum să ne poziționăm?

Votul nostru contează și suntem de părere că acesta trebuia dat cu multă responsabilitate. Drepturile omului nu se supun la vot. Vom aborda împreună felul în care noi cei care posedăm drept de vot ar trebui să ne poziționăm la urne.

Boicotul – soluția fetei Morgana

În spațiul public diverși activiști LGBTQ, formatori de opinie și ONG-uri au ridicat în slăvi metoda referendumului ca mod de abordare ce ar „salva” România de o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Aceștia au luat în calcul faptul că pragul de 30 de procente de participanți la vot ar reprezenta un prag ușor de atins de către inițiatorii inițiativei cetățenești, iar validarea sa ar fi floare la ureche.

Prezența la urne în România este dezastruoasă pentru o țară din Uniunea Europeană. La alegerile europarlamentare din 2009, numărul de români prezenți la secțiile de votare a fost de 29 de procente, iar în 2014 de 30 de procente. Importanța acordată de România acestui drept democratic este sub medie și aceasta reprezintă unul din motivele pentru care pragul minim necesar pentru validarea referedumului nu va fi atins.

În cazul în care, prin abstracție, acest prag ar fi atins, iar boicotarea ar fi aplicată, inițiativa Coaliției pentru Familie ar fi legitimată de numărul infim de potrivnici ceea ce ar adânci derapajul social și ar pune în dificultate libertatea unei comunități minoritare în România și nu numai.

Votul – exercițiu responsabil al cetățenilor

Votul este actul fundamental prin care putem recunoaște și evalua cât de bine aplicate sunt principiile și valorile democratice într-o țară. Acest drept pentru care mulți și-au pierdut viața nu reprezintă doar un act democratic sau un drept, ci și o obligație asumată de cetățenii unei țări atunci când printr-o propunere sunt afectate în mod direct viețile oamenilor.

A vota pentru sau împotriva Coaliției pentru Familie, în mod responsabil și conștient de efectele acțiunilor tale, reprezintă o obligație reală de care viitorul României se agață acum. Votul va arăta câți oameni susțin cauza celor din Coaliția pentru Familie și câți își doresc o țară axată pe individ și mai puțin pe interesele unui grup religios.

România mai are multe de învățat pentru a deveni o democrație veritabilă, însă suntem conștienți că impicându-ne în mod responsabil vom evolua mai încet, dar bine.