Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat sâmbătă, 23 iunie 2018, campania #EUandME, în cadrul Festivalului Pelicam, conform unui comunicat de presă remis de Calea Europeană.

Campania #EUandME se adresează cu precădere tinerilor și se derulează în cele 28 de state membre pe o perioadă de 18 luni. Ea include producția și difuzarea, în special pe rețelele sociale, a unor filme de scurt-metraj realizate de cineaști cunoscuți la nivel european, organizarea unui concurs pentru tineri regizori, precum și evenimente organizate în toate statele membre.

Am ajuns și la Bacău

Pe 2-3 august 2018 la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Litere a avut loc Școala de Vară „Strategii de Comunicare Mediatică în Contextul  Alegerilor Parlamentare 2019” organizată de Centrul Europe Direct, Centrul de Jurnalism Independent și Universitatea „Vasile Alecsandri” la care s-au alăturat participanți din zona ONG (Asociația Clubul Expresia Ideii, Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România), elevi, profesori și studenți.

Acestia au abordat subiecte de interes ca bunele practici în domeniul jurnalismului, diferența dintre jurnalismul profesionist și jurnalismul cetățenesc, felul în care se face o știre.

În același timp, participanții au fost puși să scrie o serie de strategii prin care se pot promova viitoarele direcții de activitate ale Uniunii Europene pentru că România se pregătește să ocupe timp de 6 luni președinția Consiliului Uniunii Europene, cât și alegerea candidatului ideal care să reprezinte voința cetățenilor români în Parlamentul European.

La răscruce de drum

Participanții au punctat nevoia informării publicului cu privire la valorile Uniunii Europene și necesitatea participării la vot, unul din obiectivele campaniei Uniunii #EUandME. Asociațiile și studenții Universității au identificat și o nevoie acută a promovării pe agenda publică a drepturilor omului puse în pericol de instabilitatea politică ce este prezentă în multe dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România a identificat nevoia respectării comunității păgâne din România și din diaspora, având în vedere influențele venite din partea islamului și a fundamentaliștilor creștini, care doresc impunerea unei anumite dogme ca normă socială.

Cosmin Olteanu