De dragul liberei exprimări și a unei perspective adecvate POV21, voi prezenta ce au de spus câțiva dintre cei care, locuind în apropiere, au fost martorii acestui eveniment, dintre cei veniți din toată țara, din afara țării și le dăm ocazia și autorităților locale să-și expună opinia. Evident, toate acestea pentru a afla cât de bun a fost evenimentul și dacă și-a meritat banii și timpul investit.

Untold Festival. Pentru cine este pe lângă subiect: este cel mai mare festival de muzică din România și se desfășoară în fiecare an pe Cluj Arena, în orașul Cluj-Napoca, din 2015 încoace. Constă în patru zile cu muzică în genul Electro, Dance, Trance, Techno, etc. facilități, activități și modalități de distracție, dar și de relaxare, alături de un număr mare de artiști din toată lumea. Bugetul festivalului este de milioane de euro, crescând de la an la an. În creștere, cu fiecare an, este și numărul de spectatori, exprimat în zeci, chiar sute de mii de oameni, iar atracția străinilor crește – venind în număr tot mai mare.

            În acest an din 2 până în 5 August, în centrul Clujului, am putea spune că distracția a fost la ea acasă. Dar făcând abstracție de tot ce este promovat în mod normal – adică de mondenități, estimări cât mai exacte, interviuri cu celebritățile care au fost prezente și orice alte aspecte de ordin politic sau economic care ar fi de interes public – propun o perspectivă lipsită de intenția de a aduce o lumină implicit bună sau proastă asupra festivalului; o analiză retrospectivă a acestuia.

De dragul liberei exprimări și a unei perspective adecvate POV21, voi prezenta ce au de spus câțiva dintre cei care, locuind în apropiere, au fost martorii acestui eveniment, dintre cei veniți din toată țara, din afara țării și le dăm ocazia și autorităților locale să-și expună opinia. Evident, toate acestea pentru a afla cât de bun a fost evenimentul și dacă și-a meritat banii și timpul investit.

            Concentrat asupra opiniei tineretului, dar luând în atenție ceea ce ar avea de spus despre acest festival și cei mai în vârstă. În urma sondajului de opinie realizat, experiența Untold reiese ca fiind una plăcută, interesantă, „ceva magic”, însă există și nemulțumiri, unele dintre acestea fiind asupra unor aspecte care țin nu doar de festival, ci de însuși modul în care ne afișăm noi, ca țară, în fața Europei și a lumii întregi.

Numărul de „untoldiști” a fost impresionant… . Majoritatea celor prezenți au fost dornici de a trăi experiența UNTOLD pe parcursul tuturor zilelor alocate. Au fost dornici de distracție, de muzica preferată sau de timp petrecut cu prietenii. Fiind considerat atât „Cel mai mare festival de muzică din România”, „Cel mai ieftin festival din Europa”, „Aglomerație”, „Interese economice”, „Muzică infernală”, constituie subiectul unei polemici, dar și pretext pentru distracție și momente de neuitat.

Rezumând opiniile adunate despre impactul evenimentului, despre experiența celor care s-au bucurat, despre organizare, atmosferă, muzică, distracție, relaxare, decor dar și prețuri și multe altele, majoritatea au fost de genul: „Abia aștept să fie și la anu’!”, „Foarte fain!”, „Chiar m-am distrat!”, “Lovin’ it!”, „Am fost în toți anii și în fiecare a fost tot mai bine. Îmi place decorul foarte mult… Prețul a fost OK. Clar, vin și anul viitor!”, “It was amazing!”, „A meritat!”, „Prețul bun, comparativ cu cele din alte țări.”

Te-ai întrebat vreodată cum este să lucrezi la UNTOLD? Se pare că acolo distracția poate fi îmbinată cu munca:

            „Am fost la scena Alchemy by Absolut, în backstage. A fost foarte fain! Atmosfera a fost plăcută… Mulți străini, dar majoritatea știau engleză, m-am descurcat și a fost OK. La unii artiști a fost foarte multă lume și multă agitație. Am lucrat, dar chiar m-am și distrat. Dar… cu cei cu care am lucrat, unora nu le prea place acest gen de muzică și stăteau drepți, crispați, nu înțeleg de ce să fii așa când te-ai putea distra sau cel puțin să te bucuri de atmosferă, de decor, mâncare sau de experiența din spatele scenei de care am avut parte.”-anonim

„Am stat cam în centrul festivalului, la Infopoint. M-am dus în ideea de a lucra, dar am avut parte, pe lângă banii pentru munca depusă, și de bani de cheltuială primiți expre pentru a avea tot ce-mi trebuie acolo. Din 96 de ore, am lucrat 20, iar în restul de 76 am văzut toate scenele, o mare parte din concerte. Toți care am lucrat acolo am prins o zi liberă, a mea a fost Duminică. Pentru mine, UNTOLD-ul a fost o experiență super faină și pare genul de festival unde ai de ales… . Nu-ți place ce auzi la main stage? Mai ai multe alte scene cu mixaje la diferite genuri de muzică, de la Rap, la Rock, Techno, Reggae, Electro și multe altele. E ceva ce merită trăit! Am avut și probleme, în principal cu românii… Nu străinii care poate au fost la alte festivaluri gigantice comparativ cu UNTOLD au constituit o problemă, ei nu au venit să facă reclamații pentru o brățară sau o tură gratuită în vreun carusel, ci au venit românii cu brățările câștigate. Ei au avut cele mai multe nemulțumiri și plângeri. Privit ca întreg, apreciez cel mai mult organizarea și atmosfera… Au fost foarte bune! Chiar dacă au apărut pe alocuri probleme din cauza informațiilor pierdute în detalii. Pe scurt: am lucrat, m-am distrat, am cântat, am dansat și urlat și acum sunt mai mult legumă decât om.”- anonim

,,Untold? Un eveniment WOW, alături de prietenii m-am simțit foarte bine plus că m-am întâlnit cu prieteni pe care nu i-am văzut de mult timp și nici nu știam că o să fie acolo. Organizarea a fost una exemplară, particip pentru a treia oară la acest eveniment, mereu rămân surprinsă plăcut.”- Cătuna Anca

Ce părere credeți că au cei care locuiesc în zona unde a fost găzduit evenimentul?

„Mi-a plăcut!”; „Nu prea am dormit!”; „Speram să se țină altundeva măcar în acest an. Nu mi se pare normal ca un astfel de festival… cu muzica la atâția decibeli să fie ținut cu zi, cu noapte în centrul unui oraș.”; „M-am simțit ca în centrul capitalei!”; „Au fost enorm de deranjante pregătirile! Mai ales probele de sunet, nu aș putea să numesc ce am auzit atunci nici muzică, nici măcar zgomot… A fost ceva pur și simplu inuman!”; „De acasă am auzit perfect muzica, vedeam luminile. A fost interesant!”.

 

Doi tineri polonezi, foarte încântați și mulțumiți, veniți la UNOTLD pentru prima dată își exprimă părerile exclusiv pentru POV21:

  • Versiunea originală:

Q: How was the festival?

A: It was amazing, it was really-really good, everything was great! Organization was really good, the food was amazing, the drinks were good… cheap in comparison with other festivals in another countries. We were at other festivals and it was more expansive.

Q: Can you give me a concrete example for a price comparison?

A: In comparison with other festivals like Tomorrowland or Gràcia we had here more choice of food, drinks, more shops and it all was cheaper and better. We’re Polish but we live in England. We had two double Vodka Red Bull. It was 30 English Pounds, in my city you won’t even get one for this money and… about 4-5 Pounds for a pizza it’s okay.

Q: What impressed you the most?

A: Something I liked a lot were some chill areas. During the day you can chill. There were lots of hammocks and lots of space. Entertainment, you have ping-pong, games, playground for kids. Not only the music but lots of different things. It was not just the stage, were lots of other things to do, especially the bicicles.

Q: Can you describe in two-three words the impact of the event on you two?

A: We had fun and a great time! We definetely wanna come back. Maybe next year and we’ll bring all our friends!

Q: Okay. Thanks a lot for your time! Want to add something? Something as a fact, maybe something untold or something you see interesting and want to share with us.

A: Yeah, a thing… They need to advertise more because we never heard of it before. I’m sure you have enough people here but… Before few months we never heard about it. As a four years old European event in England it’s still unknown. When we said we go to UNTOLD everybody was What? Where is it? However, it was amazing!

Traducerea:

Î: Cum vi s-a părut festivalul?

R: A fost uimitor, a fost într-adevăr foarte bun, totul a fost minunat! Organizarea a fost foarte bună, mâncarea a fost uimitoare, băuturile au fost bune… ieftine în comparație cu alte festivaluri din alte țări. Am fost la alte festivaluri și costurile au fost mult mai mari.

Î: Mi-ați putea oferi un exemplu concret pentru o comparație a prețurilor?

R: În comparație cu alte festivaluri precum Tomorrowland sau Gràcia am avut mai multe opțiuni pentru mâncare, băuturi, mai multe magazine și totul a fost mai ieftin și mai bun. Suntem polonezi, dar trăim în Anglia. Ne-am luat două cocktailuri Vodka Red Bull duble. Au costat 30 de lire sterline, în orașul meu nu vei obține nici măcar unul la acest preț și… cam 4-5 lire pentru o pizza, e bine.

Î: Ce v-a impresionat cel mai mult?

R: „Mi-au plăcut foarte mult câteva zone special amenajate pentru odihnă. În timpul zilei te poți relaxa. Au fost o grămadă de hamacuri și mult spațiu. Divertisment, tenis de masă, jocuri, loc de joacă pentru copii. Nu numai muzica, ci și o mulțime de lucruri diferite. Nu era doar scena, au fost o mulțime de alte lucruri de făcut, în special bicicletele de închiriat.”

Î: Puteți să descrieți în câteva cuvinte impactul evenimentului asupra voastră?

R: Ne-am distrat și ne-am simțit foarte bine! Cu siguranță ne dorim să ne întoarcem anul viitor și ne vom aduce toți prietenii!

Î: Bine. Mulțumesc pentru timpul acordat! Doriți să adăugați ceva? Aveți ceva ieșit din comun de spus? Ceva ce considerați interesant și ați vrea să ne împărtășiți.

R: Da, un lucru… Trebuie promovat mai mult evenimentul, pentru că nu am mai auzit de el până acum. Sunt sigură că aveți suficient de mulți oameni care vin, dar… până acum câteva luni nu am auzit niciodată despre acesta. Fiind un eveniment recunoscut și promovat la nivel European, în Anglia este încă necunoscut. Când am spus că mergem la UNTOLD, toată lumea a reacționat Ce? Unde este? Cu toate acestea, a fost uimitor!

Teglaș Dan Paul – Experiența UNTOLD a unui polițist aflat în timpul serviciului. „Regim comunist” în care ești parțial privat de dreptul și obligația de a-ți desfășura activitatea.

„Vreau să-mi spun părerea! Mi se pare absolut un regim de tip comunist, pentru că în țara noastră un polițist care trebuie să își desfășoare activitatea atât aici, în mijlocul drumului, cât și după aceste garduri să nu aibă acces în timpul serviciului. Nu este doar punctul meu de vedere, este opinia mai multor polițiști și a mai multor cadre care dețin legitimații în folosul dumneavoastră și în folosul fiecărui om. O prostie! Îmbrăcat în uniforma care reprezintă o anumită instituție de stat să fim nevoiți să purtăm această mizerie pe mână ca să pot să intru, fiind repartizat aici.

Subliniez, în timpul serviciului, nu în timpul meu liber. Eu ca polițist, îmbrăcat în uniformă, stând aici, afară, dacă acolo se întâmplă ceva, nu am dreptul să intervin fără chestia asta pe mână – fără brățară. Într-o țară civilizată, la un astfel de festival, nu cred că există așa ceva!

Pur și simplu nu aș avea cum să mă duc să mă distrez îmbrăcat în uniformă, cu pistolul la mine sau cu cătușele. Nu am fost și nu sunt aici pentru distracție, poate înăuntru trebuie să patrulez, poate se întâmplă ceva… Mi se pare o prostie, mie și altor colegi de-ai mei să ne trebuiască chestia asta (brățara).

Este ceva puțin opus distracției, dar asta este experiența UNTOLD a unui polițist aflat în timpul serviciului în a 4-a zi a festivalului. Este opinia multor polițiști din Cluj-Napoca și a multor alte cadre reprezentative pentru țară și în folosul acesteia. Sper să fie auzită… și să ajungă cât mai departe! Nu se implică nimeni și uite, eu stau aici și la fel și colegii noștri, doar au stat și s-au uitat peste gard ce se întâmplă. Repet, asta în timpul serviciului, în uniforma și în folosul statului, al legii și în folosul fiecăruia dintre cetățeni. Nu zic: dă-mi brățară în timpul liber să mă distrez. Dacă apare un incident acolo… Dacă aș fi pus fără brățară, stau și mă uit de aici, nu?

Într-o țară civilizată nu cred că ar fi ceva normal chestia asta, dar… din păcate… aprobări peste aprobări inutile și aiurea. În rest, festivalul mi s-a părut că a fost de nota zece!”- Afirmă polițistul Teglaș Dan Paul

Concluzionând, sper că ce a fost nespus a ajuns suficient de detaliat. Legat de atmosferă, decor, organizare, prețuri, muzică, locație, etc. părerile sunt subiective, au fost preluate, nu prelucrate și variază, dar în raportul dintre „Aglomerație” și „Mi-a plăcut!” răspunsurile duc spre o viitoare a V-a ediție a UNTOLD-ului care este așteptată și dorită de majoritatea. Desigur, există și așteptări cu privire la îmbunătățiri. Nu doar festivalul în sine ar putea fi mai bun pe viitor, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că fiecare dintre noi am putea fi mult mai deschiși la diversitate, la o societate a viitorului, indiferent de locul în care ne aflăm, de funcția sau de statutul nostru în societate și toate astea față de oricine din țară și din afara acesteia.

Oniga Dawis

Bontaș Gina

Articolul precedentArta vestimentară sculptată de maestra Tina Olari
Articolul următorIubește întunericul ca să te transformi în lumină
„Libera me de ignem fidem scriptum est enim in ortum tenebris...”✌?? Student U.B.B. ~ Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Bună! Pe lângă educație, mă pasionează arta, scrisul - arta cuvântului - în mod special. Ador filosofia, ficțiunea, paranormalul, groaza, misterul, drama și îmi place să scriu, atât în proză, cât și în versuri. Valorific, prin cât mai multe detalii și, preponderent, prin narațiune subiectivă: acțiunea, impactul, latura moralizatoare și varietatea interpretărilor oferite unui text. De asemenea, în poezie, cultiv simbolism, o estetică a urâtului patologic, tristețe, nostalgie și profunzimea emoției încifrate. Îmi doresc să plasez cititorul în centrul poveștii ori să îl pun pe gânduri; să ofer idei, momente, perspective, teme și motive de reflectare sau contemplare.