Fiecare personalitate își are locul sufletului, locul din care a pornit și locul în care vrea să se întoarcă regăsindu-i pe cei dragi, regăsindu-și rădăcinile. Fie că sunteți din județul Bistrița-Năsăud sau un numai, stiți că marele poet reprezentativ pentru România, „vocea țărănimii”, dar și a iubirii și naturii, s-a născut în Hordou.

Denumirea de Hordou a satului este atestată până în anul 1925, atunci când este înlocuită cu cea de Coșbuc, în memoria marelui nostru poet. După părerea mea, cea dintâi denumire, echivalentul din limba maghiară cu noțiunea de „butoi”, este ilustrativă pentru așezarea geografică a satului nostru, într-o mică depresiune.

Trecând peste scurta sinteză istoric-geografică, ce face satul Coșbuc atât de special și de ce ar merita să fie vizitat? Iată, câteva dintre motive:

Dacă sunteți pasionați de frumos, natură, trebuie să faceți o vizită în această vacanță Coșbucului. În vecinătatea Sălăuței, râul care traversează satul, se află moara lui George Coșbuc, menționată în câteva dintre poezii și păzită parcă de plopii acestuia, încă falnici în tabloul Coșbucului. De asemenea, foarte aproape de sat, la doar zece minute distanță, traversând o punte și urcând câteva scări puteți ajunge să priviți minunata panoramă a satului.

De departe cel mai important obiectiv turistic al Coșbucului este Muzeul Memorial „George Coșbuc”, vizitat zilnic de mulți turiști. Poetul nu este prezent doar în operele sale literare, ci și în tot ceea ce se află în muzeu, obiecte care l-au urmărit de-a lungul vieții sale. Pe lângă acest fapt, intrând în muzeu, intrăm în veacul trecut, admirând toate obiectele indispensabile acelei perioade.

Un obiectiv turistic valoros, totodată, este podul care leagă Coșbucul de pe o parte și de cealaltă a Sălăuței, numit „Podul iubirii”. Acesta a fost construit pe timpul grănicerilor și, fiind întreținut, mai dăinuiește și astăzi. De asemenea, îl puteți vizita și vă puteți închipui la câte sentimente exprimate a fost martor.

Ultimul, dar nu cel din urmă motiv, este căldura oamenilor din Coșbuc cu care își primesc fiecare turist. Coșbuceanul este un păstrător al tradiției, gospodar, credincios și un om mândru de tot ceea ce i-a hărăzit Dumnezeu.

Pe lângă George Coșbuc, Coșbucul a oferit României, chiar lumii, alte personalități care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii stințifiice.

Ioana Sandu