Arsă de vie reprezintă povestea lui Souad, o fată dintr-un sat din Cisiordania. În lumea în care trăiește ea, să fii fată este un blestem, datorită faptului că acestea sunt tratate în acele locuri mai urât decât animalele, fiind bătute, traumatizate de tații sau soții lor. Acolo, băieții merg la școală, fetele stau acasă muncind și rugându-se.

Povestea acestei fete este impresionantă, nu ai cum să nu te întristezi și să nu te pui în locul acesteia când o citești. Trăiești povestea ei înaintând în fiecare capitol, simțindu-i toate trăirile.

La vârsta de șaptesprezece ani, Souad face marea „greșeală” de a se îndrăgosti de un băiat din satul ei, dorind să se căsătorească cu el și dorind să plece de acasă, de la familia ei care nu dă nici doi bani pe ea și pe munca ei. Astfel, Souad rămâne însărcinată, iar Faiez, băiatul în mâinile căruia ea și-a pus întreaga viață o părăsește. Într-un final părinții ei au aflat și astfel decid că Souad trebuie să moară, pentru a nu păta imaginea familiei. Cumnatul ei primește sarcina de a o pedepsi dându-i foc. Souad are norocul de a fii salvată de o femeie dintr-o fundație umanitară, ajungând astfel în Franța, unde își întemeiază o familie și își face povestea cunoscută.

Încă din titlu, această carte promite multe, pe mine una m-a făcut să ajung la lacrimi, fiind surprinzător de impresionată de traumele acestei femei, de greutățile prin care a trecut, dar totodată de curajul de a-și spune povestea printr-o carte.

Recomand această carte cu tot dragul, deoarece ne face să vedem o altă lume, cu oameni diferiți, strâns legați de tradiții și nimic mai mult. Este o carte de care nu te vei putea despărți până nu vei afla întreaga poveste.