Prin obiectivul lui Răzvan Rus se vede simplitate și naturalețe

0
239 views

Răzvan Rus este licean în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, are 18 ani și este un băiat simplu, copilăros, vesel, mereu plin de viață, dornic să încerce lucruri noi și să cunoască persoane noi. De mic a fost atras de fotografie; spune că se juca cu aparatele tatălui său și chiar de pe atunci ar  fi putut prevesti ce îi rezervă viitorul. Dar abia la vârsta de 15 ani, când a primit primul aparat, a început distracția cu adevărat;  a decis să participe la cursuri, și-a  investit  toți banii în cărți despre fotografie și se uita la tutoriale toată noaptea. Acum, când vede cât de mult a evoluat în doar 3 ani și când  primește mesaje de mulțumire, parcă nu-i vine să creadă că sunt pentru fotografiile lui.

Î: Cum ai început cu fotografia?

R: La mine fotografia e o chestie de familie, deci pot să zic că am avut-o în sânge de când eram mic.

Î: Ce este fotografia pentru tine?

R: Fotografia pentru mine este un mod de a mă exprima. Mereu prin fotografiile mele caut să transmit sentimentele și trăirile  persoanelor cuprinse în cadru, dar și  să-mi las amprenta mea ca și fotograf.

Î: Care sunt cele mai bune modele de fotografiat? Preferi elementele statice sau cele în mișcare?

R: Toate modelele sunt „bune”. Fiecare model transmite niște sentimente unice. Normal că aleg  elementele statice, pentru că sunt mult mai ușor de controlat și le poți repoziționa după propriul plac.

Î: Unde preferi să faci sedințele foto?

R: Optez de cele mai multe ori să fac ședințele foto în natură, dar desigur că în această privință contează mult și părerea modelului și vestimentația acestuia.

Î: Ce îți dorești să devii pe viitor?

R: Îmi doresc pe viitor să devin tot mai bun în această profesie. Mi-aș dori foarte mult să am șansa de a călători cu ajutorul fotografiei, să cunosc persoane noi, să le cunosc poveștile, chiar să fac și eu parte din acestea.

Î: Care este importanța fotografiei în viața de zi cu zi?

R: În afara faptului că postam fotografii pe rețelele de socializare ca să vadă restul persoanelor cât de tare ne-am distrat sau pe unde am mai călătorit, fotografia are rolul de a păstra amintirile frumoase din viață, iar în momentul în care te uiți la o fotografie să îți amintești de acel moment.

Î: Ce înseamnă pentru tine meseria de fotograf?

R: În primul rând să ne gândim puțin ce este un fotograf: „Fotograful este acea persoană care se ocupă de executarea de fotografii”. La fel este și în privința mea, dar nu numai, prin această meserie pot să mă exprim și să surprind cum știu eu mai bine.

Î: Ce alte pasiuni mai ai, în afară de fotografie?

R: Am mai multe pasiuni în afară de fotografie. Câteva exemple ar fi: fotbalul – îmi place și să joc dar și să îl urmăresc;  îmi mai place să mă uit la seriale, să mă plimb și-ar mai fi câte ceva, dar am mai spus, sunt un băiat simplu.

Î: Care este mesajul tău pentru tinerii care vor să înceapă o carieră în fotografie?

R: Un sfat pe care aș putea să îl dau tinerilor ar fi să investească mai mult în ei, să își petreacă timpul exersând, să ia parte la cât mai multe cursuri în domeniu realizate de fotografi cu experiență pentru că fotograful face poza bună, nu aparatura acestuia. Și cel mai important e să nu renunțe, chiar dacă la început nu o să fie apreciați cum și-ar dori.