Comunitatea păgână, până în 2016, nu avea un reprezentant care să își asume în agenda sa publică reprezentarea intereselor comunității păgâne, astfel încât apariția Asociației Mișcarea Neopăgânilor din România a reprezentat o speranță adusă în ultimul ceas prin care vocea lor putea fi auzită.

Condusă de Pr. Olteanu Cosmin, Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România a cunoscut o creștere rapidă în ochii românilor și nu doar a lor. Sub conducerea acestuia, în spațiul public au apărut multe proiecte și activități ce vizau reprezentarea intereselor comunității păgâne.

Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România a desfășurat ore de curs în liceele și facultățile din țară pentru a crește nivelul de conștientizare asupra păgânismului și totodată a crește gradul de incluzivitate a peste 1100 de păgâni declarați. Tot MNR s-a dus la politic și a participat la dezbateri politice și legiferări în Parlamentul României, comunicând într-un mod foarte eficient cu reprezentanți ai partidelor politice, ca Uniunea Salvați România și Partidul Național Liberal.

Crearea unor spații de meditație și de venerare a căilor vechi, păgâne, cât și organizarea de programe de formare spirituală a însemnat întregirea lucrării ce reprezentanții MNR o fac de peste 2 ani de zile.

Când puterea ia mințile…

În 21 iulie 2018, Consiliul Director, alături de membrii fondatori, la Slănic Moldova au semnat Actul Constitutiv, însă în MNR au început, ca în orice structură, să apară cercuri de putere ce urmăreau destabilizarea conducerii și înlocuirea ei. Astfel demiterea unui membru al Consiliului Director a dus la formarea unei coaliții potrivnice Consiliului Director, condus de peste 2 ani de Pr. Cosmin Olteanu, cel  care a conceput ideea aceasta și a fondat-o.

Silviu Pop, fost vicepreședinte pe probleme juridice al MNR a fost cel care a condus această coaliție, însă abaterile sale disciplinare, până acum tolerate de Consiliul Director, nu au mai putut fi ignorate, iar Comisia de Etică s-a autosesizat și a cerut membrilor Consiliului Director eliberarea din funcție a fostului vice al MNR pentru fapte deosebit de grave ca și consumul de substanțe interzise (marijuana), prejudicierea imaginii MNR și aducerea de jigniri și calomnii la adresa conducerii și membrilor MNR.

Eliberat din funcția, acesta, alături de alți 5 foști membrii ai MNR, a decis fondarea Societății Păgânilor din România. Trecutul său rău famat, alături de alți membri rău famați, cât și obsesia sa pentru a obține puterea, a creat un om nou, care dorește să acapareze oameni și să împroaște cu cuvinte negative orice reprezintă MNR.

MNR reacționează

Vicepreședintele responsabil cu PR-ul și Comunicarea al Asociației Mișcarea Neopăgânilor din România, Ioan Lavric, a oferit declarații pentru Revista POV21:

”Mișcarea Neopăgânilor din România a reprezentat un proiect îndrăzneț pentru societatea românească, un proiect în care efortul, asumarea, sudoarea și pierderile pe plan personal au reprezentat sacrificii necesare succesului acestei structuri. Din păcate anumiți frați de-ai noștri au dorit să își asume o agendă egoistă odată cu trecerea timpului, fâcând din MNR o cauză a unora și nu a comunității. Intervenția colegilor din Consiliul Director prin care aceștia au dorit îndreptarea acestor abateri a pus gaz pe foc, făcându-l mai mare datorită umbririi minții lor. Sperăm ca Zeii să îi întoarcă pe calea onorabilă și favorabilă omenirii. MNR nu dorește să aibă în structurile sale de conducere persoane ce acționează urmărind alte interese față de cele pentru care noi ne-am asociat.”

Totuși, reprezentanții Societății Păgânilor din România, alături de președintele lor, Silviu Pop au amenințat MNR cu plângeri penale, încercând manipularea opiniei publice.

Cosmin Olteanu