Vasile Strugari – Asul bistrițean dintre cărțile de poker

0
146 views

La 27 de ani, Vasile Strugari și-a consolidat statutul de jucător profesionist de poker și a devenit un exemplu pentru tinerii care intenționează să se autodepășească prin perseverență și disciplină.  Acesta este originar din Parva, Bistrița-Năsăud și uimește atât pe plan național, cât și internațional cu priceperea și agilitatea  ce i-au adus un renume important în domeniul poker-ului.

Când ai început să joci poker?

Am început în urmă cu 8 ani, adică la 19 ani. Am jucat pe plan local la Năsăud, la mize foarte mici, adică cash 1 leu cu 2 lei blind-ul, turnee foarte mici de 10, 20 lei și ușor am început să îmi fac un bankroll din asta și în 2 ani am reușit să plec la Cluj. Am jucat acolo la Rounders, iar după 9 luni, fiind  cel mai bun, am fost într-un schimb de experiență în Rozvadov, cel mai mare cazinou din Europa. Acolo, după un weekend care a fost foarte reușit pentru mine, am decis să plec în străinătate constant.

De ce ai început să joci poker?

Înainte am practicat șah la nivel de performanță și studiind șahul, am început să citesc articole în care  se menționa faptul că  foarte mulți jucători buni au trecut la poker cu mare succes. În șah nu sunt bani, trebuie să fii în top 10 mondial că să câștigi foarte bine; și așa am trecut la poker. În Năsăud vedeam băieți care joacă și m-am băgat în gașca lor. Am început cu sume mici, în prima lună am mers în minus, neavând experiență, însă treptat am ajuns să fiu mereu pe profit.

Ce rezultate ai avut la șah?

Cel mai sus m-am clasat pe locul 6 la nivel național, dar la nivel județean am fost campion de 4 ori consecutiv. Am participat la un turneu în Cluj, unde eram al 11-lea favorit și am luat locul 1; abia mi-am scos cheltuielile. Până la urmă am zis că nu mai are rost să joc șah și atunci am trecut la poker.

Ai jucat și online ?

Nu, doar live am jucat și asta fac și acum. Am decis că la asta sunt bun și joc doar live.

Care a fost cel mai important turneu pe care l-ai câștigat?

Cel mai important a fost, acum, recent, 81.000 Euro în urmă cu o lună, iar în rest am mai obținut premii destul de mari la turnee, dar fac bani constant din cash. Cash game-ul e diferit pentru că acolo poate nu faci foarte mulți bani într-o singură seară, dar câștigi constant. La turnee, nu faci mai nimic 3 luni, dar când lovești un turneu, iei foarte mult, cam asta e diferența. Eu sunt jucător profesionist de Cash Game, dar am avut șansa să câștig și un turneu important.

Ai antrenor, faci conferințe pe Skype?

Conferințe mai fac, am avut și antrenor, dar acum nu. Studiez cu un grup restrâns de prieteni, care și ei joacă foarte bine și evoluăm împreună. Este deosebit de important să ai în domeniul ăsta un grup bun de prieteni cu care poți evolua.

Care e strategia ta în joc?

E foarte complexă, trebuie să înțelegi fiecare adversar în parte, să îi intuiești mișcările și trebuie să știi „multă matematică”, psihologie și în special să ai răbdare.

Ce face diferența între voi, jucătorii de poker?

Talentul, multă muncă, experiența. E important în jocurile live să îți selectezi foarte bine jocurile cu oameni mai slabi și cu mulți bani (râde), dar în orice meserie munca face diferența.

Te vezi făcând altceva?

În viitor am în plan să îmi fondez un business, dar deocamdată îmi place ceea ce fac; văd lumea, socializez cu oameni de afaceri, cu oameni influenți, evoluez, nu am șef, nu am program, e perfect. Vreau să plec în Las Vegas la un festival numit WSOP, un fel de campionat mondial de poker care durează în jur de 2 luni, joc turele importante și cash game. Am fost în toată Europa, dar niciodată acolo și anul viitor vreau să merg.

Ți s-a întâmplat să ai momente critice în care să nu ai bani pentru jocuri?

Doar la început, până am prins experiență și mi-am cultivat disciplina. Oricum, atunci jucam mize mici și nu am avut mari probleme.

Cum a privit familia meseria pe care ți-ai ales-o?

La început mama spunea orice în afară de poker și droguri, dar apoi când a văzut că eu câștig constant a avut încredere în mine și acum mă susține.

Ai jucat vreodată poker la școală?

Nu, niciodată. Acum am auzit că se joacă foarte mult, dar eu nu am prins acele vremuri.

Ți-ai învățat prietenii să joace poker?

Da, dar numai strategiile pentru începători, nu vreau să-mi fure meseria.

Cum erai văzut în liceu ca și jucător de șah ?

Eram foarte mișto (râde). Oricât lipseam de la școală aveam scuza că sunt la șah, profesorii apreciau sportul minții și astfel aveam o relație foarte bună cu ei.

Ești un jucător bun de poker?

Eu așa mă consider, având în vedere că fac asta la nivel profesionist de 7 ani, evoluez, studiez; așadar pot să spun că da.