Cactusul este o plantă perenă de apartament cu o varietate de forme, nuanțe și mărimi, care însă vara poate fi ținută și la exterior întrucât preferă soarele direct, abundent, fiind necesară plantarea într-un amestec de nisip și pământ. Nu îi priește umezeala. Iarna nu trebuie udat mai mult de o dată pe lună.

Planta de apartament trebuie replantată la un interval de doi sau trei ani. Pentru a o replanta, scoate planta din vechiul ghiveci, cu grijă, pentru a nu leza rădăcinile foarte fragile și înfășoar-o într-o bucată de ziar, dacă țepii sunt foarte deranjanți. Inspectează, cu mare atenție, rădăcinile, pentru a vedea dacă toate sunt sănătoase și îndepărtează-le pe cele bolnave. Replantează cactusul în același tip de sol ca și precedentul, dar folosește un ghiveci puțin mai mare. Evită tentația adăugării unei cantități mai mari de compost, pentru că această procedură va face ca planta să stagneze, ajungând până la stadiul în care o vei pierde.

După perioada de odihnă din anotimpul rece, cactusul va înflori primăvara. Florile, diurne, sunt foarte mari, în raport cu talia mică a plantei și foarte frumoase, o adevărată încântare pentru orice privitor. Mica plantă țepoasă este deosebită în momentul în care înflorește în variate culori: albe, galbene, roșii sau violet.

Înmulțirea plantei de apartament se poate face prin semințe, pe care cactusul le produce din abundență.

Și mai simplu, înmulțirea se poate realiza prin desprinderea „puilor”, care se formează în jurul plantei și plantarea lor în ghivece separate.

Cactusul poate fi planta de apartament care nu are nevoie de multă afecțiune, dar poate oferi o priveliște frumoasă. Există foarte multe tipuri de cactuși – mai exact peste 2500 de specii – care fie cresc pe verticală, fie rămân pitici și cresc în diametru. Se dezvoltă foarte încet, pe parcursul mai multor ani.