Primăria Șanț oferă burse de merit- Află cum și cine poate beneficia de acestea

0
85 views

Comuna Şanţ a fost înfiinţată în jurul anului 1600, la început fiind un cătun al comunei mamă Rodna Veche, iar din 1773 este atestată documentar ca o comună de sine stătătoare, sub denumirea de Rodna Nouă şi apoi Şanţ (din 1925 prin legea „Reorganizării Administrativ Teritoriale” promulgată prin decret regal). Numele de Şanţ i-a fost dat de latinescul „fo satum” ceea ce înseamnă val de pământ, denumire ce provine de la „şanţurile şi întăriturile” construite pe aceste locuri împotriva năvălitorilor şi pentru stabilirea graniţei de-a lungul râului Cobaşel, afluent al Someşului Mare.

Copiii din comună învaţă în patru grădiniţe amenajate corespunzător – trei la Şanţ şi una la Valea Mare – şi în trei şcoli moderne- două la Şanţ şi una la Valea Mare. În cele trei grădiniţe de la Şanţ îşi desfăşoară activitatea 174 de copii şi 8 educatoare, iar în cea de la Valea Mare, 20 de copii. În cele două şcoli de la Şanţ învaţă 200 de copii în clasele 1-4 alături de 10 învăţătoare, 194 de copii în clasele 5-8 alături de 14 profesori, iar în şcoala de la Valea Mare 23 de copii în clasele 1-4.

Că sunt de excelenţă, de performanţă sau de merit, de studiu sau sociale, bursele pot ajunge în buzunarul elevilor sau studenților în funcție de criteriile stabilite de universitate, facultate sau primărie, pe baza rezultatelor academice sau a situației sociale/medicale.

Primarul Szabo Ioan, alături de consiliul local a hotărât să vină în sprijinul eleviilor merituoși din comună. Fapt pentru care acordă 10 burse școlare la liceu în valoare de 250 lei/lună și 10 burse pentru studenții mai merituoși care primesc 400 lei/lună.

 

,,Avem două microbuze școlare și toți elevii de liceu care învață la Bistrița și Năsăud îi ducem și aducem cu aceste microbuze la fiecare sfârșit și început de săptămână. Astfel ei nu se mai gândesc la mijlocul de transport; mai ales iarna, când le este foarte ușor pentru că nu sunt siliți să îndure frigul  până la  stația de autobuz, respectiv alt mijloc de transport. Acest lucru este asigurat din bugetul local.’’ – Afirmă pentru POV21 domnul Primar Ioan Szabo

Articolul precedentTe caut inconștient
Articolul următorDrum nesfârșit
A absolvit Liceul Teoretic Solomon Haliță- Sîngeorz-Băi, profil filologie, în prezent este stundentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai. A cochetat cu scrisul încă din copilărie, momente în care a schițat primele poezii care au pus de fapt bazele primei sale cărți. Până în prezent a scris două cărți. “De dorul tau...” o carte de poezii și proză scurtă “Certată cu Dragostea” un roman care surprinde perioada adolescentei. În mâna ei orice condei pare însuflețit!